Resor till Barcelona

Barcelona, som utgör huvudstaden i regionen Katalonien på Spaniens nordöstra kust, är världsberömd för dess rika historia och arkitektur, alla dess fantastiska barer och restauranger, dess spännande museum.

Upplev dess imponerande kustlinje som sträcker sig kilometer efter kilometer. Här, på de gyllene sandstränerna, kan slappna av med en drink i handen och njuta av den fantastiska utsikten över havet, endast ett stenkast från den pulserande metropolen som har utvecklats sig till en av Europas mest populära storstäder.

Barcelona har ett milt medelhavsklimat, som gör staden till ett attraktivt resmål hela året runt. Läget vid kusten gör, att det aldrig blir riktigt så varmt som i andra spanska städer, och inte heller så kallt på vintern. Dock kan det vara både varmt och mycket fuktigt på högsommaren, och många föredrar därför att resa till Barcelona på sen vår eller tidig höst. Månaderna med mest nederbörd är april och maj samt oktober och november. Det finns inte många andra storstäder som kan erbjuda både sol och strand i kombination med en rik historia, så som Barcelona kan. Barcelona har fyra kilometer rena, inbjudande sträner, som sträcker sig längs hamnfronten och som du enkelt kan ta dig till, både till fots och med metron.

När samtalet faller på Barcelona, tänker de flesta automatiskt på Antonio Gaudi och hans arkitektoniska verk. Hans vackra byggnader finns utspridda över hela Barcelona, och omfattar enorma monument, bostadshus, skulpturer och inte minst katedralen som aldig har färdigställts - La Sagrada Familia. 

Det finns naturligtvis många fler spännande museum och gallerior i staden, så oavsett om du är intresserad av Picassos kontverk, klassisk katalansk kultur eller områdets maritima historia, så kan du lära dig mer om detta på dina besök i staden.

För många är dock höjdpunkten på en storstadsresa till Barcelona, av enklare karaktär - nämligen att storsa runt på gatorna och stanna till på ett av alla trevliga torg för att njuta av en förfriskning på en bar eller ett litet café. Eller kanske också, att traska upp och ner längs Las Ramblas, för att se på livet som utspelar sig här, och kanske köpa med sig en souvenir eller två från bodarna som kantar promenaden.

Om du vill komma bort från den livliga staden för en stund, kan du spendera några timmar i Poble Espanyol, en nöjespark som visar de olika regionala kulturerna i Spanien genom konst, hantverk, traditionella föreställningar och arkitektur. Det finns också massor av aktiviteter för barnen, om du är iväg på en familjesemester, och för vuxna som är intresserade av konst och kultur, finns gott om utställningar.

Du kan naturligtvis också ta en tur ner till stranden, som endast ligger en kort promenad från stadens centrum. Sandsstranden här passar både till solbadning och simturer, kitesurfing eller vindsurfing - och alla caféer och restauranger längs stranden gör platsen till ett idealt ställe för avkoppling.

Hotell i Barcelona

Populära hotell i Barcelona

Spanien, Norra Spanien, Katalonien, Barcelona
8,8
Mycket bra
2884 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Närmaste strand: ca. 4.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Norra Spanien, Katalonien, Barcelona
9,0
Fantastiskt
2624 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Närmaste strand: ca. 2.2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Norra Spanien, Katalonien, Barcelona
8,5
Mycket bra
4391 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Närmaste strand: ca. 2.7 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter och upplevelser

Innan du börjar din vandring genom Barcelona, rekommenderar vi att du besöker ett av stadens turistbyråer, där du hittar upplysningar gällan öppettider, speiciella arrangemang, tidtabeller och kartor som underlättar för dig när du ska ta dig runt till alla de attraktioner du vill se.

Den gotiska stadsdelen

Den gotiska stadsdelen är Barcelonas hjärta. Det var här, som den romerska Barcino grundades, och sedan dess har platsen varit Barceonas historiska, religiösa och politiska centrum. Stadsdelen har ungefär samma storlek som den romerska koloni som på sin tid var omringad av en fästningsmur. Fram till början av 1900-talet var denna del känd som "katedral-kvarteret". Ett ambitiöst renoveringsprojekt, som inkluderade byggnaden av en del nygotiska byggnader för att framgäva den monumentada stadsdelen, var grunden till att den bytte namn, och numera kallas det gotiska stadsdelen.

