Resor till Pollensa

Den gamla medeltidsstaden Pollensa på Mallorca hälsar dig välkommen med massor av autentisk charm och atmosfär i de trånga gatorna som präglar den gamla delen av staden. Det råder en äkta lokal stämning på Plaça Mayor där du hittar caféer och restauranger. Boka din resa till Pollensa med Escapeaway i dag!

En resa till Pollensa är på många sätt en möjlighet för att uppleva det bästa av Mallorca. Den charmiga staden, vars namn ibland stavas Pollença eller Pollenca, ligger inte vid havet - men om du är sugen på ett dopp i havet i sommarvärmen, tar det dock inte mer än 10 minuter i bil förrän du står på en härlig, familjevänlig sandstrand med kristallklart hav vid Port de Pollença. Dessutom är det lite tillbakalutande läget i Serra de Tramuntana idealt för dig som söker ett lite lugnare område på Mallorca, som inte är lika full av turister som orterna vid kusten.

I Pollensa är större delen av invånarna året runt-invånare, vilket bidrar till ett mer autentiskt stadsliv än i resortorterna. Trots att turismen precis som på resten av Mallorca nu för tiden är avgörande för Pollensas ekonomi, kommer du känna av stadens utsprungliga atmosfär och rika historia, som har rötter tillbaka till medeltiden innan någon turist satte sin fot på ön.

Du kan enkelt spendera ett par dagar på att bara utforska stadens alla smala gator och sevärdheter. Pollensa har dessutom allt du kan tänkas behöva i form av caféer, restauranger och butiker. Det kan dock rekommenderas att också använda staden som en utgångspunkt för att göra utflykter till några av områdets andra trevliga städer där du kan uppleva det genuina Mallorca och inte minst naturattraktioner.

Har du bokat en hyrbil på din resa, är det t.ex. perfekt att ta turen till Cap de Formentor. Turen från Pollensa bjuder på några av Mallorcas bästa utsikter, och kom ihåg badkläderna så att du kan ta ett dopp från en av de idylliska stränderna som du passerar på vägen. Halvön är bara ett av många spännande utflyktsmål inom räckvidd, när du resor till Mallorca och bor i Pollensa.

Välkommen till Mallorca med Escapeaway, vi är specialister på resor till Pollensa, där du bor på handplockade hotell på din semester. Boka din resa online som ett samlat paket inkl. hotell, flygresa och transfer (transfer tur/retur från flygplatsen i Palma de Mallorca). Om du själv vill arrangera resan till Pollensa, kan du naturligtvis också enbart boka ditt hotell eller semeterlägenhet via Escapeaway.

>> Läs även om resor till Alcudia

Hotell i Pollensa

Populära hotell i Pollensa

Spanien, Mallorca, Pollensa
8,7
Mycket bra
695 omdömen
  • Närmaste flygplats: 66 km
  • Närmaste strand: ca. 20 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Mallorca, Pollensa
9,3
Fantastiskt
259 omdömen
  • Närmaste flygplats: 60 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Mallorca, Pollensa
9,1
Fantastiskt
563 omdömen
  • Närmaste flygplats: 67 km
  • Närmaste strand: ca. 150 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter och utflykter

Du kommer utan tvekan spendera en stor del av semestern endast med att njuta av stämningen bland de gamla byggnaderna och på de smala gatorna i Pollensas gamla stadsdel. Det finns dock flera andra saker att se och uppleva under semestern. Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter du har möjlighet att uppleva på din semester i Pollensa. Beskrivningarna ska uteslutande ses som inspiration och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter, rekommenderar vi dig att läsa vår blogg om resor, där du hittar en mängd artiklar om alla våra resmål.

Plaça Mayor

Runt stadens största torg, Plaça Mayor, hittar du flera olika caféer där du kan slå dig ner med en kopp kaffe och njuta av solen medan du betraktar livet i den gamla staden. Det är också på detta torg, som du kan se en av Pollensas mest intressanta historiska byggnader, nämligen stadens största kyrka Església de la Mare de Déu dels Àngels från 1700-talet, som har rötter hela vägen tillbaka till 1300-talet och tempelriddarna.

