Resor till Madrid

Bienvenidos a Madrid ...

Konstmuséer i världsklass, restauranger och matställen i alla kategorier från den lilla blygsamma tapasbaren till stjärnbeströdda mattempel, utmärkt arkitektur, en hundraår gammal, intressant historia och ett enormt kulturarv – allt detta och mycket mer är essensen av det Madrid, som jag har fallit pladask för.

Spaniens härliga huvudstad är ett eldorado för en upplevelsestörstande turist, så det är bara att ta för sig!

Runt i Madrid

Madrid är en härlig stad att vara turist i – den är överskådlig och enkel att ta sig runt till fots. Jag tycker att en bra utgångspunkt för din upptäcktsresa i Madrid är den hektiska platsen, Puerto Del Sol, varifrån gatorna sträcker sig i alla riktningar precis som strålar från en sol. Härifrån kan du gå längs Calle de Alcalá och på 10 minuter vara framme vid Plaza de Cibeles, med den berömda fontänen som varenda fotbollsentusiast känner igen. Här firar Real Madrid-fans, och ibland även spelarna, den berömda klubbens mästerskap.

En annan av strålarna från solen är gågatan Calle Preciados och tillslutande gator, som är ett paradis för varje shoppare. Du kan strosa längs Calle Mayor, och via ett par mindre gator, är du framme vid en annan av stadens stora platser, sköna Plaza Mayor, på mindre än 5 minuter, som är omringad av vackra 1700- och 1800-tals byggnader. Det är en bra plats för att slå sig ner på ett av de många caféer med en kopp kaffe eller något annat drickbart, känna av stämningen och föreställa sig platsens turbulenta historia med tjurfäktningar och bränning av kättare under den spanska inkvisitionen. Idag är det fridfullt och stämningsfullt – en av de oaser, som jag gillar väldigt mycket.

Från Plaza Mayor kan du sicksacka dig till Plaza de Oriente med det imponerande kungliga slottet – om du har tid, så ta en rundtur i slottets vackra rum. Jag minns speciellt ljuskronorna – så många och nästan alla är olika. Från slottet måste jag förbi en annan oas, nämligen mysiga Plaza Santa Anna, där jag ska ha en förfriskning i ett av Ernest Hemingways många stamkrogar, Cerveceria Alemana.

Om du vill titta runt i olika butiker, så är Salamanca-kvarteret norr om Retiro-parken rätt ställe. Här finns både eleganta modebutiker, antikvitetshandlare, konstgallerier och den stora livsmedelsbutiken, Mercado de La Paz.
Det finns så många andra ställen, du också bör kika närmare på, så det är bara att ta fram resguiden, kartan och ett par sköna vandringsskor.

Madrids ”Den Gyllene Triangeln” – Triángulo del Arte

Det är inte för att jag är en stor konstkännare, men när jag är i städer med fina konstmuséer, så måste jag kika in, och i Madrid får jag verkligen lusten tillfredsställd. Staden är välsignad med en rad enastående konstmuséer och de 3 största skapar det, som kallas Den Gyllene Triangeln. Först och främst består den av det imponerande Museo del Prado med verk av konstnärer som Goya, El Greco och Velázquez – du blir överväldigad, så avsätt gott om tid till detta besök.

Jag hade en av mina bästa stunder på Prado, då jag var runt muséet med en duktig guide – vilken upplevelse. Inte långt härifrån ligger ett annat av de 3, nämligen Centro de Arte Reina Sofia, där huvudattraktionen måste vara Picassos berömda Guernica, men det finns även annat ögongodis i form av mästerverk signerade Dalí og Miró. På detta museum blev jag satt på plats av ett pekande finger och en huvudskakning, eftersom man absolut inte får sticka in huvudet under avspärrningen runt Guernica för att se bättre – det gör man bara inte! Medan Prado och Sofia Reina primärt ställer ut verk av spanska konstnärer, kan du på det tredje muséet, Museo Thyssen-Bornemisza, frossa i många hundra års italiensk, holländsk, tysk och engelsk konst i världsklass.

