Resor till Andratx

På sin tid innebar placeringen en bit in i landet att invånarna i Andratx var i säkerhet från piratangrepp. I dag ger det vackra läget vid foten av Tramuntana-bergen dig en möjlighet att uppleva det äkta Mallorca. Boka din resa till Andratx med Escapeaway i dag!

Res till Andratx om du vill uppleva det äkta Mallorca. Den lilla staden ligger omgiven av apelsinlundar och mandelträd i en dal i den södra änden av Tramuntana-bergen, men är tots sitt vackra läge befriande fritt från turister. Går du en sväng på stadens smala gator bland de charmerande rustika husen, så möter du inte turister på "gåsarad". Däremot kan du få uppleva det traditionella lantsortslivet, inte minst på onsdagsmarknaden varje vecka, då ställs det upp massor av bord på de mysiga gatorna i Andratx.

Det är emellertid inte bara möjligheten att få uppleva det autentiska, mallorkinska lantsortslivet som gör Andratx til ett attraktivt resmål på Mallorca. Det är i lika hög grad att du här får en idealisk utgångspunkt för att utforska några av öns bästa stränder, mest intressanta städer och sevärdheter. Reser du till Andratx på sommaren så tar det dig till exempel inte många minuter att köra ner till den härliga klipp- och sandstranden vid Camp de Mar. Vill du inte enbart slappa i solen vid det kristallklara vattnet så finns det även massor av möjligheter till att hålla en aktiv semester med utgångspunkt i Andratx.

De närliggande Tramuntana-bergen inbjuder till både vandring och cykling i storslagna, natursköna omgivningar. Cykelturen till Port de Pollença räknas till exempel av kännare som att vara en av de vackraste i Europa och lockar till sig lycraklädda motionärer från hela världen. Efter en dag med aktiva upplevelser, avkopplande strandliv eller sightseeing, kan du avsluta med en välsmakande måltid på en av restaurangerna i Andratx, där det finns goda möjligheter att få stifta bekantskap med det traditionella köket. Vill du ha ett ännu större urval av matställen och butiker, är det dessutom bara några få kilometer ner till hamnstaden Port d’Andratx.

Välkommen till Mallorca med Escapeaway, vi är specialister på resor till Andratx och andra resmål på ön där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

>> Läs även om resor till Palma Nova

Hotell i Andratx

Sevärdheter och utflykter

Det finns byggnader i Andratx som det är väl värt att lägga märke till, så som till exempel Santa Maria kyrkan som härstammar från 1200-talet. Stadens mest kända sevärdhet är dock konstcentret CCA Andratx, där du kan se olika utställningar av modern konst. Centret är ett av de största i sitt slag på de Baleariska öarna. 

Det är emellertid huvudsakligast den lugna atmosfären och läget vid foten av Serra de Tramuntana bergen nära kusten som gör Andratx till ett så attraktivt resmål. Här har du en perfekt bas för en aktiv semester med till exempel vandrings- och cykelturer. Det är dessutom mindre än 5 kilometer till närmsta strand (vid Camp de Mar), vilket med bil inte tar mer än 10 minuter.

Aktiv semester i Andratx

Har du inte tagit med din egen cykel går det lätt att hyra en på Mallorca. Då kan du lätt och behändigt utnyttja alla de vackra cykellederna av olika svårighetsgrad omkring Andratx. Här finns både rutter lämpade för avkopplande familjeturer och mer krävande utmaningar för den som vill pressa sig lite extra. En populär tur bland motionscyklister är att köra ner till Port de Pollença längs ma-10, denna vägsträcka genom Serra de Tramuntana räknas bland de vackraste på Mallorca. Det är en tur med många höjdmeter så du bör vara i god form redan innan din semester. Din ansträngning belönas längs vägen med mängder av vackra utsikter och går genom charmiga städer som Valldemossa, Deia och Soller.

Vill du hellre vandra så finns det massor av möjligheter även till detta inte långt från Andratx. Du kan till exempel göra en vandringstur upp till borgen Sant Elm och därifrån njuta av utsikten mot bland annat Sa Dragonera ön. I närliggande Port d'Andratx startar för övrigt den välkända vandringsleden GR221, som går längs Serra de Tramuntana. Har du en hyrbil kan du lätt och bekvämt köra till bra utgångspunkter för kortare vandringsturer. Spelar du golf? Gör du det så finns det talrika, välrenommerade golfbanor inom kort avstånd från Andratx, till exempel Golf De Andratx med 18 hål som ligger vid Camp de Mar få minuters körning från Andratx.

Sa Dragonera Naturpark

Sa Dragonera, Drakön, som ligger utanför Mallorcas västra spets är ett perfekt utflyktsmål under en semester i Andratx. Det går regelbundna båtavgångar ut till ön från den närliggande kuststaden Sant Elm. Båtturen tar omkring 15 minuter. Vanligtvis kan man även ta båt till ön från Port Andratx. Den obebodda ön är bara ca 6 kilometer lång men du kan lätt tillbringa en halv dag med att utforska naturparken till fots. Det finns en handfull markerade stigar du kan följa. Gå till exempel en tur upp till det gamla övergivna fyrtornet varifrån du har en fantastisk utsikt.  

Sa Dragonera var en gång i tiden tillhåll för pirater och smugglare som utnyttjade det nära läget till Mallorca. Senere kom ön i kraft av sin skönhet inte överraskande att hamna i fokus för investerare som ville förvandla den till ett semesterparadis. Miljökämpar lyckades dock sätta käppar i hjulet för dessa planer och i slutet av 1980-talet övertog myndigheterna ön och utnämnde den till naturreservat.