Söndagsmarknaden på Plaça Mayor, där du kan gå på upptäcktsfärd mellan bodar med allt från konsthantverk och lokala delikatesser, är mycket populär och lockar många besökare från när och fjärran. Det finns också bodar på sidorgatorna.

Från Plaça Mayor är det endast ett par hundra meter till det före detta klostret av Jesuiterordern, som idag huserar rådhuset och en privatskola. Från klostret kan du ta turen upp längs den långa trappan till det lilla kapellet Església del Calvari från 1700-talet. Turen längs de 365 trappstegen kan gott ge lite svett på pannan, men du belönas med en formidabel utsikt över stadens terracotta-tak och det omkringliggande landskapet ner till kusten.

Serra de Tramuntana

Bergskedjan Serra de Tramuntana, som skyddas av UNESCO, bjuder på spektakulära landskap med höga bergspass, klyftor och underjordiska grottor som bjuder in till en aktiv semester med bland annat vandringar. På din väg runt i området, kan du inte bara njuta av de vackra utsikterna, men också uppleva ett rikt djurliv och besöka små charmiga bergslandsorter.

Det finns flera vandringsleder att välja emellan, på i stort sätt alla svårighetsgrader, med både korta dagsturer för familjer, till utmanande rutter för erfarna vandrare, vilka inkluderar en del klättreing. Fråga på det lokala turistkontoret, om du vill ha mer information om möjligheterna. Här kan du också höra med om cykelrutterna i området runt Pollensa, om du vill ta dig runt på två hjul. Stadens läge mellan bergen och de mer platta områdena söderut, gör att både familjer och mer seriösa motionärer kan hitta passande rutter här. Har du inte tagit med din egen cykel, går det att hyra en på plats.

Cap de Formentor

När du spenderar en semester i Pollensa, är ett av de mest populära dagsutflyktsmålen Cap de Formentor. Det tar endast cirka 45 minuter att köra hela vägen ut till fyrtornet på spetsen - Mallorcas nordligaste punkt - men du bör avsätta mer tid än då. På högsäsongen kan det gå rätt långsamt på de snirkliga vägarna, och dessutom passerar du många vackra utsiktspunkter på vägen där du kanske vill stanna. Redan cirka sex kilometer efter Port de Pollenca, kan du göra det första stoppet vid utsiktsplatsen Mirador des Colomer, för att njuta av den spektakulära synen av klipporna som reser sig brant från havet.

Helt ute på spetsen av Cap de Formentor, kan du också enkelt spendera lång tid på att suga åt dig 360 -graders utsikten till dig. På klara dagar, är det möjligt att se hela vägen till grannen Menorca. Har du tgit med dig badkläderna, kan du lägga vägen förbi en strand, det finns gott om dem i området.

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Pollensa. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Pollensa - en rustik medeltidsstad

Serra de Tramuntana, som ofta kallas Mallorcas ryggrad, gömmer inte endast på några av medelhavsöns vackrasrte landskap, men också på en pärlrad av charmiga städer. I den östra änden av bergskedjan, som sträcker sig längs den nordvästra kusten av Mallorca, liggeren av dessa rustika landsstäder - Pollensa.

Pollensa, som också känns vid som Pollença eller Pollenca, ligger cirka 6 kilometer väster om hamnstaden Puerto Pollensa - en plats som många semesterresenärer på Mallorca stifta bekantskap med när tur går till den berömda halvön Cap de Formentor.

Av Pollensas drygt 16.000 invånare, är knappt en fjärdedel utländska statsborgare, som har slagit sig ner här för att njuta av de soliga medelhavsklimatet och de vackra omgivningarna. Även om invånarantalet mer än fördubblas under högsäsongen, känns den ljus stenstaden fortfarande mycket spansk och inte lika turistig som städerna vid kusten. Du känner tydligt att detta är en stad med djupa historiska rötter. Staden är således uppkallad efter den romerska bosättningen Pollentia, som dock ligger närmare Alcúdia. Själva Pollensa anlades i slutet av 1100-talet av araberna, på säkert avstånd från kusten, vilken var såbar för angrepp. Efte ratt Jakob I Erövraren (kung av Katalonien och Aragonien) erövrade Mallorca runt år 1230 blev Pollensa övertaget av tempelriddarna. De behöll herredömet över staden fram till 1300-talet, då de lämnade ön. Därefter följde 1400- och 1500-talen vilket var mer osäkra århundraden för Pollensa och resten av området med återkommande angrepp av pirater. Varje år den 2:e augusti håller man i festivalen Fiestas de la Patrona i Pollensa, just till menne om ett slag från denna period, då de lokala invånarena endast beväpnade med klubbor heroiskt besegrade piraterna i ett angrepp. År 1697 ankom jesuiterna som bland annat byggde kyrkan Monti Sion vid botten av Calvari-trappan med dess 265 trappsteg.