Ta en promenad genom dessa gågator och torg, där de historiska omgivnignarna muntras upp av gatumusikanter, marknader eller andra festliga arrangemang, som t.ex. Sardanes, en populär katalansk ringdans med orkester (cobla) som dansas alla söndagar framför katedralen vid middagstid.

Den gotiska katedralen, La Seu

Katedralen La Seu är en gotisk byggnad byggd mellan 1300- och 1400-talen, med en fasad som dock inte färdigställdes förrän på 1800-talet tack vare en rik bankmans generörsa donation. Inne i katedralen kan du besöka kapellet för El Cristo de Lepanto, det vackra koret och Santa Eulalia-kryptan, som tillsammans med La Virgen de la Mercé är stadens skyddshelgon. Du kan också ta en hiss upp till La Seus tak, varifrån du har en magisk utsikt över Barcelona.

Längs katedralen löper gatan Bisbe fram, där du hitar Caca de l'Ardiaca på vänster sida. Det var här katedralens ärkediakton bodde. Byggnaden är ursprungligen från 1000-talet, men har sedan dess genomgått flera ombyggnationer. Den har en mycket vacker innergård med palmer, som är värd ett besök.

Om du fortsätter fram på Bisbe-gatan, och svänger av till höger kommer du till torget Sant Felip Neri. Här får du känslan av att befinna dig på en inre gårdsplats fär du kan höra vattnets porlande från torgets källa. Om du fortsätter över torget, kommer du tillbaka till La Seu och direkt in på Klostergården via Santa Eulalia-ingången. Kapellen runt klostergården är dedikerade de olika skyddshelgonen för hantverkare, vilket ger en förståelse för hur viktigt hantverket var på medeltiden. Katedralens innergård är utan tvekan en magisk plats, med magnolia-träd och palmer, samt 13 gäss som går runt fritt och symboliserar den ålder som Santa Eulalia hade då hon led martyrdöden.

La Rambla - Barcelonas livliga huvudstråk

Den berömda La Rambla, är en lång gågata som snirklar sig fram genom barcelonas gamla stadsdel, och det är också huvudstråket som förbinder det centrala torget Placa de Catalunya med havet. Rambland är den mest typiska ochkosmopolitiska gatan av dem alla i Barcelona, och det är en scen där du kan se alla möjliga slags människor, gatumusikanter och försäljare dag som natt. Ordet rambla är av arabiskt ursprung och betyder "flodbädd", vilket hänvisar till den ursprungliga kanaliseringen avvattnet ner till havet. Ramblan byter skepnad beroende på vilken del av gatan du befinner dig på, och därför omtalas den också flera gånger i plural, Las Ramblas.

Starta uppe vid Rabla de Canaletes och gå ner mot havet. Längs promenaden tar du dig in i stadsdelen Raval, där du kan besöka kulturcentret Centre de Cultura Contemporània (CCCB) och museet för nutida konst, Museu d'Art Contemporani (MACBA).

Fortsätter du din väg kommer du fram till avsnittet av Ramblan som heter Rambla dels Estudis som har fått sitt namn av den gamla akademin, Academia de Ciències i Arts. Karaktäristiskt för detta område är den konstanta fågelsången och alla djurhandlares bodar. Nära inpå, på hörnet av gatan Carme, logger Betlehamskyrkan, varifrån du kan ta dig vidare till Rambla de Sant Josep - som är bättre känd som Rambla de les Flores på grund av alla traditionella och färgglada blomsterbodar. I närheten ligger också marknaden La Bogueria, som är ett rent paradis för gastronomer och en spännande upplevelser för var och en.

Vid gatorna Hospital och Boqueria kan du se Ramblans kännetecken: kakelbeläggningen som är jord av Joan Miró. På hörnet till vänster ligger också Casa Vruna Quadros, vars fasad är utsmyckad med paraplyn och kinesiska drakar. Därnäst kommer du till den stora teatern Liceu, som har byggts om flera gånger, och som är en av Barcelonas huvudsakliga attraktioner. Fasaden är förhållandefis enkel, men inomhus är teatern en av de mest storslagna i världen.

