Resor till Pals

Pals är en av de mest måleriska städerna på Costa Brava med en gammal, stämningsfull stadsdel som har blivit omsorgsfullt renoverad och återfått forna dagars glans. Denna sagolika medeltidsstad ligger några få kilometer in i landet från den bästa delen av Costa Brava-kusten - Baix Emporda.

Följer du de smala, slingrande gatorna upp genom staden når du till slut det 15 meter höga tornet Torre de les Hores. Detta torn är resterna av den borg som byggdes här under 1000- till 1200-talet men som ödelades under det katalanska inbördeskriget på 1400-talet. Från borgtornet och det närliggande mirador har man en imponerande utsikt över stadens tak och det omkringliggande landskapet.

Äkta medeltidsidyll på Costa Brava

Tornet är emellertid bara en av den lilla stadens många, gamla byggnader som med sin rustika charm påminner dig om att Pals har djupa historiska rötter. Du kan till exempel inte heller undgå att lägga märke till Sant Pere kyrkan vars ursprung går att spåra minst 1 000 år tillbaka i tiden. Genom århundradenas lopp har den byggts om till restaurang ett flertal gånger vilket man kan se på de olika arkitekturstilarna. En del av stenarna från den gamla borgen sägs ha återanvänts vid byggandet av kyrkan.

Alla som reser till Pals kommer länge minnas känslan av att ha fått en glimt av gångna tider på stadens stämningsfulla gator. När du flanerar runt här kan du även passa på att titta in i spännande gallerior och småbutiker. Skulle du behöva vila fötterna kan du slå dig ner på något av trottarcaféerna på Plaça Major som är stadens huvudtorg för att få dig en förfriskning medan du betraktar stadens liv.

När det gäller de kulinariska upplevelserna kan du inte resa till Pals utan att provsmaka risrätten Arròs de Pals a la cassola. Risodlingarna omkring Pals har i flera århundraden varit en viktig inkomstkälla för staden. Reser du hit under våren eller hösten kan du som regel få se prov på hur man på traditionellt sätt för hand planterar respektive skördar riset. Restaurangernas menyer erbjuder emellertid mycket annat än bara risrätter så här får du rikliga möjligheter att själv upptäcka varför kataloniernas upplaga av medelhavsköket blivit känt bland gastronomer världen över.

Få minuter till en lång sandstrand

Även om Pals med sin välbevarade gamla stadskärna och kulinariska erbjudanden är en attraktion i sig värd att resa hit för så har området mycket annat att bjuda på. Det finns till exempel goda möjligheter att vandra eller cykla en tur i våtmarkerna omkring staden vilka utöver risodlingar även rymmer naturreservat med ett rikt fågelliv. Sist men inte minst måste du komma ihåg att ta med badkläderna!

Det tar inte många minuter att köra ut till kusten och Platja de Pals, en av de längsta sandstränderna på Costa Brava. Ner mot stranden ligger dessutom en välkänd golfbana om du hellre skulle vilja svinga en klubba än bada i det azurblåa havet. Det finns dessutom massor av intressanta utflyktsmål i närområdet. Tycker du om den medeltida stämningen så bör du till exempel besöka Peratallada knappa 7 kilometer längre in i landet. Ett upplagt mål för en dagsutflykt är dessutom Girona omkring 45 kilometer från Pals.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Pals