Cityresa till Barcelona

Barcelona är huvudstaden i den Katalanska delen av Spanien och är ett av de mest populära resmålen i hela Europa. Staden bjuder på allt från shopping till imponerande arkitektur, sandstrand och fullkomligt fantastisk mat. Kort sagt finns det något för alla smaker och för alla åldrar i storstaden Barcelona, och just därför vallfärdar upp mot 30 miljoner turister varje år till denna spanska stad. 

Barcelona ligger drygt 200 mil från södra Sverige och är lätt att ta sig till från alla större flygplatser, med direktflyg från Stockholm och Köpenhamn medan Göteborg och Malmö har förbindelser med mellanlandning. Beroende på varifrån i Sverige du flyger så är det ungefär 3 timmars effektiv flygtid till Barcelona. Biljettpriserna kan variera mycket så som flygpriser brukar göra, men du kan absolut ha tur och hitta något för några hundra kronor per väg – framför allt om du kan resa på lite udda datum och tider.

Använd vår sökmotor här på sidan för att sätta samman en billig cityresa till Barcelona, där vi kombinerar Escapeaway handplockade hotell med billiga flygbiljetter. Du får en flexibel paketresa med valfria avresedagar och reslängd och som dessutom täcks av Resegarantin.

Geniale Gaudí genomsyrar Barcelona

Man kan helt enkelt inte nämna Barcelona utan att samtidigt nämna Gaudí. Antoni Gaudí var en katalansk arkitekt och han har satt en helt enorm prägel på denna spanska stad. Gaudí föddes 1852 och utbildade sig till arkitekt 1878. Han gick genast igång med att rita en lång rad byggnader och även om hans stora talang till en början inte erkändes så slutade det med att han satte en markant prägel på Barcelona.

På en resa till Barcelona kan du därför inte undgå att se en del av hans spektakulära skapelser – och tack för det Gaudí. Först och främst måste vi naturligtvis nämna La Sagrada Familia. Det är en enorm gotisk katedral, som den dag som idag är fortfarande inte är färdigbyggd. Kyrkan har varit under byggande sedan 1882, och den förväntas vara färdig år 2026. Detta mål har satts eftersom 2026 markerar hundraårsminnet av Gaudís död. Han blev nämligen 1926 tragiskt påkörd av en spårvagn, varpå han skickades till ett fattigsjukhus eftersom han helt enkelt såg ut som en hemlös. Den bristfälliga första hjälpen gjorde att han dog några dagar senare, varpå han begravdes i La Sagrada Familia. 

Utöver den överdådiga katedralen bör du även se följande av Gaudís mästerverk:

 • Park Güell 
 • Casa Milà 
 • Casa Vicens 
 • Casa Batlló

Fantastisk shopping i Barcelona

Är du intresserad av att uppgradera din garderob så finns det rikliga möjligheter till det på en cityresa till Barcelona. Här hittar du dels alla de stora, välkända affärskedjorna, exklusiva designerbutiker och mysiga specialbutiker. Här finns kort sagt något för alla smaker (och plånböcker). 

Den mest kända shoppinggatan i Barcelona är nog Passeig de Gracia, som är en vacker, bred boulevard. Här hittar du en fin mix av lyxmärken och high end-butiker. Här har till exempel ZARA sin flaggskepps butik men du hittar även fina butiker som Chanel, Cartier och Gucci på just denna gata. 

Utöver att det finns all världens shoppingmöjligheter på Passeig de Gracia, så finns det mycket annat av intresse just här. Det är med andra ord en upplevelse i sig själv att flanera längs den fina boulevarden som är full av träd och inramad av överdådig arkitektur. Själva trottoarerna är belagda med gatsten med motiv av Gaudís Casa Mila. 

Föredrar du små mysiga specialbutiker? Då ska du styra kosan mot Carrer de Petritxol, som var den allra första gågatan i Barcelona. Gatan är smal och inte speciellt lång men den är ändå populär både bland turister och lokalbefolkningen. Utöver att det är en väldigt trevlig gata så hittar du här massor av små specialbutiker där du bland annat kan köpa delikatesser, hantverk och konst. Carrer de Petritxol går även under namnet Chokladgatan och det beror på att här finns fullkomligt sublima chokladbutiker. Bland dessa butiker kan bland andra nämnas Dulcinea och Granja Pallaresa, vilka båda verkligen är värda att besöka och inte minst bör du dricka en kopp av deras varma choklad och då gärna tillsammans med en omgång spanska våfflor.

