Resor till Alaro

Alaro ligger i en fridfull dal vid den sydliga sluttningen av bergskedjan Tramuntana på Mallorca. Här kommer du ut i den gröna, vackra naturen men befinner dig fortfarande komfortabelt nära Palma. Boka din resa till Alaro med Escapeaway i dag!

Trots att detta är ett mindre semestermål, har Alaro massor att erbjuda. Den antika arkitekturen och de smala kullerstensgatorna skapar tillsammans en autentisk charm, som står i skarp kontrast till några av de mer kända semesterorterna vid kusten. Du kan med fördel resa till Alaro om du önskar att slippa undan turistmängderna. Landsorten ligger nästan dold i en grön dal, så här råder lugn och ro. Har du ändå lust till mer liv, ligger Palmas strädner och nöjen inom kort räckvidd.

Välkommen till Alaro med Escapeaway, vi är specialister på resor till Mallorca där du bor på handplockade och noga utvalda hotell på din resa. Boka din resa till Spanien som ett komplett paket med flyg, hotellvistelse och hyrbil, eller nöj dig med att enbart boka din hotellvistelse genom Escapeaway om du föredrar att själv arrangera din resa till Alaro. Väl rätt hotell till din resa, läs mer om hotell på Mallorca.

>> Läs även om resor till Alcudia
>> Så bokar du en flexibel paketresa till Mallorca

Hotell i Alaro

Information och fakta

Ska du resa på semester till Mallorca och bo i närheten av Alaro så har jag här nedan samlat lite information och fakta om resmålet. Du kan bland annat läsa om områdets geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Kultur

Ursprungligen var staden en del av en arabiskt koloni kallat Oloron. Alaro uppträder för första gången i de historiska källorna i samband med de katanska erövringarna av Mallorca på 1200-talet.

Hantverksindustrin har spelat en viktig rolli Alaros tillväxt - den viktigaste var skoindustrin. På sin topp var staden hemstad för 30 skofabriker med över 2000 anställda. Idag har Tony Mora fortfarande en verkstad, där han framställer sina världsberömda, handgjorda cowboyboots.

De senaste årtiondena har det dock skett ett skifte, där industrin har ersatts av turism och intäkter från fastboende utlänningar. Slår du dig ner på det stora torget för att njuta av den avslappnade atmosfären och en måltid under öppen himmel, kommer du snart att förstå varför Alaro är så tilltalande som semestermål. 

Om du har tur kan du uppleva en av stadens festivaler på din semester. Sankt Roque firas under veckan innan den 16 augusti, och är känd för sin parad som fyller torget. En hantverksmarknad tar också plats i början av oktober. Hantverkare från hela Mallorca samlas för att visa och sälja sina produkter.

En dold pärla

Lugna Alaro skiljer sig från många av de semesterresorter du hittar längs Mallorcas kust. Denna inlandsort på den västra sidan av ön, ligger inklämd mellan två bergstoppar i mitten av en dal. Tack vare de omkringliggande slätterna, tallarna och topparna, är det en mycket populär plats bland vandrare. Alla som vill uppleva äkta Spanien, kommer dock bli imponerade här.

Själva landsorten framstår inte direkt som något specielt, med dess låga, rustika och sandfärgade murstenshus, som omringar ett sömnigt torg, Plaza del Ayuntamiento. Detta är stadens hjärta, och de få bagerierna och caféerna som omringar torget är fulla av liv när de lokala invånarna möts för en pratstund över en kopp kaffe och churros. På backen över Alaro ligger ruinerna av en borg från 1400-talet. Tvåtimmars vandringen till toppen belönas med otroliga utsikter över landskapet.

Sevärdheter

Den största attraktionen i Alaro är Castell d'Alaro. Det betraktas som ett must see för alla som besöker området. Borgen ligger i slutet av en utmanande två timmars-vandring från centrum av landsorten. Det är dock möjligt att köra en del av vägen, med parkering vid den erkända restaurangen Es Verger. När du når upp till ruinerna av borgen, belönas du med en betagande utsikt över det mallorcanska landskapet hela vägen till Palma-bukten. Njut eventuellt av synen medan du njuter av en välförtjänt drink från baren.

Aktiviteter

Tack vare sitt läge på sluttningarna av bergskedjan Tramuntana har Alaro länge varit en populär bas för vandrare och cyklister. Många amatörer- och professionella cykelryttare drar fördel av stadens enkla tillgång till några av öns bästa cykelrutter. Det omkringliggande landskapet rymmer dessutom många kända vandringsleder. Det finns också många hotell och bolag i och runt omkring Alaro, som vänder sig till just sport- och friluftsentusiaster. 

Alaro har en marknad varje lördag, mellan klockan 8-14, där du kan gå på jakt efter lokala färska råvaror och kläder.

