Resor till Laguardia

Laguardia är en stämningsfull och mycket välbevarad medeltidsstad som ligger i norra Spaniens berömda Rioja-vinområde. Här har du därför en perfekt bas för att utforska några av Europas mest kända rödviner - hela vägen från druva till flaska. Själva Laguardia ligger på en låg kulle - självklart omgiven av vinodlingar på alla sidor. På flera ställen runt omkring i staden kan du njuta av den vackra utsikten över landskapet i de Kantabriska bergen åt norr.

Du kan än idag se den imponerande stadsmuren runt den äldsta delen av staden. Namnet Laguardia kommer från "La Guardia de Navarra" eftersom staden grundlades på 1100-talet som en del av försvaret av Kungariket Navarra. Innan Laguardia byggdes på toppen av kullen så grävde man ut ett nätverk av tunnlar där folk kunde förskansa sig. När tunnlarna med tiden miste sin försvarsmässiga betydelse så använde invånarna istället tunnlarna vid framställning och förvaring av vin. Den traditionen har fortsatt fram till idag och du kan besöka flera av dessa vinkällare. Senare under Medeltiden befästes staden med en stadsmur och innanför muren byggdes flera vackra palats. Flera av dessa palats kan du se än idag.

En resa tillbaka i tiden

I dag har den autentiska medeltidsstämningen som du upplever på stadens smala kullerstensbelagda gator och små torg gjort Laguardia till ett av områdets mest attraktiva resmål. Här kan det nästan kännas som att du har rest tillbaka i tiden. De mysiga gatorna och gränderna döljer även charmiga hotell och inte minst vinbarer och gourmetrestauranger.

Med tanke på stadens beskedliga storlek så finns det förvånansvärt många restauranger i Laguardia. Lägg därtill att du inom gångavstånd även har flera vingårdar som både erbjuder rundvisningar och provsmakningar. När det gäller restaurangerna i Laguardia så följer de flesta den spanska traditionen med sena middagar. Det är därför inte ovanligt att en restaurang inte öppnar förrän kl. 21.00. Gör därför gärna som lokalbefolkningen och avnjut en lite senare och omfattande lunch. Gör du det så är det inga problem att "hålla ut" till sent på kvällen för nästa stora måltid. I dessa trakter är grillat lamm eller kummel ledsagat av grönsaker något av det mest traditionella du kan beställa.

Transport

Det finns bussförbindelser till Vitoria, San Sebastian, Bilbao och andra städer i regionen. Den närmsta järnvägsstationen ligger i Logroño (18 kilometer). Det kan rekommenderas att ha tillgång till bil när du reser till Laguardia. Det är i och för sig ingen mening att ha bil i själva staden där de flesta av de smala gatorna i den gamla stadskärnan bara är för fotgängare. I gengäld får du mest ut av dina utflykter i resten av området om du med egen bil eller hyrbil själv bestämmer tempot och kan göra spontana avstickare längs vägen.

Närmsta flygplats är den vid Bilbao (120 kilometer) men även flygplatsen i San Sebastian är en möjlighet. Det går inga direkta förbindelser från flygplatserna till Laguardia så även därför är det en god idé att boka en hyrbil till resan redan hemifrån.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Laguardia