Lite längre ner, på gatan Nou de la Rambla, ligger Gaudis mästerverk Palau Güell. På vägen ner mot havet, i slutet av passagen La Banca, ligger Vaxmuseet som huserar kopior av fler än 360 berömdheter som står redo att hälsa på sina besökare. Till sist kommer du fram till Columbustornet, med dess hiss som åker upp till toppen. Härifrån har du den vackraste utsikten du kan tänka dig över hamnen och staden.

La Ribera - den ursprungliga stadsmitten

La Ribera är nog en av de mest charmiga områdena i den gamla stadsdelen. På mideltiden var detta Barcelonas stadsmitt, och här håll hantverkare och handlare till. Idag kan du fortfarande se lämningar från denna tid, t.ex. gatunamnen som hänvisar till de olika hantverkarna (glasputsare, silversmed osv).

Under de senaste åren har många hantverkare öppnat sina verkstäder i denna gamla delen, som enslags hyllning till dess historia. Renoveringen av de gamla byggnaderna, samt det stora utbudet av barer och restauranger, ger också denna stadsdeln en unik charm.

Vägen genom La Ribera kan starta på Argenteria-gatan, som förbinder Via Laietana med basilikan Santa Maria del Mar. Gatan Via Laietana anlades först i början av 1900-talet som föremål för att öppna upp för trafiken och förbunda Eixample med hamnen. Det är därför på tal om ett komplicerat stadsplaneringaprojekt.

Den gotiska kyrkan Santa Maria del Mar, är mer känd som La Ribera-atedralen och är ett av de vackrate exemplaren på gotisk arkitektur. Den byggdes på 1300-talet och dess harmoniska proportioner gör den till en beundransvärd byggnad. Ovanför kyrkans sidoingång, vid Passeig del Born, ligger ett litet men betydelsefullt torg, Fossar de les Moreres. Hår låg en kyrkogård förr i tiden, och en legend berättar att det var här som Barcelonas försvarare begravdes i september 1714, då staden angreps av Felipe V och hans trupper.

I slutet av Passeig del Born kommer du fram till den gamla marknaden Marcat del Born, en stor byggnad av järn och glas som var Barcelonas frukt- och grönsaksmarknad from till år 1971. Bakom den ligger Ciutadella-parken, ett av Barcelonas gröna områden. På den närliggande gatan Comerc, ligger museet Museu de la Xocolaa (chokladmuseet), som är idelat för alla gottegrisar på semester.

På stadsdelens mest eleganta gata, Montcada, ligger Picasso-museet där du kan se en imponerande samling av konstnärens ungdomsverk, samt från hans andra perioder, såsom Las Meninas som inspirerade Velázquez’s mästerverk. På samma gata finns fler andra intressanta museum, som Museu Tèxtil i d’Indumentària (textilmuseet) og Barbier-Müller-museet för pre-columbiansk konst.

Hamnfronten - en fristad i staden

Idag är det omöjligt att säga annat, än att Barcelona lever i harmoni med havet. Även om stadens långa historia alltid varit anknyten till Medelhavet, så har staden ändå länge levt med ryggen mot havet. Hamnen användes uteslutande till handel, och kuststräckan var full med gamla fabriker. Då Barcelona år 1986 valdes som säte för de Olympiska Spelen, fick man den utmanande idén att öppna upp staden mot havet. Målet nåddes och idag är hamnen en viktig knytpunkt för kryssningsfartyg, stränderna har utvecklats och hamnfronten är nu inte bara en fristad men också ett bostadsområde.

Om du vill se havet på nära håll, kan du följa med en tur med de populära "Golondrinas" som tar med passagerarna på en uppfriskande tur runt hamnen. Om du går ner längs den breda gångbron, kommer du fram till "Maremagnum", ett stort nöjescenter som huserar flera butiker och restauranger, som en biograf och ett Akvarium, som bjuder på en otrolig resa ner till havets botten.

Oanför den omponerande murstensbyggnaden Palau del Mar, nu restaurerad av full med terrasser där du kan avnjuta en god måltid, ligger Port Vell. Här kan du besöka Museu d'Història de Catalunya, ett modernare och interaktivt museum som alltid är värt ett besök.

