Resor till Bunyola

Bunyola är en traditionell liten stad på den västra delen av Mallorca och i utkanten av Tramuntana-bergen. En ofördärvad pärla som med sin mallorkinska charm verkligen är värd ett besök. Boka din resa till Bunyola med Escapeaway i dag!

Bunyola ligger vid foten av bergen Sierra de Tramuntana, och även om staden endast ligger 15 kilometer norr om huvudstaden Palma och den internationella flygplatsen, är det en mycket stilla och traditionell stad; som inte har mist sin ursprungliga charm och långsamma tempo. Inom Bunyola kommun finns 10 berg, där det högsta är Rateta på 1118 meter.

Tittar du västerut på en klar dag, har du en ganska spektakulära utsikt över slätterna i centrala Mallorca mot Sierra Tramuntana som dominerar öns västkust. De vackra landskapen och naturen i bergen gör staden till ett bra resmål om du vill hålla en aktiv semester med cykling eller vandring. Det finns samtidigt också tillfälle att bara slappna av och njuta av stadens stämning. Ta t.ex. en tur till Bunyola hjärta, Sa Plaça, det centrala torget där det ligger flera trevliga, små caféer och småbutiker. Även om landsorten endast har cirka 6000 invånare, råder det en härlig stämning här.

Välkommen till Bunyola med Escapeaway, vi är specialist på resor till Mallorca och andra resmål i Spanien där du bor på handplockade och noga utvalda hotell på din resa. Vill du gärna ha mer plats samt själv stå för matlagningen under din semester i Bunyola så hittar du på vår hemsida även ett urval av semesterlägenheter och villor i området. Boka din resa till Bunyola som en komplett paketresa inklusive flygresa, hotellvistelse samt hyrbil eller transfer tur/retur från flygplatsen i Palma. Vill du hellre själv arrangera din resa till Mallorca så kan du naturligtvis även nöja dig med att enbart boka din hotellvistelse genom Escapeaway.

Vi erbjuder resor till Bunyola på Mallorca alla dagar eftersom vi har både valfria avresedagar och reslängd. Du kan flyga till Palma de Mallorca från samtliga större flygplatser, bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Du hittar mer information om flygförbindelser, flygbolag och priser m.m. i sökmotorn här på hemsidan.

>> Läs även om familjesemester på Mallorca

Hotell i Bunyola

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Bunyola på Mallorca. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Transport

Det är enkelt att ankomma till Bunyola i bil, då huvudvägen Ma-11 från Palma till Soller löper mindre än 1 kilometer väster om staden, och därmed snabbt kan nås från stadens centrum. Tack vare närheten till Palma, kan du också ta tåget hit, vilket bland annat stannar på det centrala torget, Placa Espana i Palma. Även om turen sker med gamla, träklädda tåg, Ferrocarril de Sóller S.A, är det en enastående möjlighet att i lugn och ro njuta av de vackra landskapen undet vägen. Det är också idealt om du reser med barn, då de säkert kommer att älska den gamla, charmiga stilen på tåget.

Kultur och upplevelser

Bunyola är också värt ett besök då staden, trots närheten till huvudstaden, fortfarande är märkbart orörd av turism, och du här har en chans att upptäcka det ursprungliga Mallorca. Trots stadens lilla storlek, kan du spendera lång tid på att promenera runt på de smala gatorna och insupa stämningen bland de rustika byggnaderna runt omkring dig. Nära det centrala torget ligger den stora kyrkan SAn Mateo, och på torget har du varje lördag möjlighet att uppleva marknaden där du kan hitta goda, färska råvaror. Har du sådan tur, att din semester passar med en av de årliga festivalerna, väntar dig också en stor kulturupplevelse.

Geografi och stadsmiljö

Geografiskt är regionen indelad i två - den norra, bergiga delen av kommunen omfattar en del av Tramuntanabergen, där du har några imponerande områden av skog på de lägre sluttningarna; medan den södra delen av kommunen utgörs av låglandet runt Palma

Denna del av Mallorca har alltid varit mycket välmående, och här vid foten av bergen har man byggt några av de högsta byggnaderna på ön. Det vimlar således av stora, mallorcanska herrgårdar, som t.ex. dem vid S'Alqueira, Biniforani och Sa Font Seca.

Det finns också två gamla bostäder med storslagna trädgårdar, som är öppna för offentligheten, Raixa i söder och Alfabia norr om Bunyola stad. Den sistnämnda var en tidigare muslimsk residens. Men känner inte med säkerhet till ursprunget av namnet Bunyola, men många historiker menar att det härstammar från det latinska ordet uineola, som normalt refererar till en liten vingård. Namnet gjordes under den moriska bosättningen om till "Buniola". Andra menar dock, att namnets rötter ligger i det arabiska ordet "bunyân".

Bunyola är rätt opåverkad av turismens utbredning, som har tagit plats på resten av ön, och är därför än i dag en av de få orörda mallorcanska landsorterna som fortfarande existerar. De flesta besökare i stden, är folk som reser på egen hand och har valt att använda staden som en bekväm bas för att uppleva det äkta Mallorca på säkert avstånd från de livliga badorterna och det intensiva nattlivet längs den populära sydkusten.

>> Se alla våra resor till Mallorca
>> Läs om hur du bokar en paketresa till Mallorca

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Vad tycker gästerna om i Bunyola?

8,6
Samlade gästomdömen
Baserat på 14 recensioner