Resor till Lanzarote

29° 2' 48.6738", -13° 35' 23.9028" – precis här ligger Lanzarote mitt emellan grannön Teneriffa och det afrikanska fastlandet. Ön har verkligen lyckats trollbinda mig, och många andra, med sina fantastiska färger. Vattnet är azurblått, marken skiftar mellan finkorniga sandbankar och något som mest påminner om ett månlandskap och floran med sina vinrankor, kaktusar, palmer och aloe vera plantor kompletterar landskapet med sina vårgröna färger. De för Lanzarote så typiska husen och gårdarna är välhållna och lyser karakteristiskt vitt.

Välkommen till Kanarieöarna med Escapeaway - vi är specialister på resor där du bor på handplockade hotell och semesterbostäder med karaktär.

Lanzarote är något alldeles speciellt och påminner inte om någon annan ö som jag tidigare har besökt. Det måste vara varje fotografs dröm att ta med sina linser till Lanzarote för detta egendomliga, speciella landskap och vyer för tankarna långt bort från det bekanta och hemtama Europa. Att resa till Lanzarote är som att resa till en annan värld. Visst har turismen etablerat sig längs kusten och jag kan inte klandra den stora skaran besökare för att den liksom jag fullständigt har kapitulerat till den lilla Atlantön. Men så snart man förflyttar sig en bit bort från allfartsvägarna så öppnar sig ett helt annat och ofördärvat Lanzarote som ger mig känslan av att vara den första turisten som befinner sig här.


Just kombinationen av det autentiska och genuina som kontrast till ”kustens civilisation” och städer med sin internationella stämning är något jag verkligen uppskattar. Just detta gör att du själv kan välja vilken typ av semester du vill ha - vid vattnet, i staden eller i inlandet. 

Hos Escapeaway kan du bestämma själv hur du vill resa. Vi har avresa dagligen och du kan kombinera en vecka eller tio dagars semester fördelad på två eller flera hideaways om du vill ha en lite annorlunda semester där du upptäcker olika områden under samma semester. Lanzarote är som gjort för dessa kombinationsresor. Utöver att uppleva öns mångfald så kan du själv välja om du vill använda en del av tiden till vandring, cykling eller vinprovning på ett litet genuint hotell medan resten av tiden kan vikas åt total avkoppling vid stranden där badkläder och solkräm är det enda du behöver plocka upp ur resväskan medan du bor på något av våra hotell där det står ”badsemester” på dagordningen.

De flesta hotellen är koncentrerade till den östra sidan av ön - från Playa Blanca i söder till Orzola i norr. De mest kända semesterorterna är Puerto del Carmen, Arrecife och Costa Tequise. Flygplatsen ligger strax söder om Arrecife som ligger vid havet på den centrala delen av östkusten därigenom är det relativt korta avstånd antingen med hyrbil eller med transfer från flygplatsen till ditt hotell även om du bor inåt landet på ett av de mer genuina hotellen.

Vad ska du se och uppleva på Lanzarote?

Papagayastränderna

Dessa stränder ligger i små bukter med kristallklart vatten och ljusa sandkorn till skillnad från många andra stränder på Lanzarote. Stränderna skiljer sig ytterligare från mängden genom att de ligger i ett fridfullt och ostört område utan störande hotell längs stränderna. Detta innebär också att det inte är så många turister här och att du inte kan hyra strandstolar och parasoller (detta är enligt min mening bara härligt för avsaknaden av en massa extra utrustning gör bara känslan än mer genuin).

Lavaklipporna vid Los Hervideros 

Genom århundraden har havet format lavaklipporna här på Lanzarote och Los Hervideros är inget undantag de är verkligen värda ett besök. Här kan du med egna ögon se hur naturens krafter i form av havet och lavan har ”smält samman” och gett klipporna deras mycket karakteristiska utseende. Faktiskt så kallar lokalbefolkningen Los Hervideros för ”Djävulens gryta” för inne i de av naturen skapade grottorna kan du höra ”musiken” när vågorna möter klippväggarna vilket ger ett mycket speciellt ljud och denna ”konsert” har blivit en attraktion för öns många besökare.

Saltområdena Salinas de Janubio

Salt, salt och åter salt. Om du kör till Salinas de Janubio kan du se Lanzarotes största naturliga saltreserv. I århundraden var salt en livsviktig ingrediens för att kunna bevara matvaror och därför kallades saltet tidigare för ”det vita guldet” eftersom Lanzarote exporterade mycket av saltet till övriga delar av Spanien. Den lukrativa verksamheten upphörde när man uppfann kylskåpet och frysen men du kan än idag se de gamla inkomstkällorna i form av jättelika saltbassänger.