Längs Passeig maritim (strandpromenaden) ligger den Olympiska Hamnen, den morderna hamnen som kännetecknas av de två tvillingtornen där ett lyxhotell ligger inhuserat i det ena. Detta är ett av Barcelonas livligaste områden, tack vara den Kommunala Segelsportskolan samt alla barer och restauranger. Hamnen är också centrum för den Olympiska Staden, ett modernt bostadsområde som fullständig ändrat stadsdelens utseende.

Ansträngningarna för att återupprätta hamnfronten i Barcelona sträcker sig faktiskt utanför just hamnen. I området runt Diagonal Mar, centrum för Världens Kulturforum år 2004 har man också byggt ett nytt Kongresspalats, samt hotell, butiker och bostäder. Det råder ingen tvekan om att Barcelona har öppnat upp dig mot havet!

Eixample och Art Nouveau-perioden

Eixample är ett centralt område i Barcelona, som projekterades i slutet av 1800-talet. Stadsmurarna från medeltiden, som förhindrade Barcelonas tillväxt revs ner och man kunde på detta vis utvudga staden med detta område, som bidrog till att förbinda staden med de stadsdelar som tidigare varit oberoende av Barcelona, som t.ex. Gràcia-kvarteret. För att kunna förstå detta projekts betydelse behöver du endast kasta en blick på en karta över staden, där den stora, centrala Eixample-fyrkanten breder ut sig från den gamla stadsdelen till de fjärran bostadsområden som är lätta att känna igen på grund av deras smala gator.

Uppförandet av Eixample föll samman med den blomstranden Art Nouveau-perioden, som här i Katalonien kallas "Modernism". Denna kultur- ochkonststil hade ett stort inflytande på Barcelona vid slutet på 1800-talet, och påverkade allt från arkitektur till möbel- och smyckesdesign och musik. Under denna period byggde man inte bara stora, offentliga byggnader, utan också många små butiker som du kan besöka än i dag. 

Du kan i området besöka Palau de la Música Catalana (det katalanska musikpalatset), ett mästerverk ino Art Nouveau-stilen som kombinerar alla olika tekniker från perioden. Denna konsertsal uppfördes på order av Lluis Domenèch mellan 1905 och 1908 som ett fast säte för Orfeó Catalá och är idag en symbol ino kulturens, konstens och musikens värld.

För att få en bättre blick av den typiska arktiekturen från början av 1900-talet, kan du promenera längs gatorna Comtal och Portal de l'Àngel som leder ner till Place de Catalunya. Nära gatan Aragó ligger Fundació Antoni Tàpies som leder in till ännu ett Art Nouveau-mästerverk, ritat av Domènech. På hörnet av samamgata ligger den förbluffande byggnaden La Casa Milá, också känd som La Pedrera.

Ett av de mest imponerande exemplaren av Art Nouveau-stilarten är Santa Creu i Sant Pau Sjukhus. Det är ett offentligt sjukhus, ritat av Domènech i Montaner, och sträcker sig över ett område lika stort som nio av Eixample-stadsdelen kvarter. Stället består av 48 paviljonger åtskilda av trädgårdar, där alla är välkomna att promenera. Stället har erkänts som världsarv.

Gaudí satte sin prägel på Barcelona

Barcelona skulle inte vara den samma utan Gaudís verk och dess mycket personliga drag. Han anses vara Art Nouveau-stilens geni och Gaudí är under alla omständigheter en historia för sig - en person som är svår att klassificera. Hans verk tillhör Art Nouveau-perioden men deras unika drag och arkitektens egen mystiska personlighet för att han inte liknar sina samtida.

Gaudís verk är inte bara ett resultat av sprudlande fantasi, utan också av hårt arbete och experiment med olika material, vilket gjorde att han uppfann nya, konstruktiva strukturer och former som dittills varit helt okända.

En kronologisk översikt över gaudís verk i Barcelona hjälper besökaren att få en överblick över Gaudís utveckling. Casa Vicens 18 var Gaudís första viktiga verk. Denna byggnad byggdes mellan 1883 och 1888 på beställnig av kakelfabrikanten Manuel Vicens. Stilen är inspirerad av spank-morisk stil och kombinerar sten, mursten och keramik. Byggnaden är privatägd och kan därför endast beskådas utifrån.

