Resor till Arta

På Mallorcas nordöstra sida en liten bit in i landet ligger Artà, med det är inte långt till vare sig större eller mindre stränder som det är lätt att ta sig till. Det är ett ganska festligt stadsliv men utan att det för den skull blir störande. Boka din resa till Arta med Escapeaway i dag!

Arta ligger lite in i landet men ändå ganska nära några av de bästa stränderna på östra Mallorca. Det gör den lilla landsorten till ett perfekt resmål på den spanska semesterön för dig som vill uppleva äkta lantliv på "säkert" avstånd från massturismen, men samtidigt inte vill behöva köra långt för att bada i det kristallklara Medelhavet eller utforska intressanta sevärdheter. Du bör stanna kvar i stan på tisdagsmorgnar för att uppleva den varje vecka återkommande marknaden på Plaça Conqueridor, som lockar till sig besökare från när och fjärran. Trots sin överskådliga storlek behöver du ändå inte lämna stan när hungern gör sig påmind. Det finns gott om matställen i Arta, de erbjuder rikligt med möjligheter till att stifta närmare bekantskap med det lokala kökets bästa traditionella rätter. 

Välkommen till Mallorca med Escapeaway, vi är  specialister på resor till Arta och andra resmål på ön där du bor på noga utvalda hotell under din semester. Utöver charmiga hotell erbjuder vi även handplockade villor och semesterbostäder på Mallorca om du själv vill stå för matlagningen. Du kan resa till Arta på Mallorca från alla större flygplatser så som Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn och precis i det antal dagar som passar dig bäst. Läs mer om Arta i vår guide om resor och om de utvalda hotellen i våra personliga beskrivningar.

>> Läs även om resor till Alcudia
>> Läs också om resor till Cala Millor

Hotell i Artà

Sevärdheter och utflykter

Här nedan har jag beskrivit en liten del av alla de många upplevelser och sevärdheter som väntar dig på en resa till Arta. Vill du läsa om ytterligare sevärdheter och händelser i Arta med omnejd så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om Mallorca och våra många övriga resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Stränder nära Arta

Även om du i Arta befinner dig en bit in i landet så bör du inte packa badkläderna allt för långt ner i väskan. Det tar inte mer än en kvart att köra till den närmsta stranden vid badorten Cala Ratjada. Skulle du tycka att det är lite för mycket liv och rörelse på denna populära strand så kan du eventuellt köra i motsatt riktning istället och ta dig till Sa Canova playa virgen. Som namnet nästan antyder ligger denna strand lite mer ostört och avsides. Prioriterar du lugn och ro framför fina faciliteter är det helt klart lönt att köra den lite längre sträckan hit. Var dock uppmärksam om det är blåsigt eftersom här då kan bli höga vågor.

Har du tillgång till bil finns det många andra stränder nära Arta utöver de två nämnda. Det kan ibland ta lite tid att komma till dessa stränder längs små snirkliga vägar, men det är nästan alltid mödan värt!

Cuevas de Artà

Ungefär 15 minuters körning söder ut längs kusten ligger grottsystemet Cuevas de Artà. Dessa grottor är mindre kända än de berömda Drakgrottorna vid Porto Cristo, men absolut inte mindre intressanta för det. Dessutom är här oftast mindre trängsel. Under en guidad tur in i grottorna kan du se en hel värld av vackert upplysta stalaktiter och stalagmiter. befinner du dig på Mallorca mitt på sommaren är det dessutom mycket behagligt inne i grottorna eftersom temperaturen "bara" ligger på knappa 20 grader. 

Aktiva naturupplevelser

Precis norr om Arta ligger naturparken Parque Natural de la Peninsula de Llevant. Det är absolut rätt utflyktsmål för dig som tycker om aktiva upplevelser och en vacker natur. Här finns massor av stigar och leder för såväl vandring som mountainbiking. Har du med dig en kikare finns det även goda möjligheter att se många olika fågelarter som du säkert aldrig har sett förut. 

Parken är mycket varierad med allt från branta berg till lockande stränder, så oavsett om du är ute efter en dag som kan ge dig lite svett i pannan och hög puls, eller bara ta en kort promenad med familjen och därefter koppla av på stranden och i vattnet så hittar du det här. 

Hyr du cykel kan det även rekommenderas att ta en tur längs den familjevänliga banesti, en av Spaniens så kallade "Via Verdes", en sträcka på 29 kilometer mellan Arta och Manacor. Vill du hellre vara aktiv på golfbanan så har du också valt ett bra resmål. Mallorca är känt som en av Europas mest populära golfdestinationer och du har sällan långt till närmsta golfbana. Detta faktum gäller även på en semester i Arta. 

Festivaler

Artas invånare firar Sant Antoni med en festival den 16-17 januari varje år med mängder av musik på gatorna samt upptåg, dansare och massor av mat och dryck. Kommer du istället hit på sommaren kan du ha turen att få uppleva det veckolånga firandet av stadens skyddshelgon den första veckan i augusti med konserter, utställningar och fester. Den första söndagen i september kan du på liknande sätt ta del av den traditionsrika höstmarknaden, då har flera av stadens restauranger speciella lokala rätter på menyn, för att fira skörden.

