Resor till La Bisbal

La Bisbal är framför allt känt för sin keramik och sitt stengods. Här har man genom många generationer förfinat detta klassiska hantverk till en konstform som är berömd i hela Katalonien. Runt omkring på stadens gator kan du se krukmakarnas verk antingen i affärernas skyltfönster eller som en del av gatornas utsmyckning.

Stämningsfull stadskärna

De flesta av keramikbutikerna har egna verkstäder och på flera ställen kan man få se hur det arbetas med leran. I en nerlagd fabrik har man till och med inrett ett helt keramikmuseum, Terracotta Museu. Det är med andra ord ganska uppenbart vilken typ av souvenir du ska ta med dig hem från en resa till La Bisbal.

Denna traditionsrika stad som ligger knappa 30 kilometer söder om Girona har en lång historia. Här hade romarna på sin tid en bosättning som de kallade Fontanetum. Den nuvarande stadens grundande fastställs dock som regel till invigningen av Santa Maria de la Bisbal år 901. Denna kyrka fick i och för sig sin nuvarande barockstil på 1600-talet men är ändå värd ett besök på grund av sin historiska betydelse.

Den mest intressanta delen av La Bisbal är just den inre, gamla stadskärnan runt kyrkan. I hjärtat av denna ligger huvudtorget Plaça Major där du kan slå dig ner på en uteservering med en förfriskning och bara iaktta stadens liv. Här hålls det varje vecka en livlig marknad framför den stora Santa Maria kyrkan där man säljer allt från frukt till billiga kläder. Det finns åtskilliga liknande små torg och platser i centrum av La Bisbal där både lokalbefolkningen och besökare tycker om att träffas på restauranger eller kommer för att göra inköp i det stora utbudet av affärer.

Utflykter

Både till fots och i bil har du en sann överflödesbägare av utflyktsmål inom din räckvidd på en resa till La Bisbal. Norra Kataloniens största stad Girona ligger till exempel bara omkring 45 minuters körning västerut. Bland semesterresenärer står Girona i och för sig lite i skuggan av Barcelona längre söderut men reser du till La Biscal kan det varmt rekommenderas att tillbringa en dag här. Det är en gammal och vacker stad som bland annat är känd för sitt välbevarade judiska kvarter.

Det finns även andra upplagda utflyktsmål ännu närmre La Bisbal så som de charmerande medeltidsstäderna Peratallada, Monells och Pals. Kom gärna hit i kvällningen och flanera runt på de stämningsfulla smala gatorna där det även finns rikliga möjligheter att hitta trevliga matställen. Kommer du hit tidigare på dagen har du ofta möjlighet att uppleva stadens små marknader.

Reser du till La Bisbal på sommaren kommer de underbara stränderna längs Costa Brava säkert också locka. Det tar till exempel bara omkring en halvtimme att köra en tur ut till de små mysiga kuststäderna Sa Riera och Sa Tuna där du kan ta härliga dopp i Medelhavet.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i La Bisbal