Paviljongerna i Finca Güell på Avinguda Pedralbes var den första av Eusebi Güells beställningar. Denna man blev Gaud´s mycket goda vän och välgörare, och han förknippas än idag med konstnären. Gaudi teckade paviljongerna till häststallen och husen vid ingången till egendomen. Idag huserar de Gaudí-auditoriet. 

Palau Güell på Nou de la Rambla är ett praktfullt palats uppfört av Gaudí mellan 1886 och 1888. Det är den första byggnaden där du verkligen kan se hans personliga arkitektur skina igenom: bågar, kupoler, blandning av material och användandet av keramikstumpar på skorstenarna.

Collegi de les Teresianes (Teresianer-skolan) på Ganduxer byggdes 1889. Den fungerar än idag som en skola. På Carp 48 ligger Casa Calvet som färdigställdes år 1899. Casa Battló på Passeig de Gràcia är också ett bra exempel på Gaud´s arkitektoniska stil.

Ursprungligen skulle Park Güell vara ett bostadskomplex med trädgårdar i engelsk stil (därav namnet Park), men initiativet blev aldrig den succé man hade hoppats på, och man byggde därför bara ett par få exempel, som det Gaudí själv bodde i och som idag är ett museum. Det slutade med att Güell överlämnade parken till kommunen år 1923 och sedan dess har den varit offentlig park. 

La Sagrada Familia - Barcelonas kännetecken

La Sagrada familia är utan tvekan Gaudís mästerverk. Han arbetade på detta projekt i över 40 år, mellan 1883 och fram till hans död 1926. Han påbörjade själv de fyra tornen på Kristi Födelsefasaden, ett helt evengelium i sten och keramik, men han hann endast se det ena tornet färdigställas. Arbetet på denna symboliska och monumentala kyrka fortsättter än idag, och blir uteslutande finansierat av anonyma och besökares donationer. Det färdiga projektet består av 18 torn, varav det högsta av dem kommer att resa sig över resten med sina 170 meter. Projektets otroliga dimensioner har gjort Gaudís mästerverk till en symbol för staden - Gaudí själv spådde att "Barcelona skulle bli känd för denna kyrka".

Montjuïc-parken

Montjuïc-parken är Barcelonas viktigast grönområde, och en plats där både sport-, kultur-, och fritidsaktiviteter äger rum. Här hittar du teatrar och museer, sportinstallationer, paviljonger och fontäner, och de bidrar alla till att göra detta område till ett favoritutflyktsmål bland många. Två stora internationella händelser - Världsutställningen år 1929 och de Olympiska Spelen 1992 - har satt sin prägel på Montjuïc, och idag kan du njuta av dessa installationer där det är en konstant aktivitet.

Det finns många sätt att besöka Montjuïc-parken på. Du kan börja vid Placa d'Espanya där två tvillingtorn i venetiansk stil markerar ingången till mässområdet, och som öppnar upp för den imponerande synen av Avinguda Reina Maria Cristina med trappor som leder upp till Palau Nacional. 

För att komma upp till Palau Nacional, kan du ta den enkla vägen upp med rulltrapporna, och sedan befinner du dig vid denna bombastiska byggnad med sin enorma centrala kupol som byggdes år 1929. Idag huserar byggnaden Museu Nacional d’Art de Catalunya (Kataloniens nationella konstmuseum), som har en imponerande fast utställning av romersk och gotisk konst. 

Nedanför palatset ligger två byggnader, där den ena är en enastående rekonstruktion av Mies van der Rohes Paviljong tecknad av arkitekten med samma namn till den tyska representationen vid Världsutställningen år 1929. Man kan dock än idag besöka denna arkitektoniska pärla i rationalistisk stil Den stora byggnaden, som fyller ett helt bostadsvlock ovanför, är CaixaForum som byggdes av Josep Puig i Cadafalch år 1911. 

På Poble Espanyol kan du njuta av en intressant och avslappnande tur genom en riktig "landsorts" gator, där du också finner reproduktioner i full storlek av den populära spanska arkitekturen. Denna landsort, som alltid är värt ett besök, byggdes också till Världsutställningen, och är idag en favoritplats bland många av Barcelonas invånare och turister, och är känd för sitt konsthantverk.

