Resor till Ibiza

Ibiza är känt för sitt pulserande nattliv med otaliga strandbarer och klubbar som lockar till sig berömda DJ:s från hela världen. Den spanska Medelhavsön har dock även mycket annat att bjuda på för dig som inte enbart reser till Ibiza för att dansa natten lång i neonljusens sken. Det finns nämligen ett helt annat och mera fridfullt Ibiza att uppleva, med storslagen natur rik på stilla oaser i form av öde stränder med kristallklart vatten samt stämningsfulla byar med vitkalkade hus uppe bland kullarna där livet levs i ett mer avslappnat tempo än på semesterorterna nere längs kusten.

För dig som inte behöver sova ruset av dig efter nattens utsvävningar finns det med andra ord massor att hitta på under dagen på Ibiza. Avsätt till exempel gott om tid till att utforska den övre, gamla delen av Ibiza stad, D'Alt Vila, där arkitekturen vittnar om de många åren av arabiskt inflytande. När du står här uppe, i stadsdelen som står med på UNESCO:s världsarvslista, och blickar ner över resten av Ibiza, kommer du verkligen känna historiens vingslag. Utöver de kulturhistoriska sevärdheterna och utsikten så hittar du här uppe i den gamla stadsdelens labyrintiska gator även många bra matställen där du kan stifta bekantskap med det lokala köket.

Med över 300 soldagar om året och en kustlinje som inkluderar ett verkligt pärlband av läckra badstränder så är Ibiza naturligtvis också det perfekta resmålet för dig som först och främst drömmer om en avkopplande badsemester utan allt för många aktiviteter eller spikade planer. Trots sitt rykte som Medelhavets festmecka så är Ibiza dessutom ett resmål för hela familjen. On ni hyr en bil är det till exempel inte svårt att hitta små, lugna badvikar där ni kan njuta av dagen vid det inbjudande azurblåa vattnet. Har du gott om tid kan det också rekommenderas att avsätta en dag till att besöka den lilla grannön Formentera, där väntar dig kilometervis av fridfulla, vita sandstränder och goda möjligheter till att ge sig ut på en inte allt för ansträngande cykeltur.

 

Resmål på Ibiza

 • San Antonio
  9 hotell
  San Antonio är känt för sitt livliga nattliv med massor av nattklubbar och den legendariska "Sunset Strip", där nästa fest aldrig är mer än ett stenkast bort. Stadens långa sandstrand som sträcker ut sig längs den vackra lugna bukten, är även ... den en attraktion i sig själv. Läs mer
 • Ibiza stad
  8 hotell
  Ibiza är känt för att ha det bästa nattlivet vid Medelhavet och själva Ibiza stad är därför helt rätt resmål för dig som tycker om fest och färg. Staden har dock mycket annat att bjuda på med ett bra butiksliv, museer och mängder av mysiga restauranger.

Populära hotell på Ibiza

Spanien, Ibiza, San Antonio
8,8
Mycket bra
2253 omdömen
 • Närmaste flygplats: 20 km
 • Närmaste strand: ca. 700 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Ibiza, Ibiza stad
9,0
Fantastiskt
2396 omdömen
 • Närmaste flygplats: 8 km
 • Närmaste strand: ca. 500 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Ibiza, San Antonio
9,4
Fantastiskt
1751 omdömen
 • Närmaste flygplats: 24 km
 • Närmaste strand: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter på Ibiza

Jag har här valt ut några få av alla de sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din semester på Ibiza. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter på Ibiza så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor. Där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål i Spanien. Stort nöje och trevlig resa!

Eivissa (Ibiza stad)

Eivissa är öns gamla huvudstad som grundades av fenicierna år 645 före vår tideräkning och är därmed en av Europas äldsta städer.
 
Staden erbjuder bland annat en unik historia och en charmig atmosfär i den gamla stadsdelen Dalt Vila på vars höjd katedralen Santa Maria d'Eivissa från 1300-talet tronar majestätiskt. Här finns även en stor färgrik hamn, det arkeologiska museet Necropolis del Puig des Molins som bland annat rymmer konstverk och lämningar från den feniciska-, puniska- och romerska tiden, och för de nattglada resande erbjuder staden aktivt och levande nattliv som staden har blivit så känd för.

Ses Salines nationalpark

Ses Salines - eller Las Salinas som den också kallas är en av Ibizas två nationalparker och har utsetts till världsarv av UNESCO.
 
Nationalparken ligger i ett område mellan Ibiza och grannön Formentera och inkluderar även sundet mellan öarna. Totalt 75% av hela parken utgörs av hav.
 
I den del av parken som ligger på land är det saltslätterna som särskilt intresserar besökarna. Saltet som utvinns på saltslätterna har ända sedan fenicierna koloniserade ön varit en viktig exportvara och har genom åren bidragit till finansieringen av många byggnader och monument på ön häribland den gamla stadsmuren i Eivissa (Ibiza stad).

Es Vedra naturreservat

Es Vedra naturreservat är den andra av Ibizas två nationalparker och bjuder på en blandning av klippor, källor, stränder, skogar, kullar samt kalkstensön Es Vedra.
 
Es Vedra har varit obebodd med undantag för en period under 1800-talet då ön beboddes av en eremitisk munk.
 
I nationalparken finns även Ibizas högsta punkt Sa Talaiassa som är 476 meter hög och från vars topp du vid bra väderförhållanden kan skymta Mallorca och det spanska fastlandet.

