Resor till Orient

Vackra Orient, som ligger djupt inne i Tramuntana-bergskedjan på västra Mallorca, är en av öns mest avlägset liggande byar och består av omkring tjugo hus grupperade runt en kyrka från 1700-talet.

Kommer du hit i bil från Bunyola bör du ta det lugnt genom hårnålskurvorna som bara har ett enkelt skyddsräcke som skiljer vägen från de djupa klyftorna. Men du får din belöning genom den fantastiska utsikten över den lilla byn. Låter detta inte särskilt lockande så finns det lyckligtvis en annan och mycket lättare väg hit från Alaro. 

Orient, som har ett fantastiskt läge mellan olivlundar, mandel- och fruktodlingar vid foten av Puig d'Alfabia, har en fast befolkning på mindre än 30 personer. Den idylliska byn är mycket populär bland vandrare och många vandringsleder startar just här, en av dessa går upp till Castel d'Alaro - och bland weekendsbesökare från Palma som gärna söker sig hit för att äta på en av den handfull restauranger som finns här.

Hotell i Orient

Information och fakta

Trots att Orient ligger enbart 40 minuters körning från flygplatsen i Palma (via Alaro) så är det i princip bara möjligt att ta sig hit med hyrbil eller taxi. En by med så få invånare är inte så högt prioriterad när det kommer till offentliga transporter. Grannbyn Bunyola trafikeras emellertid dagligen av Tren de Soller, ett charmerande veterantåg som kör mellan Palma och Sóller.

Aktiv livsnjutarsemester

Vill du lätt ta dig runt till de olika sevärdheterna och byarna i området så bör du hyra en bil. Vill du inte använda bilen så finns det även mängder av vandringsleder som förbinder Orient med de närmsta grannbyarna och bjuder på underbara utsikter längs vägen. Är det en aktiv semester du söker så är området även populärt bland motionscyklister på grund av möjligheten att kombinera motion med avkoppling i vackra omgivningar. Efter en svettig tur på cykel eller till fots behöver du inte gå många steg för att för att hitta ett matställe. På byns få men mycket bra restauranger kan du låta dig väl smaka av de läckra lokala rätterna och samla energi för nästa äventyr. Det frodiga landskapet runt byn lämpar sig även väl för vinodling och några av öns bästa viner produceras just i detta område.

Fridfull idyll

Orient är på det hela taget ett idealiskt resmål för dig som gärna vill bo på lite avstånd från de turistiga badorterna och som värdesätter fridfull idyll framför den moderna semesterortens faciliteter och attraktioner. Tonårsbarn som hungrar efter upplevelser kommer troligtvis tycka att det händer för lite i Orient. Vill du fullständigt koppla av från den hektiska vardagen eller vill du åka på en romantisk parsemester så är Orient det perfekta stället. Även om här inte finns några stora och berömda sevärdheter så är det en oförglömlig upplevelse bara att gå runt på de branta gatorna mellan byns medeltida stenhus och drömma sig tillbaka till en enklare tid.

Även om Orient ligger lite avsides i det bergiga inlandet så kan du med fördel ta med dig badkläderna på din semester. Känner du behov av ett dopp i havet så finns det till exempel en underbar sandstrand vid Port de Sóller inom behagligt köravstånd. Där hittar du även en hel värld av matställen nere vid vattnet om du behöver lite omväxling. På samma sätt är en del av Mallorcas större städer även de perfekta utflyktsmål om du söker kulturella upplevelser eller vill shoppa. Charmiga Inca, öns tredje största stad, når du till exempel på en dryg halvtimme med bil. Huvudstaden Palma ligger bara en aning längre bort och är naturligtvis också värd ett besök.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Vad tycker gästerna om i Orient?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 9 recensioner