Resor till Fornalutx

Lilla och trevliga Fornalutx är ett bra ställe för dig som vill komma helt ner i varv och njuta av naturen bland Mallorcas berg. Här finns bra vandringsmöjligheter runt omkring staden och efteråt kan du utforska en handfull restauranger i staden. Boka din resa till Fornalutx med Escapeaway i dag!

Fornalutx ligger mitt i Serra de Tramuntana bergskedjan på Mallorca med utsikt över Sóller-dalen. Den lilla bergsbyn med sina traditionella stenhus med röda tegeltak omgiven av citruslundar hör till de mest charmerande på Mallorca. Trots att en del utlänningar under senare år har blivit så begeistrade i den lilla staden att de har valt att bosätta sig här permanent så bor här ändå bara några få hundra människor. Den ursprungliga bykänslan, där det nästan känns som om tiden står stilla, är därför fortfarande intakt.

Staden är inte särskilt stor till ytan, men det kan ändå ta ett stycke tid att gå runt i stan på de smala gatorna. Du kommer ideligen stanna upp för att beundra någon gammal byggnad eller utsikten - och kanske även för att hämta andan, eftersom läget på en slänt gör att en del av gatorna är branta. 

Välkommen till Spanien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Fornalutz och andra resmål på Mallorca där du bor på handplockade hotell under din semester. Du kan boka din resa till Fornalutx som ett komplett paket inkl. flyg, hotell och eventuell hyrbil eller transfer, men du kan även nöja dig med att bara boka din hotellvistelse genom oss på Escapeaway och själv arrangera resan till Mallorca.

>> Läs även om vistelse på en Finca på Mallorca

Hotell i Fornalutx

Sevärdheter och utflykter

Fornalutx är inte känt för sina sevärdheter även om rådhuset och kyrkan från 1600-talet är värda att se. Det är däremot själva stämningen i den lilla staden som är huvudattraktionen. Du kan se fram emot att få flanera runt på de smala gatorna och till att sitta på en trottoarservering medan du njuter av solen. I motsats till dagsturisterna som för det mesta kommer hit runt lunchtid så kan du få uppleva stämningen både när staden vaknar och när den går till ro på kvällen. Lägg därtill stadens fina läge omgiven av de vackra bergen som inbjuder til både vandrings- och cykelturer. 

Aktiv semester i Fornalutx

Det finns många väl utmärkta vandringsleder i området omkring Fornalutx. Det finns till exempel en vacker rutt till Soller via den lilla byn Binibassi, denna tur klarar de flesta utan större besvär. I närliggande Biniaraix startar dessutom en av Mallorcas mest kända vandringsleder - turen upp mot Puig de Massanella, ett av öns högsta berg, och vidare till Barranc de Biniaraix. Letar du efter utmanande vandringsupplevelser så ligger Fornalutx heller inte långt från den kända GR221-långdistans vandringsturen som sträcker sig hela vägen genom Serra de Tramuntana bergskedjan.

Det är dessutom många motionscyklister som väljer att ha Fornalutx som bas för en cykelsemester på Mallorca. Det finns med andra ord rikligt med möjligheter att få upp pulsen på de branta bergsvägarna runt stan och även möjlighet att köra lite mer offroad på mountainbike.

Trots sitt läge lite längre in på ön så får du inte glömma att ta med badkläder när du reser till Fornalutx. Det är som gjort för att kombinera svettdrypande aktiviteter med avkoppling på någon av de attraktiva badstränderna som ligger inom kort köravstånd från Fornalutx. Det kan för övrigt rekommenderas att göra en liten omväg förbi Soller och därifrån ta spårvagnen till Puerto de Sóller, där det liger en populär strand. Själva spårvagnsturen är en upplevelse i sig. 

Charmiga byar

Även om du bor i det som av många anses vara en av Mallorcas vackraste små städer på landet så bör du avsätta tid till att besöka några av områdets charmiga byar. De snirklande småvägarna till trots så kan du på förhållandevis kort tid köra till måleriska städer som Sóller, Deià och Valldemossa. Längs vägen kommer du bland annat att passera idylliska olivlundar och stämningsfulla gamla byar och kloster.

Inspiration och fakta

När morerna hade herradömet över Mallorca bestod Fornalutx enbart av en enda gård. Det var först efter den Katalanska återerövringen av ön på 1200-talet som en egentlig by uppstod här. Tillväxten var emellertid långsam under de efterföljande århundradena, och även med inflyttningen av utlänningar på senare tid så är invånarantalet bara runt 500 personer. Både nya och gamla invånare är mycket måna om att staden, trots turismen, inte ska förändra sig allt för mycket. Här är därför fortfarande stenbelagda, smala gator och ursprungliga husfasader. Så har också Fornalutx flera gånger de senaste åren utsetts till en av Mallorcas vackraste och bäst bevarade byar. Till de mest kända historiska byggnaderna i den lilla staden hör den gotiska kyrkan som byggdes 1639. 

Restauranger och butiker

Trots stadens beskedliga storlek så finns det ett tiotal caféer och restauranger i Fornalutx, där du kan få traditionell mallorcinsk mat, medan du njuter av utsikten över det vackra landskapet. Här finns så klart dessutom goda möjligheter till att få en flaska gott lokalt vin till maten. Reser du med barn eller om du själv får lust på en läcker pizza så rekommenderar jag pizzerian Calzone, de gör dessutom en härlig färskpressad juice du kan njuta av medan du iakttar folklivet på huvudgatan.

Det säger nästan sig själv att Fornalutx inte är ett ställe man åker till på grund av nattlivet. Utöver restauranglivet så är kvällarna här väldigt lugna, förutom i september när den årliga byfesten går av stapeln, då finns här bland annat en marknad med konsthantverk och aktiviteter för barnen och den sista kvällen är fylld av musik och fyrverkerier. 

Det finns en minimarket i stan där du hittar dina dagliga förnödenheter, men ska du göra större inköp för flera dagars självförsörjning så föredrar de flesta att handla i någon av grannstäderna. På samma sätt finns det bara några få butiker som vänder sig till turister med försäljning av kläder, smycken och konst. Det tar emellertid enbart 10-15 minuter att köra ner till Soller, där urvalet av butiker och stormarknader är större.  

Transport

Öppnandet av tunneln till Soller 1997 gjorde det lättare att ta sig till Fornalutx, som annars ligger lite avsides. Därför tar det numera knappa 45 minuter med bil att köra till Fornalutx från flygplatsen. Det finns i skrivande stund inga direkta bussförbindelser men du kan ta dig hit med buss från flygplatsen med ett första byte i Palma stad på Plaça d'Espanya och sedan i Soller. 

Det är inte bara när du ska från flygplatsen till Fornalutz som det är både lättare och snabbare med bil. Det kan absolut rekommenderas att ha tillgåg till bil under hela semestern, det ger dig en mycket större frihet när du vill utforska öns sevärdheter utan att behöva tänka på busstidtabeller.  

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här