Resor till Felantix

Kom helt inpå det autentiska Mallorca på en resa till Felanitx. I den charmiga och fridfulla stadskärnan hittar du bra restauranger och caféer som serverar goda, lokala viner. Boka din resa till Felanitx med Escapeaway i dag!

Med allt från en livlig marknad till en imponerande kyrka, handlar en semester i Felanitx om att komma nära det riktiga Mallorca. Därtill kommer naturligtvis närheten till sydkustens sandiga bukter. Det finns några charmiga hotell i området, som erbjuder still och bekväm inkvartering för dig som söker en lugnare semester.

Hos Escapeaway resor har vi handplockat hotell i Felanitx - och på andra resmål på Mallorca - som fått goda omdömen av sina tidigare gäster. Du kan resa till Mallorca året runt, från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Vi erbjuder fri reslängd på alla resor till Mallorca. Välj själv om du vill boka en paketresa inkl. flyg, hotell och eventuell hyrbil, eller om du endast vill boka hotellet via oss och själv stå för flygresa ner.

En smak av det traditionella

Staden Felanitx ligger bortgömd på Mallorcas sydöstra hörn, cirka 14 kilometer från kusten. Om du vill uppleva det autentiska Mallorca, är detta resmålet perfekt till dig - här får du traditionel charm i massor. På sin tid var platsen känd för sitt vin och sin brany, och det finns fortfarande några vingårdar och bodegor i närheten, där du kan testa några av de lokal dropparna.

Massor av lokalt liv

I hjärtat av staden hittar du palmallén Plaça d'Espanya, som är full med kaffebarer och barer, som är populära bland de lokala, och därför är det alltid enkelt att känna stadens liv på semestern. Ett par minuters promenad därifrån ligger kyrkan Sant Miquel från 1200-talet, med sin imponerande barockfasad. Man håller i en marknad framför kyrkan varje söndag, där du kan köpa lokalt hantverk och färska råvaror.

Upplevelser på en backtopp

Det finns också mycket att se runt om i landskapet som omger staden. Sant Salvador - ett före detta kloster - ligger högt upp på en backe med utsikt över Fleantix hustak. På en närliggande backe hittar du Santueriborgen, både bjuder på panoramautsikter över det mallorcanska landskapet och Medelhavet.

Stränder vid Cala d'Or

Om du har lust att njuta av lata dagar på stranden, finns de närmsta bukterna vid Cala d'Or cirka 20 minuter bort i bil. Det finns en handull att välja emellan, och de har alla lugnt vatten och mjuk sand. Du hittar här också en chiq småbåtshamn med avslappnade barer och fiskrestauranger vid havet.

Så bokar du en resa till Felanitx

Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn och hitta lätt en flexibel resa till Felanitx som passar dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller flygplatsen i Köpenhamn - vi söker efter billiga flygbiljetter till Palma flygplats från alla flygbolag och kombinerar dem med utvalda hotell i Felanitx, bara de som fått fina recensioner. Du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

>> Läs även om kulturresor till Mallorca här

Hotell i Felanitx

Information och fakta

Dennärmaste hamnstaden i förhållande till Felanitx är Portocolom, som är det administrativa centret för området. Felanitx är däremot den största staden i Mallorcas vinomrde, Pla i Llevent, där man producerar en rad vita och röda viner i ett vackert landskap. I närheten ligger Santuari di Sant Salvador och Santueri-borgen, som båda ligger högt uppe i backarna och har en vidunderlig utsikt över ön och havet.

Kulinariskt är Felanitx också berömt för sin kapris, eller "gröna pärlor". Du kan köpa dem på söndagsmarknaden.

Historia

Det finns spår av bosättnignar vid Felanitx hela vägen tillbaka till bronsåldern. Staden var på 400-talet f.Kr. berömd för sin produktion av lerkärl och keramik. Senare blev den framförallt känd för sin vin- och brandyproduktion och år 1749 registrerades hela 60 destillerier i regionen. Namnet på staden kommer dock från det latinska ordet Fenalicius vilket refererar till höproduktion. Staden hade också en strategisk placering historiskt, på grund av den goda utsikten från toppen av backen.

Idag är staden känd för att odla kapris, som är en mycket populär ingrediens i det mallorcanska köket. Det har dock också skett en återupplivning av vinindustrin efter ödeläggelen skapad av vinlöss på 1980-talet. Felanitxs ekonomi är idag också beroende av turism, och staden har dessutom ett stort, internationellt samhälle.

Shopping

Felanitx har goda inköpsmöjligheter då det kommer till dagligvaror. Därtill kommer försäljning på den lokala marknaden. Mallorca är känd för sin produktion av rödvin, men just detta område producerar en mängd goda vita viner.

Söndagsmarknaden framför kyrkan, samt permanenta bodar på Sa Placa där man säljer blommor och färska råvaror varje dag (ej måndagar), är värda sina besök.

Sevärdheter

I närheten av Felanitx stad kan du nästan bokstavnligen hitta borgar uppe i luften. Castell de Santuri, som härstammar från 1228, är inhugget i klippan på platsen där en Saracen-fästning tidigare låg. Klostret San Salvador härstammar från 1348 och återbyggdes på 1700-talet. Båda dessa storslående historiska byggnader ligger på den högsta punkten uppe i backarna och bjuder på utsikter som sträcker sig kilometervis ut över det omkringliggande landskapet.

Du bör också ta vägen förbi den imponerande kyrkan San Miguel, som härstammar från 1500-talet. En vacker trappa leder upp till ingången. Innanför portarna kan du se på ett monument som är uppställt som ett minne om de kyrkbesökare som omkom under ett jordskalv.

Aktiviteter

I Felanitx råder en avslappnad atmosfär, där du kan strosa runt och njuta av de gyllene stenbyggnaderna och de dolda torgen. När du har utforskat staden, är en av de trevligaste sakerna att göra i området, att besöka en av de närliggande vingårdarna och prova det lokala vinet.

Om du vill vara ännu mer aktiv, är vandring och cykling fantastiska sätt att utforska området, där du kan hitta lugn och ro även på högsäsongen. Det finns gott om rutter att följa, både för dig som vill ta det lugnt och för dig som önskar mer kuperade, utmanande turer.

Felanitx ligger inte heller långt frånhavet, så du behöver inte bege dig långt för att hitta olika former av vattensport och segling. De badorter som ligger närmast Felanitx är Cala d'Or och Portocolom, men det finns också en liten, vacker bukt kallad Sa Nau i närheten.

Upplevelser i närheten

De närmaste kuststäderna är Cala d'Or och Portocolom. Det ligger också vinproducerande landsorter inom kort räckvidd, som t.ex. Son Macia, Son Mesquida och Son Negre. Den lilla landsorten Cas Concos, som ligger endast 5 km bort, var berömd på 1960-talet för sitt hippie-samhälle. Är det lantlig charm du söker, bör du också besöka den vackra byn Campos.

Läs mer om alla resor och uppleveler på andra resmål på Mallorca här.

>> Få inspiration till en rundresa i bil på Mallorca
>> Mallorca är perfekt som destination för en långweekend

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Andra länkar