Resor till Vega de San Mateo

På en semester till Vega de San Mateo befinner du dig på en plats, omgiven av gröna berg i Gran Canarias hjärta, endast 24 km från centrala Las Palmas. Vega de San Mateo är därför en perfekt utgångspunkt för att utforska det som ofta beskrivs som den vackraste delen av ön. Det är också en lugnare del av ön, och ett alternativ till de mer turistiga semesterorterna vid kusten. Här bor du nära naturen, som bjuder in till en aktiv semeter, med vackra vandringar och cykelturer - t.ex. i klyftan Barranco de la Mina, eller upp på berget Pico de las Nieves.

Inspiration och fakta

Väder

Vega de San Mateos läget på cirka 850 meters höjd över havet, betyder att du här kan uppleva både heta somrar och kalla vintrar. Genomsnittstemperaturen på vintern ligger på runt 13 grader, men i själva januari och februari är det inte ovanligt att temperaturen når upp till hela 20 grader. Läget på höjden betyder dessuto, att det faller en del nederbörd under året, när den fuktiga luften från Atlanten pressas upp över bergen.

Aktiviteter och sevärdheter

En av de största, lokala attraktionerna är alla vandringsmöjligheter. Utöver Barranco de La Mina, som ligger några få kilometer väster om stan, har du en bra utgångspunkt för att spendera semetern på att utforska centrala Gran Canaria på rutter genom spektakulära landskap och förbi historiskt intressanta platser. Du bor dessutom endast en halvtimmes bilfärd från öns högsta punkt, Pico de las Nieves.

Bland de historiska sevärdheterna i staden, är kyrkan San Mateo från 1600-talet en av höjdpunkterna. Här kan du se klockan som gav till staden av lokala utvandrare som bosatte sig på Cuba. Är du i Vega de San Mateo den 21 september, kan du dessutom ta del av firandet av det lokala skyddshelgonet, San Mateo. Festivalen varar i flera dagar, och inkluderar bland annat en hästkapplöpning. Utöver kyrkan, finns det massor av vackra byggnader i den gamla stadsdelen, i olika stilarter, som tillsammans ger platsen en mycket autentisk atmosfär. Är du intresserad av historia, är det ett måste att besöka Museo Etnológico La Cantonera, som är inrett i en gammal lantbruksegendom, där du kan fördjupa dig om hisorien om Kanarieöarna.

Trots lantbrukets betydelse för regionens ekonomi, har det under de senare åren övertagits av servicesektorn, men du kan än idag ta del av den traditionella torgmarknaden på helgen. Många kommer hit från Las Palmas, för att göra sina veckoinklöp av färsk frukt och grönsaker, samt ost och andra lokala specialiteter. Marknaden på söndagen, då det utöver mat och dryck också säljs lokalt konsthantverk, är framförallt populär bland turister. Här kan du helt säkert hitta en fin souvenir att ta med hem. 

Mat och dryck

Lantbruket spelar kanske inte längre samma betydande roll för stadens ekonomi, men kulinarisk råder det inga tvivel om att detta är en lantbruksregion. Dagens rätt innehåller därför ofta lokalt producerat kött och grönsaker. Därutöver är Vega de San Mateo känd för sina goda ostar, liksom staden de senaste åren har upplevt en märkbar stigning i antalet vingårdar i området. Sist men inte minst, kan du se fram emot goda sötsaker - du bör bland annat smaka på Bienmesabe, som är en dessert gjord med massor av mandlar och honung. Prova också Churros, som bäst kan beskrivas som en avlång munk, som du gärna kan doppa i kaffet (eller i choklad).

Du hittar det mesta du kan tänkas behöva i den stora supermarknaden SPAR som ligger centralt i stan. Därutöver finns ett apotek och flera andra, mindre butiker i stan. Vill du shoppa en dag, är det dessuom inte mer än en halvtimmes bilfärd till öns huvudstad, Las Palmas.

Transport

På grund av öns utmanande geografi finns det ingen järnväg på Gran Canaria. I gengäld finns det ett bra nätverk av bussar, som du kan nyttja på resor till Vega de San Mateo. Det finns bussförbindelser hit, från San Telmo busstation i Las Palmas, och från Tejeda. Därtill kommer taxi, som antingen kan visslas in från gatan eller fås tag på vid hållplatsen vid busstationen. De goda vägnäten från Vega de San Mateo, till resten av ön, betyder dock att många föredrar att hyra en bil. Vägen GC-15 mellan Las Palmas och Vega de San Mateo är en mycket skön körtur, och du kan med fördel beräkna lite extra tid för att kunna njuta av landskapen under vägen - dessutom ska nog vänja dig till att öra på de snirkliga vägarna. En hyrbil är generellt en perfekt möjlighet att ta sig runt i sitt eget tempo utan att behöva anpassa sig efter tidtabeller.

Så hittar du en resa till Vega de San Mateo

Med Escapeaway kan du resa till Vega de San Mateo från flygplatserna i Sverige och Danmark, antingen direkt eller med en mellanlandning under vägen. Vi hittar flygbiljetter till dig med reguljärflyg, till nätets bästa priser, packar ihop det med våra utvalda hotell på Gran Canaria, och lägger till en hyrbil om du vill det - allt i en paketresa som är säkrad av resegaranti. Använd sökmotorn här på hemsidan och hitta din semester redan idag.

>> Se alla lyxhotell på Gran Canaria
>> Se också billiga paketresor till Gran Canaria här

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Vega de San Mateo