Resor till Alcudia

Alcudia kallas ofta för barnfamiljernas paradis och jag kan verkligen förstå varför. Staden ligger på den norra delen av Mallorca och erbjuder fantastiska stränder, en vacker kuststräcka och är en levande familjevänlig destination. Du hittar många familjevänliga hotell av hög kvalitet och ett stort urval av aktiviteter för hela familjen. Reser du med Escapeaway till Alcudia bor du på noga utvalda hotell under din semester.

Du kan resa till Mallorca hela året runt, från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Med Escapeaway bestämmer du alltid själv hur länge du vill vara borta på semesern. Reser du på en familjesemester till Alcudia eller till andra resmåk på ön, kan du under "Reseteman" se de hotell som vi rekommenderar till familjer. Under våra reseteman hittar du också hotell som är perfeka till par och hotell med utsikt - bara för att nämna några. Sist, men inte minst, rekommenderar jag dig att du överväger en rundresa, kanske med några dagar i Palma, några dagar i bergen och avsluta med några dagars badsemester i Alcudia.

>> Få inspriation till din rundresa på Mallorca här
>> Läs mer om en familjesemester på Mallorca här

 

Hotell i Alcudia

Populära hotell i Alcudia

Spanien, Mallorca, Alcudia
9,4
Fantastiskt
1590 omdömen
  • Närmaste flygplats: 62 km
  • Närmaste strand: ca. 350 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Mallorca, Alcudia
8,8
Mycket bra
563 omdömen
  • Närmaste flygplats: 61 km
  • Närmaste strand: ca. 350 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Mallorca, Alcudia
8,8
Mycket bra
2318 omdömen
  • Närmaste flygplats: 62 km
  • Närmaste strand: ca. 20 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter och upplevelser

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter du har möjlighet att uppleva på din semester i Alcudia. Beskrivningarna ska uteslutande ses som inspiration och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter, rekommenderar vi dig att läsa vår blogg om resor, där du hittar en mängd artiklar om alla våra resmål.

Alcudias strand

En av de primära anledningrana till att så många semestergäster strömmar till Alcudia, är för att staden erbjuder en strand - Platja d'Alcúdia, som den heter på mallorqinska - som är en vacker sandstrand vilken idag besitter den eftertraktade blå flaggan.

Med sina 7 kilometer långa sträcka vit sand, är Platja d'Alcúdia den största stranden på De Baleariska Öarna. Stranden har dessutom också ett brett urval faciliteter, från strandbarer och restauranger till vattensportsfaciliteter, offentliga toaletter, duschar, parkeringsplatser, liggstolar, parasoll och till och  med wifi.

Stranden kan delas upp i två sektioner: den första halvan som sträcker sig från Port d'Alcúdia till Ciudad Blanca rymmer de flesta faciliteter och aktivitetsmöjligheter och därför också är den mest besökta. Längre upp längs Alcúdia-bukten, i takt med att du närmar dig Playa de Muro, finns flera lugna platser där du kan bada och slappna av i solen, utan att där är allt för många människor.

Det finns livräddare på vakt under de mest intensiva perioderna av året. Inga husdjur är tillåtna på stranden.

Den gamla stadsdelen i Alcudia

Den gamla stadsdelen i Alcuida har fortfarande en stadsmur som härstammar från 1300-talet, och det är möjligt att gå upp på muren och ta nästan hela vägen runt den ursprungliga medeltida staden.

Den gamla stadsdelen är också värd för en marknad både på söndagar och tisdagar året runt. Innanför stadsmurarna finns en lång rad populära restauranger och bistros, som är kända för att servera god, lokal mat i intima, historiska omgivningar.

Den gamla stadsdelen är också kuliss för Alcudias årliga festival, St Jaume, som går av stapeln under nio dagar i början av juli. Här väljer varje gata ut sitt eget tema, och dekorerar gatorna utifrån detta. Under dessa dagar arrangeras flera traditionella händelser i den gamla stadsdelen, såsom romarnas natt, där lokalbefolkningen fyller gatorna klädda i traditionella antika romerska kläder.

Hydroparken i Port d'Alcudia

Hydroparken är ett vattenland, som ligger i Port d'Alcudia - det enda vattenlanden i den norra delen av Mallorca. Utöver två pool-områden med 6-7 olika vattenrutschkanor i var och en, har parken (som sträcker sig över hela 40.000 m2), har parken en 54-håls golfbana, spelhall och hoppborg, children's world, wave-pool, restaurang, BBQ och en park med lekplats och trampoliner.

Här kan familjer med små och mellanstora barn lätt få en dag att passera med underhållning och gemensamma aktiviteter, som för övrigt - naturligtvis - är övarvakad av livräddare.

Pollentia

Pollentia är en anrik ruinstad med resterna av forum, amfiteater och romerska bostäder, som härstammar från den romerska staden Pollentia, en av Alcudias föregångare. Staden anses ha grundats år 123 f.Kr. men de första fysiska spåren av staden är äldre.

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Alcudia. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och befolkning

Alcudia ligger vackert på en liten halvö mellan Alcudia-bukten och Pollensa-bukten i Inca-distriktet på nordöstra Mallorca - i ö-gruppen De Baleariska Öarna, som förutom Mallorca också består av Menorca, Ibiza och Formentera.

Den gamla historiska staden har inte mer än 5000-6000 invånare, men om man också räknar med det omkringliggande området, samt semesterresorten Port d'Alcudia och Playa d'Alcudia, är det cirka 20.000 invånare i stan. Under högsäsongen kan dock antalet uppfattas som många fler, på grund av alla de personer som har säsongsboende här, samt allt semesterfirare som strömmar till stan.

Klimat och väder

Alcudia har ett behagligt medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar, vilket gör staden till ett idealt resmål hela året, inte minst när den svenska vintern har blivit kall, mörk, fuktig och blåsig.

De varmaste månaderna på året i Alcudia, är inte överraskande augusti med 25 grader i genomsnitt, följt av juli med 24 grader och september med 21 grader. Januari och februari med sina 9 grader i genomsnitt är de kallasde månaderna på året, följt av december med 10 grader i genomsnitt, och mars med 11 grader i genomsnitt.

Störst chans för dagar utan nederbörd är i juli med 9 mm regn i genomsnitt, följt av juni och augusti med 14 mm respektivt 20 mm i genomsnitt. Oktober är den månad då det faller mest nederbörd i Alcudia (63 mm i genomsnitt), följt av september med 50 mm i genomsnitt och november med 47 mm i genomsnitt.

Historia

Området runt Alcudia har bebotts sedan bronsåldern, men det var först med romarnas ankomst, som staden trädde in i historieböckerna. Romarna använde stränderna i Alcudia-bukten, som strategisk punkt, då de koloniserade ön år 123 f.Kr.

Kort därpå grundade romarna ö- och regionshuvudstaden Palma, och samma år också staden Pollentia, som betraktas som Alcudias föregångare, men som låg något längre söderut än nuvarande Alcudia. Från Pollentia var det enligt romerska källor möjligt att se både Pollenca-bukten och Alcudia-bukten.

Det var dock först senare, från det första århundradet f.Kr., som det finns fysisa spår av romarnas aktiviteter i staden, då man menar att de grundade en castra (ett romerska militär-läger), som skulle tjäna som försvar av ön, mot fiender från havet (inte mint mot fenicierna som romarna slogs emot i de puniska krigen). Staden hade också stror betydelse för de romerska makthavarna, eftersom staden producerade fantastiska tyger, som avändes till de mest exklusiva togas i Rom.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Vad tycker gästerna om i Alcudia?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 75 recensioner