Resor till Porreres

Porreres är namnet på en sömning stad och kommun i det lantliga hjärtat av Mallorca. Vid första ögonkastet är det kanske svårt att förstår hur denna lilla pueblo har lockat över 50o0 invånare att bosätta sig här. Men Porres har massor av charm att erbjuda, om du gräver lite djupare.

Porreres historia

De första bosättningarna i Porreres kan dateras tillbaka till bronsåldern, då saracener och romare bodde här. Det finns också än idag flera gamla brunnar utspridda i staden, som kan dateras tillbaka till den arabiska bosättningen. Staden blev officiellt tillbaka-erövrat av Spanien på 1300-talet, och uppkallades då av den spanske riddaren Guillermo de Porrer. En annan markant historisk händelse ägde rum år 1868, då en liten revolution, kallad den härliga föll samman med drottning Isabella II's fall, vilket resulterade i ett uppror och nedbränning av rådhuset - vilket medförde att 600 års historisk dokumentation försvann. 

Om du reser runt på Mallorca, kommer du säkert tänka att Porreres liknar de flesta andra småstäder på landsbygden. Stenbyggnaderna, de dolda torgen och de snirkliga gatorna har en rustik charm som du kan uppleva från morgon till kväll. Men det täta bandet i samhället gör orten extra speciell. Vandrar du en tur längs huvudgatan, Avinguda Bisbe Campins, som nyligen blivit omgjord till gågata, kommer du hitta flera trevliga barer, caféer, rådhuset och den populära gotiska kyrkan, där lokalbefolkningen ofta samlas. 

En extra bonus är att rådhuset innehar en samling modern konst, vilken bland annat omfattar verk av Salvador Dalí. En annan sak som ofta överraskar positivt, är den höga kvalitet av mat och dryck på restaurangerna här. Det beror inte minst på att Porreres ligger i centrum av ett lantbruksområde där det finns ett överflöd av goda, lokala råvaror. Läget och den avslappnade atmosfären kan förklara varför nästan en femtedel av byborna här är internationella. Porreres är en perfekt tillflyktsort från de intensiva turistområdena längs kusten, men har samtidigt bra förbindelser med resten av ön.

Shopping i Porreres

Om du är intresserad av att köpa autentiska lokala produkter, är detta en strålande plats att starta på. Den lokala marknaden (tisdag) är inte så stor som den i Santa Maria längre västerut, men har ändå ett fint utbud frukt, grönsaker, vin och honung. Detta område är framförallt känt för odling av oliver, aprikoser, mandlar och korn. 

Det finns också många vingårdar i närheten, däribland den kända Jaume Mesquida, som ligger i utkanten av stan.

Sevärdheter

Är du historiskt intresserad, är spåren från bronsåldern och de gamla bosättningarna spännande. Det samma gäller för de 36 vindmöllor som vittnar om Porreres långa historia som lantbruksområde. 

Besök också det franciskanska klostret Santuari de Monti-Zion från 1551, som ligger 2 kilometer från staden. Vägen dit leder på Via Cuscis, en väg med små kapell med biler som föreställer Jesus väg från dom till grav. Du belönas dessutom med en vidsträckt utsikt över det omkringliggande landskapet efter din promenad.

Aktiviteter

Om du vill uppleva mest möjliga av Mallorca, har du i Porreres en bra utgångsplats. Ingen del av ön ligger längre bort än att du kan nå den med en bil - och när du kommer hem efter en lång dag, kan du se fram emot att njuta av lugnet i den lilla, autentiska landsorten. Porreres är också en bra plats att spendera en avslappnande kväll där du har möjlighet att möta de lokala och fastboende utlänningarna.

Vill du utforska de lantliga omgivningarna, finns det goda möjligheter att åka på vandringsturer eller att cykla. Många av vingårdarna i denna region är dessutom öppna för besökare eller erbjuder besöka via organiserade vinturer.

Restauranger

Porreres är ett bra semestermål för dig som tycker om att gå på upptäcktsfärd i lokala rätter med färska råvaror. Generellt gäller, att du på en resa till centrala Mallorca kommer kunna välja att äta på flera olika lantliga hotell och restauranger, som serverar mat och vin i världsklass.

Händelser

Den första söndagen efter påsk äger en procession rum, från centrum av Porreres till klostret Santuari de Monti-Zion, där du kan se traditionella dräkter och folkdans. Det sker också många andra traditionella spanska fiestas i trakten, såsom en lokal aprikosfestival i juni som firar den lokala produktionen av den söta stenfrukten, samt firandet av stadens skyddshelgon, San Roque, i augusti.

Städer i området

Tack vare Porreres centrala placering är tillgången till de omkringliggande städerna och landsorterna god. Många andra charmiga landsorter ligger nära, såsom Montuiri och Vilafanca de Bonany. De närmsta större städerna är Manacor, Campos och Llucmajor. Vinområderna omfattar Felanitx, Randa, Son Macia och Son Mesquida. .

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Porreres

Vad tycker gästerna om i Porreres?

7,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 7 recensioner