Resor till Sant Julià De Vilatorta

Sant Julià De Vilatorta är en fridfull katalansk stad i det nordöstra hörnet av Spanien. staden ligger precis där landskapet planar ut och bergen i öster övergår till slättlandskapet i väster. Namnet Vilatorta uppträdde första gången i dokument från år 926. Under många år var den lilla staden emellertid mer känd som Sant Julià de les Olles på grund av de många keramikverkstäderna som låg här

Modernistisk elegans

Det ligger några rester av en borg Casal-Castell de Bellpuig från 1100-talet på toppen av en kulle i utkanten av staden. Från borgen har du en storslagen utsikt över den lilla staden. Under denna tid tillhörde staden Bellpuig-familjen och kom därför under 1300- och 1400-talet att kallas Sant Julià de Bellpuig.

På 1800-talet gick Sant Julià De Vilatorta miste om den industrialisering som förändrade många andra städer i regionen. Det är något som vi idag bara kan vara tacksamma över när vi reser till Sant Julià De Vilatorta. Den fridfulla atmosfären och den frodiga naturen omkring staden innebar från början av 1900-talet att Sant Julià de Vilatorta blev ett älskat tillhåll för överklassen som lät bygga sina semesterhus här varav många i modernistisk stil. Dessa hus kan du fortfarande se flera av runt omkring i staden.

Den fridfulla atmosfären som ursprungligen gjorde staden till ett populärt resmål är fortfarande intakt. Även om det ofta är guidade rundvisningar med grupper från när och fjärran som reser hit för att studera stadens vackra byggnader så känns Sant Julià De Vilatorta inte på något vis turistigt. Här är det lokalbefolkningen som sätter prägel på stadens liv.

I den gamla delen av staden hittar du en handfull matställen som har såväl lokala rätter som mer internationella favorit på sina menyer. Du kan dessutom köpa de flesta dagliga förnödenheterna i stadens mataffär. Något egentligt affärsliv finns det dock inte i staden men skulle du vilja ha lite fler shoppingmöjlighete så är det bara 6 kilometer i västlig riktning till den större staden och järnvägsknuten Vic (cirka 50 000 invånare). I staden Vics vackra centrum finns det massor av restauranger och caféer samt flera supermarkets och butiker.

Utflykter

Rakt väster ut från Sant Julià De Vilatorta ligger naturskyddsområdet Espai Natural de les Guilleries-Savassona som du har massor av möjligheter att utforska på vandrings- och cykelturer. Det är också många som reser till Sant Julià De Vilatorta för att utforska den vackra, orörda naturen i närområdet - framför allt på vandringsturer. Faktiskt går Camino de Santiago (Jakobsvägen) precis norr om staden så en resa hit ger dig även en möjlighet att gå en tur längs den berömda pilgrimsleden.

Det finns massor att se i denna del av Katalonien där det utöver Vic även ligger många andra trevliga småstäder i närområdet. Till de lite längre utflykterna har du både Girona och Barcelona inom din räckvidd, båda med ett överflöd av kulturella upplevelser.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Sant Julià De Vilatorta