Konstverket Monumento al Campesino

Du står geografiskt sätt mitt på Lanzarote när du kommer till Monumento al Campesino. Det är ett monument som är konstruerat av Cécar Manrique och som består av gamla vattentankar från fiskebåtar. Idén bakom konstverket är att hedra öns lokala bondebefolkning från förr. Monumentet föreställer bonden med sina två fasta medhjälpare mulan och dromedaren.  

Museet Centro de Vistantes

Avsätt tid i kalendern till att uppleva Montanas del Fuego (Eldbergen) och följ med på en av de audiovisuella turerna. Här mitt i lavalandskapet ligger ett modernt museum där du kan följa med tillbaka i tiden och höra bakgrundsinformation om kanarieöarna, vulkaner och inte minst om Timanfaya nationalpark. På nedervåningen har man inrett en liten biograf där du kan se film om vulkaner och efteråt uppleva ett iscensatt vulkanutbrott.

Parque National de Timanfaya

Timanfaya nationalpark är nog Lanzarotes mest populära sevärdhet. På 1700-talet hade vulkanerna på Lanzarote konstant utbrott under sex år varvid åtta byar begravdes i aska och lava. Dessa vulkanutbrott, hela 150 stycken i området, efterlämnade ett märkligt nästan bisarrt landskap. Än idag går du på ”glödande kol” för bara sex meter under jordytan är temperaturen upp mot 400 grader Denna värme kan märkas även på markytan vilket gör att vädret alltid är varmare här än på de flesta andra ställen på ön. 

Byn Uga med sina ”puckelryggar”

Varje kväll kommer det en flock dromedarer inspatserande i byn Uga. De har hela dagen varit ute på vandring till Timanfaya nationalpark och du kan följa med på dessa vandringar. Det är en speciell upplevelse att från dromedarrygg uppleva såväl nationalparken som den lilla pittoreska byn Uga vars byggnadsstil har anor från den afrikanska kontinenten. Byn är full av små vita hus, palmer och med en liten kyrka i centrum och så är den för övrigt känd för sin rökta lax som säljs överallt på restauranger och i gathörn.

Marknad i den gamla huvudstaden Teguise

Fram till 1852 var Teguise Lanzarotes huvudstad, det kan du nästan se med egna ögon för här finns fortfarande många av de gamla palatsen och furstehusen kvar. I dag är det emellertid något helt annat som lockar besökare från när och fjärran till Teguise. För mellan de anrika byggnaderna hålls det varje söndag marknad då över 400 försäljare sätter upp sina stånd i på stadens gator vilket lockar såväl lokalbefolkningen som turisterna.

Fundación Cécar Manrique

Lanzarotes mest kända konstnär och arkitekt Cécar Manrique (1919-1992) vände 1968 tillbaka till sin födelseö efter en tid i USA. Väl tillbaka ville han i ett projekt med ett konstverk koppla samman naturen och arkitekturen mitt i ett av Lanzarotes lavalandskap. Redan under sin livstid gjordes Cécars tidigare hem i utkanten av byn Tahiche om till ett litet museum och det är detta hus som du än idag har möjlighet att besöka och lära dig mycket mer om hans verk genom tiderna.

Museo agricola ’El Patio’

Det agrikulturella museet i utkanten av Tiagua är värt ett stopp på vägen. Den tidigare lantegendomen som har varit i samma familjs ägo sedan 1700-taleter är idag ett museum som visar ett kapitel ur Lanzarotes historia och utveckling. På museet får du information om den agrikulturella historian och om hur djuren var en viktig del i vardagen och du får även höra mer om arkitekturen och byggnadsstilen på en gammal lantegendom. 

Grottan Jameos del Agua

Denna bukt och grotta är ännu en i raden av sevärdheter på Lanzarote. Inne i grottan finns en sjö som rent geografiskt ligger under havsnivån och dessutom utgör sjön hem åt den karakteristiska albinokrabban och den är en nästan lika stor sevärdhet som sjön och grottan i sig själv. Här finns även ett litet café och om du förflyttar dig längre in i  grottan så finns där ett ”naturligt auditorium” vars akustik står i särklass varför det ofta hålls såväl konserter som olika sorters event här.

