Resor till Montuiri

Montuiri (som även skrivs Montuïri) ligger på en höjdrygg mitt på Mallorca och är en av öns äldsta städer. Detta märks tydligt när du går runt på den lilla medeltidsstadens smala gator. Du kan dessutom se gamla sten-väderkvarnar som vittnar om att Montuiri under århundraden varit känt för sin säd- och mjölproduktion. De vackra väderkvarnarna har i och för sig inte varit i drift sedan 1920-talet men det är ändå fortfarande i hög grad lantbruket man lever av här.

Väderkvarnarnas stad

En av de största sevärdheterna i Montuiri är just de gamla väderkvarnarna i Es Molinar, den äldsta och högst belägna delen av den lilla staden. Väderkvarnarna byggdes här eftersom det var vind nog för att driva de tunga kvarnstenarna som skulle mala den säd som skördades på fälten runt staden. Väderkvarnarna var avgörande för den ekonomiska tillväxten som Montuiri upplevde framför allt under 1600-talet. De stora palatsen från 1700- och 1800-talet som kan ses än idag vittnar om välbeställda invånare.

När staden fick elektricitet miste väderkvarnarna sin betydelse så därför finns det idag bara åtta  av dessa måleriska väderkvarnar kvar. Den fridfulla landsortsstämningen är emellertid intakt och lantbruket omkring Montuiri är fortfarande aktivt. Detta märks bland annat på marknaden som hålls varje måndag på stadens huvudtorg Plaça Major där man säljer frukt och grönt från trakten. De stolta lantbrukstraditionerna gör att du kan förvänta dig hög kvalitet oavsett om du handlar på marknaden eller äter på restaurang. Detta gäller naturligtvis även för de mycket välsmakande mallorkanska vinerna.

Reser du till Montuiri på sensommaren kan du även ha turen att få uppleva när Plaça Major bildar inramning till en annan återkommande händelse som ligger invånarna varmt om hjärtat: Firandet av kommunens skyddshelgon, Sankt Bartomeu, den 24 augusti då de färgglada Cossiers de Montuïri ledsagade av Dimoni (djävulen) dansar genom stadens centrum. Detta är sommarens mest populära och traditionella händelse som du kan uppleva på ön och den brukar locka många besökare till staden. Sankt Bartomeu firandet i andra former kan du även uppleva i bland annat Consell och Sóller.

Montuiri som ligger cirka 30 kilometer öster om Palma vid huvudvägen mot Manacor (22 kilometer) har därmed en bra central placering för att utforska mer av Mallorca. Du behöver dock inte nödvändigtvis lämna staden för att täcka dina behov när det gäller matställen och inköpsmöjligheter. Utöver ett överskådligt men fint urval av restauranger finns det både mataffärer, bageri och andra små butiker i staden som kan täcka de flesta dagliga behoven under en semester.

Boka din resa till Montuiri online

Använd dig av sökmotorn här på sidan för att söka bland våra hotell i Montuiri och på resten av Mallorca. Vi har handplockat de hotell och andra semesterbostäder som fått de bästa gästrecensionerna till vår sökmotor på så sätt får du de bästa förutsättningarna för en lyckad semesterresa.

Du kan dessutom samtidigt lätt boka din flygbiljett till öns internationella flygplats vid Palma. Välj själv om du vill leta efter flygförbindelser från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Är ditt mål för resan Montuiri rekommenderar vi som regel att du även bokar en hyrbil redan hemifrån. Du får då det hela som en paketresa som är säkrad av Resegaranti.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Montuiri