Inspiration och fakta

Här följer lite information om Arta som förhoppningsvis kan tjäna som inspiration till din semester. Informationen är enbart tänkt som inspiration varför vi reserverar oss för eventuella faktafel. Vill du ha ytterligare tips eller inspiration till din resa så rekommenderar jag att du tar en titt på vår reseblogg, där hittar du många intressanta artiklar om Mallorca samt våra många andra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Det riktiga Mallorca

Arta ligger i en bred dal omgiven av berg några få kilometer från kusten på nordöstra Mallorca. Placeringen här vid foten av Serres de Llevant och nära en lång rad kända semesterområden gör denna trevliga lantortsstad till ett bra val för dig som vill tillbringa semestern i lugna omgivningar men samtidigt vill ha stränder och många aktivitetsmöjligheter inom kort räckhåll. 

Staden så som den ser ut idag anlades efter den kristna återerrövringen av ön på 1200-talet. Precis när Arta, som även skrivs Artà, egentligen uppstod som stad vet man dock inte, men namnet härstammar troligtvis från det arabiska ordet för trädgård "Gertan". Det har också gjorts fynd av både romerska och moriska föremål i området. Morerna byggde en borg här, vars tjocka försvarsmurar man fortfarande kan se runt Santuari de Sant Salvador kyrkan från 1500-talet. Kyrkan ligger på en kulle i stadens utkant, där det en gång i tiden låg en moske, och utgör än idag ett av Artas kännetecken tack vare sitt läge högt upphöjd över staden. Här uppifrån är det en vacker utsikt ner över staden och ända ut till kusten vilken du kan njuta av medan du hämtar andan efter att ha gått uppför stentrappans 180 trappsteg. 

Det bor knappa 6 000 invånare i Arta, lite fler om man räknar med den lite spridda bebyggelsen runt själva staden. I motsats till många av städerna ute vid kusten där det från 1970-talet och framåt har varit en kraftig tillväxt inom turismen så har Arta i stor utsträckning varit "förskonad" från denna utveckling. I och för sig är turismen även för Arta avgörande för stadens ekonomi men man har lyckats hitta en bra balans. Därför kan du i Arta fortfarande njuta atmosfären av en autentisk mallorkinsk lantsortsstad med smala gator och små torg. 

Lite historisk kuriosa: Arta var ett av de sista ställena i Europa som upplevde ett stort utbrott av pest (1820). Det kostade livet på omkring 1 200 av stadens invånare. Colonia de Sant Pere, som ligger ute vid kusten omkring 8 kilometer åt norost grundades av överlevande som valde att lämna Arta för att undgå smittan. 

Restauranger och shopping

Det finns en stor koncentration av restauranger i centrum av stan med en övervikt av ställen som serverar traditionella spanska rätter och läckerheter från det klassiska medelhavsköket. Du kan även lätt hitta ställen för en snabb pizza eller en äkta gourmetmåltid. De flesta av ställena erbjuder även rikliga möjligheter att prova de lokala vinerna. 

Skulle du mot förmodan inte tycka att du har tillräckligt med matställen i Arta så är det inte långt till grannstäderna med motsvarande eller ännu större utbud. Det samma gäller för shopping. Det finns nog av minimarkets i stan för dina dagliga förnödenheter samt en del butiker med lokalt konsthantverk, men skulle du vilja ägna en hel dag åt shopping bör du nog ta en tur till exempel till Palma.

Men se till att vara i Arta på tisdagar då det varje vecka är marknad på Plaça del Conqueridor. Även om du inte har behov av att köpa något så kan det rekommenderas att komma tidigt och gå en sväng bland stånden för här bjuds det på många sinnesintryck och allt från färsk frukt och kött till blommor, mandlar och andra lokala delikatesser. Samma dag är det även marknad med konsthantverk vid villa Na Batlessa. Arta är bland annat känt för korgflätning så en korg kan vara en perfekt souvenir att ta med sig hem.

Väder och klimat

Vädermässigt skiljer sig inte Arta från resten av Mallorca som är känt för sitt behagliga medelhavsklimat med milda vintrar och soliga, varma somrar. Vill du använda din semester till att enbart koppla av i strandkanten så är sommaren den perfekta tiden på året att åka till Arta, då ligger dagstemperaturerna vanligtvis runt 30 grader. Föredrar du en aktiv semester så är våren och sensommaren en bra tidpunkter att resa hit då temperaturerna är lite lägre.

Det kan periodvis bli lite kyligt under vintern även om temperaturerna vanligtvis når upp till mellan 13-15 grader. Med undantag för de högsta bergen är det mycket sällsynt att se snö på Mallorca. 

Transport

Arta ligger omkring en timmes körning (bil) från Palma de Mallorcas flygplats. Det går i skrivande stund inga direkta bussförbindelser från flygplatsen till Arta. Du kan ta en buss till busstationen på Plaça d'Espanya i Palma och där byta till en buss vidare mot Arta. Samma busslinje kan du ta för att besöka några av grannstäderna som t.ex. Cala Ratjada där det finns en badstrand. 

Vill du lätt och bekvämt ta dig från flygplatsen så rekommenderar jag att du hyr en bil under din semester. Har du tillgång till bil så har du dessutom bättre möjligheter att utforska området omkring Arta och resten av öns sevärdheter. Det är en stor frihet att ha en bil och slippa vara beroende av tidtabeller.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här