Resor till Deia

Den gamla konstnärsstaden Deia på Mallorca fascinerar med charmerande, gyllene stenhus omgivna av Tramuntana-bergen och med åtskilliga små gallerier i stadens mysiga centrum. Boka din resa till Deia med Escapeaway i dag!

Det är lätt att förstå, varför landsorten Deia - med sina gyllene, charmiga stenhus som ligger omgivana av Tramuntana-bergen - har varit ett populärt hideaway sedan slutet av 1800-talet. Flera erkända konstnärer har kommit hit under tidens lopp, för att njuta av stadens lugna atmosfär och inte minst av de vackra omgivnignarna. Idag är Deia fortfarande känd som en konstnärsstad med åtskilliga små gallerier, men också för att ha varit en favorit bland de rika och berömda, som här kan uppleva Det Äkta Mallorca.

Trots sin popularitet och en befolkning som består av en stor del fastboende utlänningar, har Deia lyckats bevara mycket av sin ursprungliga atmosfär. Här märker du fortfarande i hög grad, hur livet levs i en traditionell mallorcansk bergslandsort. Samtidigt är Deia, med sitt läge mitt i ett av öns vackraste områden, en perfekt utgångspunkt för en aktiv semeter på Mallorca med cykel- eller vandringsturer.

Välkommen till Mallorca med Escapeaway, vi är specialister på resor till Deia och andra resmål i Spanien, där du bor på handplockade hotell på din semester. Med Escapeaway kan du lätt boka en bekymmersfri resa till Deia med möjlighet för avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn.

Den intelligenta sökmotorn dammsuger hela tiden nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och sätter samman dem med våra noga utvalda hotell i Deia. Vi sätter ihop det hela till en paketresa med Resegaranti så att du får det bästa av två världar. Lägg till hyrbil i paketet för att få den bästa upplevelsen när du kommer fram till flygplatsen i Palma. Trevlig resa!

>> Läs även om resor till Port de Soller
>> Läs även om vistelse på en Finca på Mallorca

 

Hotell i Deia

Sevärdheter och utflykter

Det kanske kan överraska, att Deia trots sin lilla storlek, av många anses vara det kulturella centrumet på Mallorca. I motsats till alla barer och natklubbar du hittar i de mer turisttäta semesterorterna på ön, är Deia känd för sitt kulturliv och sin historia som tillflyktsort för några av Europas mest framträdande konstnärer.

Ävenom du kan passera lång tid med att utforska stadens museum och gallerier, bör du också nyttja stadens läge i Tramuntana-bergen. Har du packat ner ett par solida vandringsskor i väskan, kan du således välja från ett brett urval av vandringsrutter i de omkringliggande bergen. Du kan t.ex. följa den kända GR 221 Dry Store Route från Valldemossa till Deia. Logistiskt sätt, är det enklast att börja med att ta en buss till Valldemossa, och så vandra tillbaka, medan du njuter av de vackra omgivningarna och utsikterna. Du ska räkna med att spendera 5 timmar på rutten, så ta med riktligt med vatten och kanske en liten picknick. Det finns dock också andra, mindre ansträngande vandringar i området - fråga på det lokala turistkontoret.

Du kommer inte heller att kunna missa Mallorcas mest populära cykelrutter som går genom Deia. Framförallt på våren, då temperaturerna passar perfekt till fysisk rörelse utomhus, kommer många cyklister till staden. Bergsvägarna med deras serpentinsvängar och de vackra kustrutterna bjuder också på massor av utmaningar på olika svårighetsgrader.

Föredrar du avslappnade aktiviteter, har du en liten klippstrand, Cala Deia, inom kort räckvidd. I den lilla viken med det inbjudande klara vattnet, ligger dessutom ett par restauranger som håller öppet i sommarmånaderna, och är kända för sina fiskrätter.

Inspiration och fakta

Deia som har drygt 600 invånare, ligger endast 10 minuters bilfärd från Mallorcas nordkust. Den lilla dalen, som Deia ligger i, har varit bebodd i flera tusen år, men det var dock först under morernas ockupation på 700-talet, som en faktiskt stad uppstod. Det var likaså araberna som byggde det vattensystem i dalen, som används än idag. Odling av oliver, citrus och fiske var således länge grundläggande för livet i dalen. Idag är konst och hantverk, tack vare turismen, också viktiga för stadens ekonomi.

Kikar du ut över det omkringliggande lanskapet, kommmer blicken oundvikligt falla på berget Teix, som med en höjd på 1062 meter, är det näst högsta på Mallorca. Det är också i hög grad läget mitt i Serra de Tramuntana, som gör Deia så attraktivt som resmål. Från start, har den lugna idyllen i den omkringliggande naturen varit huvudattraktionen för resenärer som kommer hit. I mer än 100 år har landorten bland annat lockat en rad utländska konstnärer, som här fann ro och inspiration att arbeta. I ny tid, har en rad utländska kändisar, såsom prinsessan Diana, Bob Geldof, Mick Jagger, Michael Douglas och Andrew Lloyd Webber också spenderat semestern här.

Restauranger och butiker

Den kulinariska nivån är ög i Deia, som bland annat har en av Mallorcas få Michelinrestauranger, Es Raco d'es Teix, som serverar rätter från medelhavsköket lagade med modern twist, och naturligtvis med lokala ingredienser. Även om det är tydligt att en del av stadens restauranger vänder sig till en publik med en större budget, finns det också mindre stllen som är lite mer "jordnära". Du kan därför se fram emot att få smaka på äkta spansk paella, eller någon av de andra fiskrätterna som området är känt för.

Det finns en liten köpman i staden, där du hittar de flesta livsmedel du kan tänkas behöva, samt färsk frukt. Familjen har också ett bageri, så du kan se fram emot färskt bröd på morgonen.

Transport

Det tar cirka 45 minuter att köra från flygplatsen till Deia. Även om du med ett byte inne i Palma, kan nå fram med buss från flygplatsen, rekommenderar vi att ha en hyrbil på semestern.

Har du en hyrbil, kommer du inte bara lättare från flygplatsen, men har också betydligt lättare att ta dig runt på semetern. Det kan t.ex. rekommenderas att åka på utflykter till några av de andra bildsköna landsorterna i regionen, såsom Valldemossa, som ligger knappt 20 minuter bort i bil, eller i motsatt riktning til Sóller. Själva körturen, med alla dess vackra utsiktspunkter, gör i sig själv körturen värd.

Var beredd på, att det på grund de smala och branta vägarna,, inte är så enkelt att ta sig fram i Deia till fots, om du har svårt att röra dig.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Vad tycker gästerna om i Deia?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 17 recensioner