Det folkliga och det kontroversiella

Real Madrid C.F. på Estadio Santiago Bernabeu – enbart tanken kan tända gnistan hos alla med bara en gnutta fotbollsintresse, och trots att jag själv bara följer med i Superligans resultat utan att lägga märke till olika arenor, så tror jag nog att en fotbollsmatch på Bernabeu ska ingå i min nästa tur till Madrid. Jag kan föreställa mig en rysning längs ryggraden, när jag sitter på den stora arenan omgiven av omkring 85 000 åskådare, varav de flesta hejar på de vitklädda hjältarna.

Vad sägs om något mer kontroversiellt, nämligen tjurfäktning. Jag tror inte, att jag kommer att gå, men jag är heller inte blind för att tjurfäktning är en viktig del av livet – och ett stort kulturarv – i hela Spanien och även här i Madrid. På den stora tjurfäktningsarenan, Plaza de Toros, pågår kampen mellan man och tjur – en kamp, där resultatet är uppgjort på förhand – och det är sällan till tjurens fördel!

Utan mat och dryck…..

Vi svenskar har inte riktigt samma matvanor som våra värdar. I Spanien äter man en lätt frukost, desayuno, som ofta bara består av en kopp kaffe och lite sött bröd. Många spanjorer tar en frukost på ett café på vägen till jobbet.

Dagens stora måltid är lunchen, comida, som ofta äts vid 14.30 och består av 3 rätter och avslutningsvis kaffe. Middagen, cena, är ofta lite lättare än lunchen och består inte nödvändigtvis av 3 rätter – ”riktiga” spanjorer äter först middag vid 21-tiden eller kanske ännu senare.

Vi behöver ju inte följa dessa matvanor till 100% och min nordeuropeiska mage kommer nog att kurra oroväckande vid bara tanken om de många timmar mellan frukost och lunch, så det är tur, att jag kan svänga förbi en tapasbar och få ett par av de många spännande små tilltugg. Om du vill gå på en liten upptäcksfärd i ”tapas-världen” kan jag rekommendera ett besök i den vackra, gamla marknaden, Mercado de San Miguel.

Ett mysigt ställe för middag vore världens äldsta restaurang, Sobrino de Botín, som är speciellt känd för dess läckra helstekta griskulting och oslagbara stekta lamm. Restaurangen är en ren aptitretare, och när jag var på besök med en flock goda vänner för ett par år sedan, var vi exalterade över både maten och de mysiga lokalerna. Annars är det bara att kasta sig ut i det – spanjorerna älskar god mat, de är bra på att laga den, och bra restauranger finns överallt.

Naturligtvis ska du njuta av ett glas gott spanskt vin till maten, d.v.s. om du inte hellre vill ha en kall cerveza! Du får prova dig fram till vilken du tycker smakar bäst, och det finns tillräckligt att välja mellan här i världens tredje största vinproducerande land.

Det är också nära till hands att avsluta måltiden med Spaniens motsvarighet till den franska konjaken, nämligen en spansk brandy såsom Carlos Primero, Torres 10 eller Cardinal Mendoza, som är några av dem som vi här på Escapeaway gillar.

Nästa gång du planerar en storstadssemester, så hoppas jag, att du tänker på Madrid. Du kan vara alldeles säker på, att du inte kommer att bli besviken, du kommer tvärtom att återvända hem med stora upplevelser och med känslan av, att ha kommit nära den spanska själen – kanske kommer du att tänka precis som jag, att detta var alltså inte sista gången jag var i Madrid, så du kommer antagligen att lämna staden med ett ”farväl och på återseende”.

Så bokar du en billig resa till Madrid

Med Escapeaway kan du lätt boka en bekymmersfri och säker resa till Madrid med möjlighet till avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn - direkt till Barajas flygplats utanför Madrid. Den intelligenta sökmotorn dammsuger hela tiden nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och sätter samman dem med våra utvalda hotell i Madrid. Vi samlar det hela i en paketresa med Resegaranti så att du får det bästa av två världar. Komplettera paketet med en hyrbil för att få den bästa upplevelsen när du kommer fram. Trevlig resa!

>> Se våra lyxhotell i Madrid här
>> Läs även om storstadssemester i Barcelona här

Hotell i Madrid