Ursprunglig charm

Fram till början av 1900-talet, levde man primärt av lantbruk i Pollensa, men med etableringen av Port de Pollensa började semesterresenärer på allvar för upp ögonen för området. År 1932 upptäcktde den berömda engelska författaren Agatha Christie till exempel hamnstaden, och områdets skönhet, på hennes väg ut på Cap de Formentor, liksom Winston Churchill också har spenderat sina semstrar här.

Liksom på resten av Mallorca, började turismen dock att blomstrapå 1960-talet, och idag utgör den huvudparten av stadens ekonomi. Pollensa har dock lyckats bevara mycket av sin ursprungliga atmosfär, där du kan uppleva mallorcanernas vanliga vardag.

Trots läget lite inne i landet, är Pollensa en bra utgångspunkt för en badsemester på östra Mallorca. Du har således flera stränder att besöka inom en kort bilfärd. Samtidigt har staden en bra placering, om du inte endast vill spendera semestern på stranden, utan också vill utforska spännande sevärdheter och vacker natur.

Restauranger och shopping

Framförallt på Plaça Mayor, där du också hittar en stor marknad på söndagarna, finns ett livligt restaurangliv. Här och på andra platser i stan, kan du äta allt från enkel tapas till mer raffinerade rätter. Oavsett om du vill fördjupa dig i mallorcanska rätter eller föredrar att hålla dig till de mer internationellt kända alternativen, så kan du få det i Pollensa. Det finns naturligtvis många ställen, som har utomhusservering, så de kan njuta av din måltid medan du också njuter av solen som går ner i horisonten. 

Tycker du om vin, är Pollensa ett extra intressant resmål på våren. Staden håller nämligen varje år - oftast i april - en stor vinfestival i Claustre del Convent de Santo Domingo i centrum. Här ger entrébiljettern dig möjlighet att provsmaka flera olika viner från Balearerna, som naturligtvis också kan köpas med hem. Kommer du på andra tider på året, kan du självklart också utforska de lokala vinerna. Besök t.ex. en vingård nära staden, Ca'n Vidalet, där det likaså erbjuds provsmakning (efter avtal) av gårdens olika viner.

Det finns ett bra urval butiker och supermarknader i Pollensa, där du kan få alla förnödenheter som du kan tänkas behöva. Utöver färska grönsaker på söndagsmarknaden, finsn t.ex. en grönsakshandlare, Agromart, i staden där du också hittar lokalt producerade frukter och grönsaker. Här säljer de dessutom olika andra lokala produkter, som olivolja, som lite kött och ost. Ska du storhandla, finns det en supermarknad - Eroski - lite utanför staden på väg mot Port de Pollensa.

Transport

Då det är en motorväg större delen mellan flygplatasen och Pollensa, är det enkelt att komma hit. Räkna med en körtur på cirka 45 minuter i bil. Med ett par byten på vägen, är det också möjligt att komma fram med buss, men vi rekommenderar dock att ha en bil till rådighet under semestern. Med en hyrbil har du dessutom större frihet att ta dig runt på ön under sin semester, för att upptäcka sevärdheter och nya platser i ditt eget tempo. Och inte minst för att Pollensa ligger några kilometer från närmaste sandstrand, kan en bil rekommenderas om ni vill spendera dagar på stranden.

Det är sällan ett problem att hitta en passande hyrbil på Mallorca. Dock kan vi rekommendera att boka den redan hemifrån - framförallt under högsäsongen - då det är hård konkurrens om de billigaste och mest populära bilarna.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Pollensa?

9,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 5 recensioner