Ses Fontanelles

Denna spännande förhistoriska grotta som ligger mellan Santa Agnes och San Antonio har grottmålningar från tiden mellan 700-talet och 500-talet före Kristus.
 
Grottan upptäcktes 1917 av den franske arkeologen Henri Breuil och han trodde först att grottmålningarna härstammade från bronsåldern omkring 1 000 år före vår tideräkning vilket har motbevisats av senare undersökningar.
 
Från grottans mynning har man en vacker utsikt över San Antoniobukten och Cala Salada.

Sa Caleta

Sa Caleta anses vara feniciernas första bosättning på Ibiza från tiden 800-talet före Kristus. Platsen har utnämnts till världsarv av UNESCO.
 
Utgrävningar i området visar att byn bestod av bostadsbyggnader, trånga gator och små torg med ugnar för gemensamt bruk. Läget på byn anses ha valts med omsorg nära saltavlagringarna i området vilka gjorde saltproduktion möjlig, en produktion som ön senare skulle bli känd för.
 
Ut över saltproduktionen anses fenicierna ha levt av fiske, bakning, vävning och metallbearbetning.
 

 

Information om Ibiza

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Ibiza bland annat gällande öns geografi, befolkning, historia och klimat. Informationen är enbart avsedd som inspiration till din semester på den spanska semesterön varför vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare inspiration inför din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Ibiza utgör en del av de baleriska öarna som även inkluderar öarna Mallorca, Menorca och Formentera samt en lång rad småöar.
 
Ibiza ligger i Medelhavet utanför Spaniens östkust ca 150 kilometer från staden Valencia på den spanska östkusten. Ön har en total yta på 572,56 kvadratkilometer viket ungefär motsvarar halva Öland och gör den till den tredje största ön i ögruppen De baleriska öarna.
 
Ön har ca 130 000 invånare varav 50 000 bor i öns huvudstad Ibiza stad som ligger på den sydöstra delen av ön.

Klimat och väder

Klimatet på Ibiza är typiskt mediterrant med varma, torra somrar och milda vintrar. Klimatet och väderförhållandena på ön varierar emellertid beroende på var på ön du befinner dig.
 
De två varmaste månaderna under året på Ibiza - juli och augusti - har medeltemperaturer på ungefär 25 och 26 grader tätt följda av september med en medeltemperatur på 24 grader. Den kallaste månaden under året - januari - har en medeltemperatur på 12 grader följd av december och februari med medeltemperaturer på 13 grader.
 
Det faller inte mycket regn på Ibiza men om du vill minimera risken för nederbörd under din semester bör du undvika oktober som har 54 millimeter nederbörd i genomsnitt och januari med genomsnittliga 42 millimeter.
 
För att få mesta möjliga sol under din semester på Ibiza bör du sikta in dig på juni, juli eller augusti som samtliga har ett genomsnitt av 13 soltimmar per dygn följda av maj månad med 12 soltimmar i genomsnitt per dygn.

Historia

Ibiza har varit bebott i över 3 000 år men man vet väldigt lite om dessa första bosättare vilka enbart har dokumenterats utifrån sparsamma arkeologiska fynd såsom gravar, grottmålningar och bronsyxor.
 
654 före Kristus anlade fenicierna öns nuvarande huvudstad Eivissa (Ibiza stad) vilken därigenom blev en av Europas första städer. De kallade staden Ibossim som är närbesläktat med det namn som ön bär än idag. Både Eivissa (Ibiza stad) i synnerlighet och ön Ibiza i allmänhet blev ett betydelsefullt område för feniciernas handel runt Medelhavet. Ön var bland annat känd för sin saltproduktion som kallades ”Det vita guldet”.
 
Ibiza blev även viktig för feniciernas rituella liv då ön av någon anledning blev ett av de största begravningsområdena inom den feniciska kulturen. Förklaringen till detta ska enligt forskare tillskrivas omständigheten att här inte fanns några vilda djur som kunde störa de dödas gravar. På grund av de omfattande feniciska gravplatserna på ön har Eivissa (Ibiza stad) i dag en av världens största samlingar av feniciska föremål.
 
123 före Kristus erövrades ön av romarna som kallade ön för Ebusus. Romarna gjorde emellertid inte ön till en del av romarriket utan gav ön konfederal status (bibehållen suveränitet). Man kan fortfarande se spår efter romarna på ön bland annat i Eivissas (Ibiza stads) gamla delar och i staden Santa Eulalia på öns östkust.
 
Efter det (väst-)romerska imperiets kollaps på 1400-talet blev ön skådeplats för en lång rad olika koloniseringar av främmande folkslag bland dessa bland annat vandaler och bysantiner. De sistnämnda medförde bland annat förbättringar av de tidigare vattensystemen på ön.
 
På 800-talet kom ön under arabiskt herradöme vilket varade i omkring 500 år - araberna kallade ön Yebisah. Denna epok i öns historia kan man fortfarande se spår av på Ibiza bland annat i sättet på vilket man bygger hus och på hur de traditionella klädedräkterna är gjorda.
 
1235 erövrades ön av katalanerna som intog den närmast ointagliga staden Eivissa (Ibiza stad) genom en hemlig tunnel som man kan se än idag vid gatan Calle de San Ciriaco. Katalanerna satte stor prägel på ön en prägel som i viss mån består än idag.

 

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här