Du kan också ankomma till Montjuïc från metronstationen Paral-lel, varifrån du kan ta den moderna kabinbanan upp till Avinguda de Miramar. Härifrån har du sedan två möjligheter: antingen besöker du Fundació Miró och den Olymppiska ringen, eller så åker du vidare upp till fästningen. Om du väljer den sista kan du se fram emot en otroligt vacker utsikt. Vid den Olymiska ringen istället, an du besöka stadion där spelen hölls.

Du kan också lära känna parken genom att njuta av dess teaterföreställningar och andra arrangemang, eller varför inte besöka den botaniska trädgården med massor av vackra växter. 

Tibidabo och Collserola-tornet

Sett från havet liknar Barcelona en grön och frodig krona, som avgränsas i nordväst av skogar. Detta område heter Sierra de Collserola, och bergskedjans högsta punkt är Tibidabo-berget, som känns igen tack vare kyrkan uppe på toppe.

Tibidabo-berget har sedan länge varit ett favoritmål för utflykter hos både invånare och turister, och den otroliga utsikten över staden är vad många kommer för att uppleva. En perfekt plats för dig som vill komma bort från asfalten utan att mista kontakten med stadens pulserande liv.

Du kan ta dig hit med den blå språvagnen Tramvia Blau, som är en hundraår gammal spårvagn som tar dig tillbaka lika många år i tiden. Därifrån kan du sedan ta den lika charmiga kabelbanan för att komma upp till toppen av berget. Väl uppe hittar du Tibidabo-torget och den majestätiska kyrkan Sagrat Cor som kronas av en gyllene staty av El Sagrat Cor.

Utöver den vackra utsikten bjuder nöjesparken också på många upplevelser, allt från traditionella till moderna attraktioner. Det är inte så märkligt att denna park, som är öppen på helger och vare dag på sommaren, kallas "intryckens park".

Mellan Tiidabo ochoch allvidera ser man det enorma Collserola-tornet som är ett modernt kommunikationstorn, ritat av Nroman Doster i samband med de Olympiska Spelen. Du kan ta en hiss upp till utsiktsposten som befinner sig 112 meer över jorden och 560 meter över havet, varifrån du naturligtvis också har en storslagen utsikt.

Camp Nou - fotbollens tempel

På andra sidan av Diagonal, i Les Corts-kvarteret, ligger templet för alla fotbollsälskare, Camp Nou. Det är Europas största stadion med 100.000 sittplatser och har fått hela 5 stjärnor från UEFA. I F.C. Barcelonas museum President Nunez kan man skåda alla de priser laget vunnit genom åren, från Europacupen till Wembley-finalen. Ett besök här bjuder också på en imponerande utsikt från presidentens bås.

Billiga resor till Barcelona

Hos Escapeaway handplockar vi noga de bästa hotellen och semesterbostäderna i Barcelona. Det är bland annat helt avgörande för oss, att alla semesterbostäder, semesterhus, semesterlägenheter och hotell har fått höga omdömen från våra gäster och gäster från andra länder.

Använd sökmotorn för att hitta din resa till Barcelona, med möjlighet för avresa bland annat från Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Vi hittar automatiskt nätets lägsta priser på flygbiljetter med både lågprisflyg och reguljärflyg, och packar ihop dem med våra utvalda hotell och semesterbostäder i Barcelona. Du kan också välja att boka transfer till din semesterbostad eller en hyrbil som står redo på flygplatsen.

Det hela samlas automatiskt i ett paket med resegaranti, och du täcks därmed också av paketreselagen. Det bästa av två världar, med andra ord. Trevlig resa!

Vädret

Undvik de stora massorna genom att besöka Barcelona mellan november till februari, då dagarna är kalla och temperaturen sällan tar sig under 13 grader. Barcelona står i full blom under de milda månaderna på våren, då genomsnittstemperaturen ligger på 18 grader i mars till maj. Somrarna är varma, luften står stilla och temperaturen ligger på 28 grader. I augsti månad, är staden riktigt het, med temperaturer på upp till 35-40 grader - då är stranden en populär samlingsplats. Förvänta dig varma dagar och några få regnskurar mellan september till oktober.