Mirador del Rio

Cécar Manrique har inte legat på latsidan medan han i sitt vuxna liv bodde på Lanzarote och Mirador del Rio är ytterligare ett exempel på hans passion för konst och natur i fin förening och som alla som tycker om vackra utsikter kan njuta av. Mirador betyder utsiktspunkt och här hela 479 meter över havet kan du låta blicken svepa över Atlanten och kustlinjen vid Chinijo. Utsiktspunkten har byggts in i klippan och här har även inretts en restaurang och ett café.

Grannön La Graciosa

Denna lilla ö är en del av Chinijos öhav vilket även inkluderar Alegranza, Montaña Clara och Roque del Este av dessa öar är La Graciosa den enda som är bebodd. Ta dig tid att besöka ön det finns färjeförbindelse från Orzola på Lanzarotes norra del.
Utöver alla de attraktioner som jag har nämnt ovan kan du även njuta av Lanzarote från sjösidan för här bjuds det på rikliga tillfällen att komma ut på havet med någon av de båtturer som anordnas längs hela kusten på den östra sidan av Lanzarote. Turerna kan vara allt från några timmar, en halv dag eller till och med en hel dag och görs med någon av alla de katamaraner, turistbåtar och ubåtsliknande farkoster som seglar längs kusten.

Huvudstaden Arrecife

Lanzarotes nuvarande ”huvudstad” har fått sitt namn från alla de korallrev som tidigare låg utanför inseglingsrännan till staden. Staden har inget gammalt centrum men i gengäld finns här en härlig hamn- och strandpromenad. Det finns heller inte så många turister varför här heller inte finns så många hotell  så Arrecife utgör huvudsakligast ett inköps och shoppingställe för öns lokalbefolkning. Jag bodde själv i Arrecife under min vistelse på Lanzarote och jag njöt verkligen av att vakna med den vackra utsikten över Atlanten och av mina joggingturer längs stranden.

Famarastranden

En av öns bäst bevarade hemligheter när det gäller stränder är  Famara. Vid lågvatten träffas joggare här för att använda stranden som löparbana och vid högvatten ser du surfarna paddla ut i vågorna på sina surfingbrädor. Famara passar inte för den som bara vill bada då underströmmarna här är alldeles för starka men om du har vägarna förbi med din hyrbil så är stranden med sin barska natur väl värd ett besök.

Byn Haría med alla sina palmer

Byn Haría som ligger i en högt belägen dal som även kallas ”de tusen palmträdens dal”. Alla dessa palmer ger dig en känsla av att ha hamnat mitt i en oas (det sägs att det finns totalt 10 000 palmer på Lanzarote så tänk dig att en tiondel av dem finns i denna dal). Jorden vid Haría är rik på mineraler vilket skapar fina växtförhållanden för alla de stora och skuggande träden som växer här. Om du besöker byn på en lördag så är här på morgonen en liten konstmarknad vilken jag själv har tänkt besöka på min nästa resa till Lanzarote. Precis utanför byn ligger en kyrkogård där självaste César Manrique ligger begravd. 

Jardín de cactus

Eller ”kaktusträdgården” på svenska har kommit till tack vare vem...om inte César Manrique och den är inte bara ett paradis för kaktusälskare utan för alla besökare. Varje kaktus här är unik till både form och färg och du guidas runt med hjälp av skyltar som ger information om alla de olika kaktusarna som du passerar under din promenad.

Cueva de los Verdes

De ”gröna grottorna” ingår i ett tunnelsystem som har bildats efter ett vulkanutbrott. Grottorna löper på två olika nivåer varav den nedersta ligger 35 meter under havsytan. Två kilometer av tunnelsystemet Cueva de los Verdes öppnades på 1960-talet för allmänheten som nu har möjlighet att gå in och uppleva denna mycket annorlunda värld.

Som du kan läsa så finns det mycket att se och upptäcka på Lanzarote så det är i stort sätt omöjligt att ha det långtråkigt här. Utöver alla de nämnda sevärdheterna så finns här massor av sportsliga aktiviteter som du kan ge dig i kast med under din semester som vandring, cykling och ridning för att bara nämna några. De flesta av hotellen hjälper gärna till med att boka hyrcyklar men även med att boka in dig på särskilda engelskspråkiga utflykter om du skulle vilja.

Ha en riktigt trevlig semester på Lanzarote – vi ser fram emot att hälsa dig välkommen!

