Resor till Ribes de Freser

Ribes de Freser ligger omgivet av de katalanska Pyrenéerna i hjärtat av Girona-provinsen. Denna lilla by med knappa 1 800 invånare är ett fantastiskt resmål om du söker en semester med aktiviteter i bergen och möjlighet att befinna dig nära den orörda naturen. På vintern inbjuder de snöklädda bergen till skidsport medan du på sommaren kan njuta av de många vandringslederna där du längs vägen kan svalka fötterna i uppfriskande vattendrag.

Själva Ribes de Freser som ligger en och en halv timmes körning från Barcelona är en fridfull oas till by som är perfekt som bas för en aktiv semester. Efter dina utmaningar bland bergen kan du samla kraft på någon av byns restauranger av vilka det finns ett ganska bra urval. Det kan dock rekommenderas att även lägga lite tid på att utforska de äldre delarna av byn. Här kan du gå på upptäcktsfärd på de smala stenbelagda gatorna som slingrar sig mellan de charmiga gamla stenhusen med sina smidesbalkonger. Tvätten som hänger på tork ovanför ditt huvud vittnar om att livet i byn inte enbart handlar om turism.

Utöver den vackra bergsnaturen ger en resa till Ribes de Freser dig möjligheten att uppleva en äkta, avslappnad landsortsidyll. Här slipper du storstadens alla lockelser och får istället perfekta förutsättningar för att helt gå ner i varv. Det finns kapell och rester av borgar i området som tydligt vittnar om att byns rötter sträcker sig långt tillbaka i tiden. Här finns det massor av möjligheter att slå sig ner med en kopp kaffe i solen på något av byns caféer om du känner för några minuters vila. Även om det långt ifrån är något stort samhälle så finns här tillräckligt med affärer och butiker för att täcka de flesta behov som kan uppstå under en semester.

Charmiga bergsbyar och en storslagen natur

Ribes de Freser är bara en av många trevliga bergsbyar som du kan uppleva på en resa till denna del av Pyrenéerna. Har du hyrt en bil till din resa kan du även kombinera naturupplevelserna med besök i någon av de andra byarna i närheten. Det kan till exempel vara den idylliska byn Bruguera som bara ligger 10 minuters körning från Ribes de Freser. I dessa små samhällen kan det bland de gamla stenhusen nästan kännas som om tiden stått stilla i flera hundra år.

Går din resa till Ribes de Freser är det en klar fördel att ha tillgång till en hyrbil. Det finns emellertid en utflykt där du kan låta bilen stå. Det är att göra en tur med tåget Cremallera De Nuria som tar dig upp till den vackra Vall de Núria. Tågturen upp till dalen som ligger 1 000 meters högre än Ribes de Freser tar omkring 20 minuter och bjuder på vackra utsikter mot de omkringliggande bergen och floderna. Det finns inga vanliga vägförbindelser till Vall de Núria så det känns nästan som att resa till en liten isolerad värld. Det går även en vandringsled som följer järnvägen större delen av sträckan. Denna led räknas bland de klassiska vandringsturerna i de katalanska Pyrenéerna men med tåget slipper du svettas längs den branta vägen. Du kan ju eventuellt ta tåget upp till dalen men gå ner.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Ribes de Freser