Drakön är bland annat känd för att vara hem åt en särskild ödleart som inte finns någon annan stans, den kommer du med säkerhet att se många av. Det finns emellertid många andra djur på ön och bland dessa åtskilliga sjöfågla. Även om det inte finns några egentliga badstränder på ön så kan du absolut hitta ett ställe att ta ett dopp för lite svalka i värmen, så glöm inte badkläderna. Du bör dessutom ta med dig vatten att dricka och annat du kan behöva under dagen vilket självklart även inkluderar bra skor med tanke på de ojämna stigarna.

Badstränder nära Andratx

Även om du i Andratx bor på lite avstånd från den populära kusten kan du lätt ta dig till stranden för att bada. Vid semesterorten Camp de Mar, som bara ligger på 10 minuters köravstånd från Andratx hittar du en av regionens mest populära badstränder. Den är med sin mjuka sand och lugna vatten mycket lämplig för barnfamiljer även om det kan vara ganska många badgäster här under högsäsongen. 

Tycker du att det är lite för livligt på den närmsta stranden så har du med Andratx som bas många fler möjligheter att tillbringa en dag vid det turkosblåa vattnet. Har du tillgång till bil kan du lätt ta dig till stränderna vid Sant Elm eller eventuellt Port d'Andratx, där det vid den naturliga hamnen också finns möjlighet att bada. 

Inspiration och fakta

Här nedan får du lite nyttig information om Andratx som kan fungera som inspiration till din semester på Mallorca. Det skrivna är enbart tänkt som inspiration varför vi reserverar oss för eventuella faktafel. Vill du ha ytterligare information och goda råd till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du många intressanta artiklar om Mallorca och våra många andra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Traditionellt mallorkinskt lantsortsliv

Andratx ligger omgivet av mandel- och apelsinlundar i en dal omkring 5 kilometer från kusten och den närliggande hamnstaden Port d'Andratx - de två städerna förväxlas för övrigt ofta, men det är alltså två olika städer. Läget på den sydvästra delen av Mallorca vid foten av Serra de Tramuntana bergskedjan gör Andratx till ett bra resmål för dig som vill uppleva äkta mallorkinskt lantsortsliv men som samtidigt vill ha intressanta utflyktsmål och läckra badstränder inom kort räckhåll. 

På samma sätt som med många andra gamla bergsbyar anlades Andratx i sin tid en bit in i landet på säkert avstånd från kusten som under långa tider var utsatt för piratangrepp. Istället anlades bara en hamn vid den utsatta kusten, i detta fall Port d'Andratx, som i dag har utvecklats till en semesterort. Andratx är däremot i många hänseenden fortfarande en "sömnig" bergsstad där livet går sin gilla gång så som det alltid har gjort. I och för sig har det även här efterhand uppstått en del turism men inte tillnärmelsevis i samma utsträckning som i de mer kända städerna längs kusten. 

Även om staden inte är fullproppad med gamla, spektakulära byggnader kommer du ändå tydligt märka att du befinner dig i en stad med djupa historiska rötter. Andratx fanns redan som stad när romarna invaderade området på 200-talet före vår tideräkning. Romarna kallade staden Andrachium, men lämnade för övrigt inte några markanta spår efter sig, även om man har gjort fynd av bl.a. mynt från denna perioden i området.  

Det är ju inte heller urvalet av historiska sevärdheter som är det bästa argumentet för att tillbringa semestern i Andratx. Det är snarare ett bra resmål för dig som gärna vill bo på lite avstånd från massturismen och inte minst vill ha en bra utgångspunkt för att utforska en del av det vackra landskapet på Mallorca. 

Restauranger och shopping

Det finns ett förnuftigt urval av matställen i själva Andratx där du kan få en god måltid - till exempel en läcker paella, som är tillagad på det rätta spanska sättet med färska lokala ingredienser. Även om det i princip inte är nödvändigt att lämna stan för att stilla hungern kan det ändå rekommenderas att köra en sväng exempelvis till Port d'Andratx, som i högre grad är en semesterort och därmed har ett större restaurangutbud. Är det exklusiva kulinariska upplevelser du söker kan du köra i motsatt riktning till grannstaden Es Capdella, där hittar du bland annat Michelin-restaurangen Zaranda. 

Det är lite på samma sätt när det gäller inköpsmöjligheterna i Andratx. Du kan hitta det mesta som du har behov av i stadens minimarket, men vill du shoppa modekläder, lokalt konsthantverk och souvenirer så är möjligheterna större efter bara 10 minuters körning borta i Port Andratx. Det kan dock varmt rekommenderas att på onsdagsmorgnar gå en sväng till Andratx' marknad, där har du varje vecka goda möjligheter att utöver matvaror hitta en souvenir eller två och framför allt få uppleva det mallorkinska vardagslivet.  

Transport

Det är knappa 40 minuters körtid från Palma de Mallorca flygplats till Andratx, om du tar ringvägen runt Palma för at undvika trafiken i centrum. Det går ingen direktbuss till Andratx från flygplatsen men du kan eventuellt ta bussen in till Palma för att där byta till lokalbussen som normalt kör till Andratx flera gånger om dagen. Kontrollera tidtabellen i förväg.

Vill du slippa vara beroende av offentlig transport så kan du naturligtvis även boka en hyrbil till din semester. Det är som regel lättast och bekvämast att hämta ut hyrbilen direkt på flygplatsen där det finns många biluthyrningsföretag. Med tillgång till bil under semestern får du dessutom en mer upplevelserik vistelse med möjligheten att i ditt eget tempo göra utflykter till en massa intressanta kultur- och naturattraktioner som finns på denna del av Mallorca.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här