Resor till Tortosa

Tortosa ligger vid floden Ebro i södra Katalonien. Några få kilometer väster om staden mynnar floden ut i Medelhavet omgiven av ett skyddat naturområde med orörda gyllene sandstränder. Tortosa som har omkring 33 500 invånare ligger dessutom vid foten av Serres de Cardó-el Boix. Utöver kanotturer på floden kan du därför ge dig ut på vandringsturer bland bergen där du hittar vackra utsiktspunkter och många droppstensgrottor.

Historien blir levande i Tortosa

Reser du till Tortosa så har du massor av möjligheter till aktiviteter i naturen men du kan naturligtvis välja att bara njuta av det avkopplande strandlivet efter en kort biltur ut till kusten. Innan du beger dig ut på utflykter så är även Tortosa värt en närmare utforskning. Det är ett nöje att gå på upptäcktsfärd i den gamla stadskärnan där de smala, snirklande gatorna vittnar om att detta är en stad med en lång historia.

Här har legat en stad ända sedan antikens dagar och under romartiden gick den under namnet Dertosa och senare under morerna var den en viktig gränsstad för Córdoba-kalifatet. Under en period var Tortosa huvudstad i ett litet oberoende moriskt kungarike. Staden förblev under moriskt styre i mer än 400 år. Under det andra stora korståget 1148 återerövrades dock staden. När morerna året efter åter igen angrep staden var det enbart tack vare kvinnornas heroiska deltagande i striderna som man lyckades hålla stånd.

Idag räknas den högt belägna medeltidsborgen (La suda) som ursprungligen anlades av morerna och den gotiska katedralen som stadens viktigaste historiska sevärdheter. Sedan 1996 har staden dessutom i juli varje år hållit en renässansfestival då 1500-talet återskapas i all sin prakt. Gator och husfasader smyckas med gobelänger, mattor, facklor och banér medan invånarna från de olika distrikten i Tortosa klär sig i historiska dräkter för att återskapa den tidens atmosfär. Under festivalens gång kan du även i matbodar och på restauranger provsmaka läckerheter som tillagas efter recept från denna tidsperiod.

Oavsett vilken tid på året som du reser till Tortosa kan du se fram emot att utforska de mysiga gamla kvarteren närmast floden. Här ligger det gott om bra restauranger där du kan fördjupa dig i allt det spanska medelhavsköket har att erbjuda. Staden är dessutom stor nog till att ha ett brett urval av butiker och supermarkets som kan täcka de flesta av resans behov.

Ständer och utflyktsmål

De närmsta stränderna hittar du vid L'Ampolla som ligger cirka 25 minuters med bil eller tåg från Tortosa. Åker du ut till kusten kan det rekommenderas att även prova någon av de många fiskrestaurangerna. Går din resa till Tortosa mitt i sommaren kommer stränderna naturligtvis vara mycket lockande, här finns det gott om plats att hitta ett eget litet område på den gyllene sanden. Avsätt även gärna tid till en tur runt i deltat vid flodmynningen som är känt för sitt enastående fågelliv.

Reser du hit på andra tider av året eller känner du bara inte för att slappa bort semestern på stranden så finns det mycket annat att göra här. Både upp och ner längs kusten samt en bit in i landet ligger gott om andra charmiga städer och byar som var och en är värda att stifta närmare bekantskap med. Framför allt uppe bland bergen hittar du många små bergsbyar utan något som helst spår av turismen. En resa till Tortosa är därför en perfekt möjlighet till att få uppleva det äkta Katalonien. Om du vill avsätta en hel dag till utflykter så ligger Spaniens mest populära resmål i form av Barcelona (ca. 170 km) också inom din räckvidd.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Tortosa