Populära sevärdheter och attraktioner i Barcelona

 • Sagrada Familia - stor, ofärdig kyrkobyggnad
 • Park Güell - spektakulär park med vackra och intressanta skulpturer
 • La Rambla - berömd och omtalad shoppinggata
 • Montjuic - berg med ett slott och fantastisk utsikt över stan
 • Camp Nou - fotbollsstadion med bollspel i världsklass

Tillfredsställ smaklökarna i Barcelona

Det spanska köket är känt och älskat världen över och det finns det många goda anledningar till. En av dessa anledningar är tapas. På en storstadssemester i Barcelona får du därför inte gå miste om att fylla magen med otaliga, läckra tapas specialiteter. På restaurangen Rao Restaurant & Cocktail Bar får du dig serverad en rakt igenom fantastisk tapas meny, men du kan naturligtvis få tapas på i stort sätt varje gathörn i den katalanska huvudstaden. 

Ut över tapas måste vi naturligtvis även nämna paella, när det nu är tal om spansk mat. Just paellan är särskilt god här i Barcelona, och det beror på att restaurangerna här i stan kan få nyfångad fisk och skaldjur varje dag. Ju färskare desto bättre smak. På restaurangen Colom, som ligger i den gotiska stadsdelen serverar man en helt fantastisk fiskpaella. 

Sist, men inte minst måste du naturligtvis besöka marknaden La Bouqeria. Denna marknad har en nästan 800 år gammal historia och här kan du få snacks och mat i långa banor. Här tornar berg av färsk frukt och grönsaker upp sig i de små trevliga bodarna så vill du stilla din hunger är det hit du ska gå. Samtidigt är det naturligtvis en upplevelse i sig själv att befinna sig på en gammaldags marknadsplats som varje dag besöks av massor av handlande spanjorer såväl som turister. 

Bra att veta när man reser till Barcelona

Barcelona är Kataloniens huvudstad och därför talas det i stor utsträckning katalanska i staden, men alla kan självklart även spanska. I gengäld kan du inte räkna med att alla i stan kan prata engelska så det kan vara en god idé att lära sig några spanska glosor redan hemma när turen ska gå till Barcelona. Utöver den språkmässiga delen av det hela innebär Kataloniens fortsatta kamp för självständighet att stämningen i staden emellanåt kan bli lite intensiv. 

Som vi redan har varit inne på är det otroligt många turister i Barcelona, och just därför kan det vara en bra idé att planera en del saker redan hemifrån. Vill du till exempel gå in i La Sagrada Familia eller några av de andra Gaudí-byggnaderna är det därför en god idé att köpa inträdesbiljett hemifrån så du slipper att stå i kö halva dagen för att komma in. Det samma gäller naturligtvis även på olika museer runt omkring i stan. 

Sist, men inte minst är det värt att tänka på att det spanska vardagslivet försiggår lite annorlunda, rent tidsmässigt, mot här hemma. Detta innebär till exempel att man fortfarande har stängt för siesta i många butiker i denna spanska stad – även inne i centrum. Stora, internationella affärskedjor utgör ofta ett undantag, men det finns inga garantier för detta. Rent generellt är heller inte söndagarna någon bra shoppingdag eftersom en stor del av de spanska butikerna är stängda på söndagar. 

De tidsmässiga skillnaderna märks även fram mot kvällen när det är dax för middag. De flesta spanjorer går nämligen inte ut och äter förrän omkring klockan 21-22, och därför är många restauranger tomma eller helt enkelt stängda fram till dess. Detta är också något att tänka på när man besöker den fantastiska, katalanska huvudstaden Barcelona på en cityresa.

>> Läs även om förlängd weekend i Barcelona
>> Se vårt utbud av lyxhotell i Barcelona

>> Läs mer om storstadssemester

Karta över Barcelona

Populära hotell i Barcelona

Spanien, Norra Spanien, Katalonien, Barcelona
9,2
Fantastiskt
2049 omdömen
 • Närmaste flygplats: 15 km
 • Avstånd till centrum: ca. 250 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Norra Spanien, Katalonien, Barcelona
8,8
Mycket bra
1190 omdömen
 • Närmaste flygplats: 17 km
 • Närmaste strand: ca. 2.6 km
 • Internet/Wi-Fi
Spanien, Norra Spanien, Katalonien, Barcelona
9,5
Fantastiskt
1187 omdömen
 • Närmaste flygplats: 16 km
 • Avstånd till centrum: ca. 1.4 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)