Stränder

Barcelona är inte känd för att vara en baddestination, men staden har faktiskt en 4 kilometer härlig strand, som ligger mycket nära stadens centrum.

Barcelonata-stranden är kanske den mest berömda av dessa stränder, och det är den första du möter när du kommer promenerandes från stadens centrum. Stranden ligger dessutom endast tio minuters promenad från metrostationen, om du bor längre bort från kusten och vill använda kollektivtrafiken för att anlända. Förutom att vara populär bland solbadande gäster, hittar du också en hel del segelsports-utävare längs stranden.

Om du vill komma bort från de mest besökta delarna av kuststräckan nära stadens centrum, finns massor av möjöligheter på den mindre Icària-stranden, Marbella-stranden (som är en nudiststrand) och den mer avsides Sitges-stranden som ligger cirka 30 minuter från centrum.

Efter stadsreformen, som ändrade det som idag är den Olympiska staden, utförde man också en förbättring av stränderna, där du nu har möjlighet att njuta av solen och havet. Segelsportsmöjligheterna har vuxit enormt och stora tävlingar äger ofta rum längs Barcelonas kust. Det råder inga tvivel om att staden har en Medelhavs-karaktär.

Mat och dryck

Tapas-kulturen i Katalonien - och inte minst i regionshuvudstaden Barcelona - är rik och innovativ, så det är en skam att lämna staden utan att ha besökt en av stadens alla tapas-barer. 

Då Barcelona är en kuststad, finns här också många fantastiska fisk- och skaldjursrätter att välja emellan. En lokal favorit är den stuvade fisken zarcuela, serverad med en halv hummer.

Alternativt kan du också prova den klassiska paellan, som i och för sig härstammar från Valencia-provinsen längre ner på den spanska östkusten, men som har präglats av det kataloniska köket. Här tillsätter man t.ex. kanin - och ibland sniglar - i stället för räkor och skaldjur.

Utöver alla rätter med ingredienser från havet, bjuder staden också på en rad katalanska kötträtter, såsom korvar, stekta grisfötter, stuvning med svarta bönor och sås på griskött.

Nattliv

Man skulle kunna tro, att staden aldrig sover, när man ser trafiken och allt liv på nätten. Port Vell och Port Olimpic är två av nattlivets mittpunkter, men du hittar också flera barer med levande musik i La Ribera-kvarteret runt Passeig del Born, och likväl mitt i Eixample, Grácia-kvarteret och den övre delen av Diagonalen eller runt Tibidabo. Det är alltså populärt att gå ut på kvällen i Barcelona, och även museerna arrangerar specifika kvällar som t.ex. konserterna på La Pedreras terrass under sommarhimlen. 

Shopping

Barcelona erbjuder ett mycket stort och varierat utbud av traditionella och innovativa varor när det kommer till att stilla shoppingsuget. Här hittar du allt från de populära utomhusmarknaderna, antikbutiker och hantverk, till designbutiker och moderna gallerior som övergår allas förväntningar. Barcelonas så kallade Shopping Line, sträcker sig hela fem kilometer från Port Vell, via Ramblan, den historiska stadsdelen och den moderna Eiample-stadsdelen, upp till Diagonalen. Det går inte att hitta en så perfek symbios mellan promenad och shopping någon annanstans i världen.

Kultur

Barcelona bjuder på en värld av museum för konst och historia. Många museer i staden är öppet med gratis inträde på söndagar, men du just denna dag får du därför också förvänta dig lite längre köer.

Barcelona har många festivaler året runt, inte minst när man firar de katolska högtiderna och festerna, som enligt tradition firas med pompa och ståt. En av de största händelserna av denna art, är Trettondedag jul, som firas med ett unikt följe som går genom staden.

En annan stor kulturell händelse, är karnevalen som äger rum i februari/mars. En gång i tiden var denna förknippad med Franco, men sedan dess har den kommit tillbaka med full kraft och idag bjuder den på festligheter i hela staden och ett storslaget fyrverkeri.

På sommaren äger flera musikfestivaler rum utanför staden, däribland festivalerna Primavera (rock och dans), Sonar (elektronisk musik) och Benacassim (indie och rock).