Vänliga hälsningar
Marie

 

Resmål på Lanzarote

Populära hotell på Lanzarote

Spanien, Kanarieöarna, Lanzarote, Puerto del Carmen
9,0
Fantastiskt
1256 omdömen
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Närmaste strand: ca. 900 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Kanarieöarna, Lanzarote, Puerto del Carmen
8,1
Mycket bra
867 omdömen
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Närmaste strand: ca. 600 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Kanarieöarna, Lanzarote
8,8
Mycket bra
41 omdömen
  • Närmaste flygplats: 5 km
  • Närmaste strand: ca. 1.3 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Boka resan som ett komplett paket inkl. flyg eller enbart hotell

Boka din resa till Lanzarote på Kanarieöarna som ett komplett paket med flyg, hotell eller semesterlägenhet och ev. transport från ACE Lanzarote flygplats t/r (transfer) eller en hyrbil. Om du själv vill arrangera din flygresa till Lanzarote så kan du naturligtvis även "bara" boka ditt hotell genom oss.

Du kan resa i precis så många dagar som du har lust till eftersom vi erbjuder valfri reslängd till samtliga resmål och du kan även fritt välja från vilken flygplats du vill resa ut, bl.a. Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Få mer information om alla våra resor inkl. flygrutter och aktuella flygtider i sökmotorn. Du kan även välja att enbart se priser på resor till Lanzarote där du flyger direkt eller med en mellanlandning.

Hos Escapeaway Resor kan du flyga med vanligt reguljärflyg som t.ex. SAS eller Iberia, men även med lågprisbolag som t.ex. Ryanair och easyJet om du söker de billigaste flygbiljetterna. När du bokar en resa som ett komplett paket till Lanzarote i Spanien så kan du även kombinera flygbolag hos oss, det innebär att du kan använda dig av två olika flygbolag på utresan och hemresan. Det kallar vi flexibla resor...

Särskilt under vinterhalvåret hittar du många direktflyg till Kanarieöarna och därmed även till Lanzarote. Vintertidtabellen börjar normalt lite innan höstlovet och upphör som regel i slutet av mars. Under sommarmånaderna går det bara få direkta flyg till Lanzarote, men det finns bra förbindelser via bl.a. Barcelona och Madrid. Du hittar aktuell information om alla flygrutter när du söker efter resor i sökmotorn.

Välj rätt hotell på Lanzarote

Felaktigt val av hotell han fördärva en hel semester och därför är ett gott råd för att hitta rätt hotell eller semesterlägenhet, som uppfyller dina önskemål och behov, att använda våra rese- och hotellteman eller filtrerinsmöjligheterna. Du hittar dessa när du söker efter priser på din resa till Lanzarote och alla andra destinationer i Spanien som t.ex. Gran Canaria, Teneriffa, Mallorca och Menorca. Till de reseteman som används mest hör "bilrundresor" och "badsemester". Vi har även indelat hotellen i olika typer så det ska bli lättare för dig att hitta rätt hotell t.ex. "hotell med utsikt" eller "hotell för familjesemester". I filtret kan du bl.a. även välja dessa typer av inkvartering: Villa, lyxhotell, boutique-hotell, semesterbostad, Casa Grande, semesterlägenheter och många fler..

Din resa är vårt ansvar

Behöver du hjälp med att boka din resa till Lanzarote online, eller vill du t.ex. ha ett erbjudande på en av våra populära kombinationsresor eller bilrundresor (kör-själv-semester) i Spanien, så är du alltid välkommen att kontakta oss. På Escapeaway har vi lagt ner mycket arbete på att välja ut alla hotell och resor som du hittar i vårt Lanzarote program och i våra personliga hotellbeskrivningar försöker vi alltid ge dig som gäst en ärlig beskrivning av hotellet, oavsett om du vill åka på en lyxresa eller om du vill ha en semester där det betyder mer att hotellet är genuint och charmigt än att det är lyxigt. 

Din resa är vårt ansvar både före, under och efter själva resan och vi står alltid redo att hjälpa dig. Escapeaway Resor är medlem i Resebyråföreningen, vi har ställt resegaranti och vi följer naturligtvis paketreselagen - det ger trygget på resan! 