Maten

Efter en aktiv dag på cykel eller med vandring, är torget i Alaro den ideala platsen attnjuta av en avslappnande kväll. Den populära pizzerian och glassbaren har en naturlig dragningskraft på den yngre  publiken, men utforskar du de mysiga sidogatorna växer urvalet av restauranger betydligt. Här finns något för nästan var och ens smak. Alaro är trots sin förhållandevis lilla storlek en multikulturell stad, vilket endast berikar stadslivet.

Lite längre ut från staden hittar du ytterst populära Es Verger. Den familjedrivna Lamme-restaurangen använder traditionella metoder när de lagar rätter till sina gäaster. Den fantastiska utsikten är en extra bonus. I närliggande Santa Maria hittar du dessutom den välkända restaurangen Molí des Torrent, och i Orient en kort biltur bort, bjuder restaurangen Madala på fransk, spansk och asiatisk fusion.

Lokal transport

Då offentlig transport från Son Sant Joan flygplats inte är möjligt, bör du överväga att antingen hyra en bil på flygplatsen eller arrangera transport till staden med en av alla de taxis som står utanför ankomsthallen.

Vi rekommenderar dig att hyra en bil, om du dessutom vill upptäcka området på utflykter under din semester.

Upplevelser i området

Alaros närmaste granne är Binissalem, som bara är en bråkdel av Alaros storlek och er eller mindre består av en huvudgata. I närheten ligger dessuom Consell, som är viktig för Alaros invånare då här finns en tågstation som ger tillgång till Palma.

Du har en bra utgångspunkt för att utforska Mallocas huvudstad, då Alaro endast ligger 24 minuters bilfärd norr om Palma. Här möts du av en labyrint av medeltida gator, ett par vackra alléer med butiker och en hamnfront med massor av stora yachter. Dyk in och ut ur butiker och tapasbarer och besök därefter stadens majestätiska, gotiska katedral.

Santa Maria del Cami ligger endast en kort bilfärd bort. Liksom Alaro är den mycket populär bland öns fasta invånare. Platsen är också hemstad för en av de bästa söndagsmarknaderna på ön.

Direkt över bergen från Alaro ligger Orient. Denna lilla landsort ligger i hjärtat av vad av många anses vara de vackraste områdena på Mallorca.

Historia och geografi

Alaro ligger cirka 30 kilometer norr om huvudstaden Palma och Son Sant Joan International Airport. Samlat täcker det kommunala distriktet Alaro en area på cirka 46 km2. 

Även om Alaro geografiskt sätt spänner vitt över totalt åtta berg, där Puig de Font Fresca är högst med sina 836 meter högt och Puig Ventos är lägst med sina 274 meter, är det utan tvekan siluetten av de nästan symmetriska bergen Alaro (822 m) och Alcadena (816 m) som främst präglar området.

Ett besök på Castell d'Alaro som ligger på toppen av berget med samma namn, är ett absolut måste för alla som besöker området. Härifrån har du en panoramautsikt över Palma och Alcudiabukterna, och till den storslagna bergskedjan Tramuntana. Vandringen till toppen av berget är dock inte för svaga hjältar, eller för folk med promenadbesvär, då turen normalt tar cirka 2 timmar från centrum av Alaro. Klarar du turen kan du dock belöna dig med ett välfötjänt glas sangria på Restauració de la Mare de Deu del Refugi.

I mallorcansk historia nämner man först staden Alaro år 1241, som bosättningen "Oloron". Man antar dock, att ursprungliga Castell d'Alaro byggdes flera hundra år tidigare. Det råder fortfarande delade meningar bland de mallorcanska lärda om, hur staden fick sitt namn. En teori är att "Oloron" härstammar från de iberiska ordet "Ilurone" som är vanligt på hela det spanska fastlandet som en del av historiska stadsnamn. Andra menar dock, att namnet kommer från en islamisk text i samband med erövringen av ön år 903, där orden "Hisn al´-Arun" användes för att beskriva ett romerskt fort som ligger högt och ensamt på en plats. Även om båda argument är trovärdiga, är det tveksamt om man någonsin kommer få reda på sanningen. Idag vill stadens invånare under alla omständigheter stolt beskrivas som antingen "Alaroner" (män) eller "Alaronera" (kvinnor).

Mycket lite har ändrats sedan man fick elektricitet på ön, vilket skedde år 1901. Idag har man dock vant sig till fler semestergäster.

Vem kommer finna en semester här lockande? Kanske inte så många barn och tonåringar, som nog kommer sakna lite mer liv och rörelse. Däremot tycker många medelålders par och andra på jakt efter lite lugn och ro, att Alaro är en äkta dold pärla på säkert avstånd från öns neonupplysta sydkust.

>> Så bokar du en lyxresa till Mallorca
>> Mallorca är perfekt för en minisemester

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Alaro?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 7 recensioner