Grec-festivalen, som äger rum mellan juni till augusti, är ett urval av många olika underhållningsaktiviteter, däribland teatrar i den antika grekiska amfiteatern.

Festivalen Saint Joan är en nationell högtid, som medför en helgdag den 24 juni, men som börjar firas redan kvällen innan med musik, dansk, fyrverkerier och massor av mat och dryck hela natten. Om du vill uppleva en kväll under stjärnorna, bör du åka till Montjuic-fästningen där man visar utomhusbio och spelar jazz.

En annan stor festival är Festa Major de Gracia, som äger rum i mitten av augusti och varar en vecka, då staden är dekorerad med lanterner och statyer av papmaché.

Sport

Att Barcelona kan organisera stora sportarrangemang bevisades vid de olympiska spelen, då stadens invånare deltog med gläde och entusiasm. Många sportarrangemang äger rum i Barcelona tack vara alla bra arenor i staden, där vi bland annat kan nämna Barcelonas Fotbollsklubbs stadion, eller moderna Circuit de Catalunya där Formula 1-tävlingar äger rum varje år. Dessa arrangemang, tillsammans med alla andra som äger rum i staden, lockar många människor till Barcelona och gör att staden blivit en viktig samlingspunkt för sport

Lokal transport

Det stora torget Place de Catalunya är Barcelonas geografiska centrum och gatorna sprider ut sig från denna mötesplas och leder till konstnärliga distrikt som t.ex. Barri Gòtic, El Raval och La Ribera i Ciutat Vella. Den breda boulevarden La Rambla skär genom stadens hjärta. Norr om La Rambla ligger vår tids moderna distrikt, Eixample, där Gaudí satte sin prägel och där business-kvarteret Diagonal ligger. Går du längre mot söder, möter du hamnfronten Port Vell. Två backar ramar in centret, Tibidabo och Montjuïc. Spara pengar på trnasporten genom att investera i ett ett-, tre- eller femdagarspass som du kan köpa på metrostationerna och som gäller på alla TMB transportmedel i Barcelona, dvs. buss, spårvagn och metro.

Metro

Snabb och effektiv, Barcelonas moderna metrosystem är lätt att åka med och det snabbaste sättet att ta sig runt i stan på.

Promenader

Det bästa sättet att lära känna staden på, är att ta på sig ett par sköna skor och promenera på de snirkliga gatorna i kvarteren Gothic Quarteret, El Raval och La Ribera i Ciutat Valla. Ta en promenad längs den livliga gågatan La Rambla för att se stadens handlare och underhållare.

Buss

Barcelonas bussnätverk täcker stadens alla områden och de kör regelmässigt från cirka 04.30 till 23.00, därpå tar nattbussarna över.

Taxi

De gulsvarta taxibilarna kör dig dit du vill och priserna är rimliga. Du kan fånga dem på gatan eller på en av alla hållplatser. Dricks ligger på runt 5-10 procent om du tycker servicen varit bra.

Spårvagn

Spårvagnen är ett snabbt sätt att se staden på. Du kan köpa biljett på hållplatsen men kom ihåg att stämpla den innan du går på spårvagnen. 

Flyg

Den internationella flygplatsen El Prat ligger endast 12 kilometer från centrala Barcelona. Det kör tåg mellan flygplatsen och Sants tågstation varje halvtimme, och det avgår också en buss till Placa de Catalunya varje kvart. Flygplatsen har flera terminaler.

Båt

Barcelonas hamn har 8 terminaler, fem av vilka är till kryssningsfartyg och tre till färjor. Fyra bolag styr färjetrafiken och står för överfarten mellan Spanien och Genova i Italien. Det går också en färja mellan Barcelona och Palma de Mallorca som tar cirka 3 timmar.

Tåg

Tåg förbinder dagligen Barcelona med Spaniens huvudstad Madrid. Du kan också ta dig runt i Europa med Eurocity-tågen, bland annat till Montpellier, Paris, Zürich och Milano.

Bil

Motorvägen C-32 är avgiftsbelagd och förbinder Barcelona med La Jonquera vid den franska gränsen, och AP-7 förbinder Barcelona med resten av Spanien.

Vad tycker gästerna om i Barcelona?

9,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 67 recensioner