Resor till Sitges

Sitges kallas ofta för Barcelonas lillasyster, på grund av sin kosmopoliska atmosfär, sina kullerstensgator, alla dess museum och sin tre kilometer långa strandpromenad.

Utöver det konstnärliga och kulturella arvet, och den historiska arkitekturen har Sitges också många pittoreska stränder i det närliggande Saint Sebastian.

Staden ligger dessurom endast 20 minuter från Barcelona, och en 3-4 timmars flygning från Sverige.

Information och fakta

Stränder

De största stränderna i Sitges är Plata de la Fregata, Platja de la Ribera och Platja de Sant Sebastià, som alla ligger nära stadens centrum.

Platja de la Ribera har de bästa strand-faciliteterna av dem alla, med kajaker till uthyrning, liggstolar och parasoll.

Det finnso ckså en strand vid marinan, vid Port Aiguadolç, som inte är lika full av människor. Och om du går längs kusten, kommer du till en rad små bukter, varav många är nudiststränder. På sommaren har några av dessa avslappnade strandbarer, där du kan slappna av med en drink, om du har lust.

Vädret

Klimatet i Sitges är typsikt för regionen, det vill säga ett medelhavsklimat med varma, torra somrar (temperaturer som når upp till 32 grader i augusti), milda vintrar och massor av soltimmar.

Bästa tid för en semester i Sitges, om du inte tycker om höga temperaturer och fuktiga nätter, är slutet av våren och tidig höst.

Sevärdheter och aktiviteter

Den charmiga gamla stadsdelen är en bra plats för att uppleva många historiska attraktioner i staden, såsom kyrkan från 1600-talet och museer, där du kan se flera verk av Picasso och El Greco.

Utöver alla vattensport aktiviteter, som erbjuds i Sitges, kan du också testa krafterna med mer äventyrliga aktiviteter, såsom fallskärmshoppning och ballongflygning.

Andra populära aktiviteter i området, är mountainbiking, ridning och vandringsturer i den närliggande El Garraf-parken.

Vinprovning i det legendariska vinområdet Penedes, kan också starkt rekommenderas, medan Port Aventura Theme Park är en fantastisk möjlighet för framförallt barnfamiljer med alla dess teman, attraktioner, shower och restauranger för alla åldrar. 

Sist, men inte minst, kan du åka på utflykt till metropolen och regionshuvudstaden Barcelona, som bjuder på en värld av sevärdheter, såsom La Rambla, Gaudis byggnader, Picasso-museet och mycket mer.

Mat och dryck

Sitges bjuder på ett stort och rikt urval av restauranger, varav de flesta serverar rätter från medelhavsköket, och naturligtvis från det berömda katalanska köket, även om du också hittar restauranger som serverar japansk, indisk, kinesisk och italiensk mat.

Klassiska lokala rätter omfattar ett stort urval av olika medelhavsrätter, som spänner från Paella (ursprungligen från Valencia-regionen), över arròs negre (kokt med bläckfisk-bläck) till arròs a banda (kokt med fiskfond).

Den lokala specialiteten i Sitges är xató, som är en läcker sås lagad på mandel, hasselnötter, brödsmulor, vitlök, olivolja, salt och peppar. Såsen serveras ofta med en sallad, lagas med ansjovis, otunfisk och saltat torsk (bacallá).

Till dessert bör du prova specialiteten mel i mató, som är ost med honung, eller crema catalana, som är en katalansk utgåva av crème brûlée.

Det finns massor av tapasställen i Sitges och i grannområdena, där du kan smaka på typiska katalanska tapas-specialiteter, såsom truita (spansk omelett), xipironer (stekt mini-bläckfisk), och patatas bravas (stekt potatis i stark sås).

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Sitges

Populära hotell i Sitges

Spanien, Norra Spanien, Katalonien, Sitges
8,7
Mycket bra
2143 omdömen
  • Närmaste flygplats: 33 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Norra Spanien, Katalonien, Sitges
8,8
Mycket bra
2710 omdömen
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Norra Spanien, Katalonien, Sitges
8,9
Mycket bra
2602 omdömen
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Närmaste strand: ca. 2.8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)