Resor till Banyalbufar

Banyalbufar ligger på Mallorcas västkust vid foten av Serra de Tramuntana, bergskedjan som döljer öns mest spektakulära natur och charmerande små byar. Nere i Banyalbufar hittar du en av den spanska Medelhavsöns mest orörda små kuststäder. Stadens vackra och lite avsides läge gör att Banyalbufar är en idealisk destination för dig som gärna vill bo på lite avstånd från öns mest hektiska turistområden.

Semester till fots, på cykel eller liggande på rygg

Det var morerna som på 900-talet var de första att bosätta sig här och som anlade de många stenterrasserna på bergssluttningarna som tillsammans med ett sofistikerat bevattningssystem används än idag. Under århundraden var det på dessa iögonfallande terrasser som man odlade de mycket populära Malvasia-druvorna som användes vid framställandet av det söta Malvasia-vinet. Dessvärre fick vinstockarna ett virus i slutet av 1800-talet vilket satte punkt för vinproduktionen i Banyalbufar. På senare år har lokala vinbönder dock med framgång återupptagit det traditionsrika arbetet med denna druvsort.

Om du reser till Banyalbufar bör du även ta vägen förbi någon av de lokala vingårdarna eller bodegorna för att smaka på Malvasia-vinet. Det är emellertid framför allt det vackra läget och den flotta utsikten ner längs sluttningarna mot det azurblåa Medelhavet som de flesta reser hit för att uppleva. Den lilla kuststaden med sin ofördärvade medeltidsstämning är dessutom en strålande utgångspunkt för att utforska Tramuntana-bergen på cykel - men kanske framför allt på vandringsturer.

Det är inte ovanligt att se vandrare på gatorna i Banyalbufar. Den längsta och enligt kännare den mest storslagna vandringsturen på Mallorca, Ruta de Pedra en Sec (GR221 - Törstrutten), passerar nämligen rakt igenom staden. Rutten sträcker sig i sin totala längd 168 kilometer genom bergskedjan från Port d'Andratx i sydväst till Port de Pollença i nordöst. Så långt behöver du naturligtvis inte vandra på en resa till Banyalbufar för det är en tur som kräver flera övernattningar längs vägen.

Det finns lyckligtvis massor av möjligheter till kortare vandringsturer längs välutmärkta leder som startar här i staden. Det kan till exempel vara Volta des General en rutt ännu närmre havet som tar dig ner till den lilla fiskebyn Es Port de Canonge, eller så kan du gå en bit längs Törstrutten fram till Esporles mitt inne i bergskedjan. Banyalbufar är med andra ord en bra utgångspunkt för en vandringssemester på Mallorca.

Restauranger och närmsta strand

Du kommer även ofta se motionscyklister som gör ett "pit-stop" i Banyalbufar på en träningstur längs de snirklande bergsvägarna mellan Andratx och Valldemossa. Det kan vara behövligt med en sådan paus eftersom den backiga terrängen tar musten ur även vältränade cyklister. Trots stadens ganska beskedliga storlek har den ett fint urval av restauranger och caféer där du i trevlig inramning kan avnjuta läckra, lokala rätter både på lunchen och på kvällen. Oavsett om du har varit aktiv till fots eller på cykel under dagens lopp eller har använt dagen till mer avkopplande nöjen så kan du verkligen se fram emot de kulinariska upplevelserna från medelhavsköket på en resa till Banyalbufar.

Skulle du känna för ett dopp i det lockande havet eller om du bara vill lapa lite sol ända nere vid stranden så är det inte särskilt långt ner till Cala Banyalbufar. Det ligger en liten klippbukt nedanför staden som har en smal klippstrand på cirka 100 meter omgiven av branta klippor. Här har lokalbefolkningen sina små jollar liggande men du kan helt klart hitta en plats att njuta av solen och ta en liten simtur.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Banyalbufar

Vad tycker gästerna om i Banyalbufar?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 43 recensioner