Information och fakta

Jag har här samlat lite fakta och information om Lanzarote bland annat gällande öns geografi, befolkning, historia och klimat som kan användas som inspiration inför din semester på Lanzarote. Vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare inspiration inför din resa rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Lanzarote, beläget i Atlanten ca 1 000 kilometer från den iberiska halvön och ca 125 kilometer från den afrikanska kusten, är den östligaste av de Kanariska Öarna. Ön är med sina 812 kvadratkilometer den fjärde största av Kanarieöarna och den tredje mest befolkade av öarna med sina 143 000 invånare.
 
Ön har en kustlinje på 213 kilometer varav 10 kilometer består av sand, 16.5 kilometer är vanlig strand och resten domineras av klippor. Lanzarote har även ökenlandskap, bergskedjor med en höjd på upp till 671 meter och den största vulkaniska undervattenstunneln i världen kallad ”Atlantistunneln”.

Klimat och väder

Lanzarotes klimat är ett så kallat subtropiskt ökenklimat med tendenser mot tropiskt klimat. Klimatet präglas av en mycket liten, ibland nästan ingen, nederbörd om på sommaren samt extremt milda vintrar. Den lilla nederbörd som kommer faller på hösten och vintern. Den mycket höga medeltemperaturen under vintern samt under tidiga våren och sena hösten gör ön till en attraktiv semesterdestination hela året runt.
 
Den varmaste månaden under året är augusti med 25,2 grader i genomsnitt följd av september med 24,7 grader i genomsnittstemperatur. Den kallaste månaden under året är januari med hela 17,4 grader i genomsnitt följd av februari med en genomsnittstemperatur på 17,9 grader. Som jämförelse hade Sydsverige under perioden 1961 till 1990 en genomsnittlig dagstemperatur på 18,7 grader i juni och en medeltemperatur på 14,3 grader, detta innebär att vintern på Lanzarote nästan är lika varm som den sydsvenska sommaren.

Historia

Lanzarote sägs vara den första av Kanarieöarna som blev bebodd. Möjligtvis kom Fenicierna till ön redan 1100 före Kristus men det finns inga fysiska bevis från deras tid på ön.
 
Ön omnämndes för första gången i Plinius den äldres lexikon Naturalis Historia men då enbart som en del av ”De små öarna” som utgjorde de fem kanariska öarna som Plinius besökte under sin expedition. Lanzarote omnämndes senare mer specifikt av den romerske diktaren Lucan och den grekiske vetenskapsmannen Ptolemeus.
 
År 999 kom araberna till ön och tog den i besittning innan den genuesiske navigatören Lancelotto Malocello kom till ön 1312 möjligtvis för att hitta spår efter de två genuesiska handelsmännen och upptäcktsresande Vandino och Ugolino Vivaldi. De båda hade seglat till De Kanariska Öarna 1291 på sin väg till Indien och vars öde var okänt. Lancelotto Malocello lät uppföra en fästning på ön och stannade där i nästan tjugo år tills ett uppror bland den lokala Guancherbefolkningen tvingade honom att lämna ön. Spåren efter Malocellos vistelse på ön är tydliga än idag då en förkortning av hans namn (Lancelotto) har gett ön dess namn. Malocello hyllas ofta än idag som den egentlige ”upptäckaren” av ön även om han i praktiken var långt ifrån den förste att besöka ön.
 
1402 ankom den franske upptäcktsresanden Jean de Béthencourt till ön på uppdrag av Den Kastilianska Kronan och han slösade inte med tiden. På några få månader hade han erövrat hela ön från den lokala gauncherbefolkningen – som saknade skydd och gömställen i terrängen – och tagit de flesta av dem som slavar. Enligt sägnen återstod bara 300 guachermän på ön efter att skeppen med slavar skickats iväg.
 
De påföljande århundradena bjöd på en lång rad prövningar för den redan hårt ansatta gauncherbefolkningen. Fortsatta piratanfall och fortsatt kastiliansk inblandning, en rad vulkanutbrott vilka bildade 32 nya vulkaner på ön och en ottomansk amiral vid namn Murat Reis som tillfälligt tog ön i besittning gjorde livet i det närmaste outhärdligt för ursprungsbefolkningen. Det blev inte lättare när en svår torka 1768 tvingade stora delar av öns befolkning att utvandra till Cuba och Nordamerika.
 
I dag råder fredligare förhållanden på Lanzarote som kan märka en befolkningstillväxt av folk utifrån som flyttar till ön istället för den tidigare konstanta avfolkningen. I perioden från 2006 till 2010 hade ön en befolkningstillväxt på hela 9,4%.

 

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här