Vädret på Gran Canaria

Gran Canaria har värme och solsken året om med mycket liten årstidsvariation. Somrarna är varma och torra och vintrarna bara en smula kyligare med få skurar. Ön är den tredje största av de spanska Kanarieöarna som ofta kallas för "öarna med ständig vår" p.g.a. det fantastiska vädret. Kanarieöarna ligger söder om Spaniens fastland nära Nordafrikas västkust. Öarnas södra läge - samma breddgrad som Sahara - betyder att det vintertid är mycket varmare än på fastlandet. Trots allt är det mycket kallare än man tror det ska vara på denna breddgrad, det beror på det omgivande havet, den kylande Kanarieströmmen och passadvindarna från nordöst.

Vulkaniskt ursprung

Gran Canaria är en bergig ö med vulkaniskt ursprung. De höga centralt belägna bergen bidrar till stora regionala skillnader i klimatet. De nordöstliga delarna är i allmänhet svalare och fuktigare än de i sydväst då bergen stoppar passadvindarna som tvingas lägga sig innan den når andra sidan. Temperaturskillnaderna är som högst ett par grader. I bergen råder bergsklimat med lägre temperaturer och ökad nederbörd året om. Koncentrationen av olika mikroklimat har lett till att Gran Canaria har kallas en "liten kontinent". Kontrasterna är som störst vintertid då snön ligger tjock på Pico de las Nieves samtidigt som Maspalomas strand har 20°C.

Sommar 

Sommaren från maj till november är varm och solig. Högsta genomsnittstemperaturen håller sig i mitten av 20 grader och når från augusti till oktober 26°C. I början av säsongen är det något kyligare på nätterna med runt 17°C och i november är den lägsta genomsnittstemperaturen 18°C, övrig säsong som regel ca 20°C nattetid. Passadvinden från nordöst håller de höga temperaturerna i kustområdet på en behaglig nivå. De flesta är överens om att en temperatur som håller sig runt 20 grader är perfekt. Den västra sidan av ön drabbas ibland av Siroccovindar - en varm och torr vind som förekommer i Sahara. Vinden kan pressa värmen uppemot 30 garde och tar med sig dis och dimma och t.o.m. dam och sand. Om torka och värme råder över en längre tid kan skogsbränder uppstå. 2007 förorsakade skogsbränder omfattande skador på Gran Canaria och Teneriffa.

>> Läs mer om sommarsemester här

Regn

I början av säsongen är mängden regn liten och ingen alls från juni till augusti. I september kan det ofta förekomma ett par kraftiga regnstormar - dessa ovanliga stormar kan även förekomma i oktober och november. Under högsäsong kan det förvänts ca. 9 soltimmar per dag. Timmarna sjunker i oktober och november men i november kan du ändå förvänta dig 6 timmar sol per dag. Havstemperaturen är som högst och i september och oktober ca 23°C - det är alltid varmt nog för ett dopp. 

Vintern

Vintern från december till april är behagligt varm med kyliga nätter. Högsta genomsnittstemperaturen faller under hela perioden till ca. 22°C - bara något kyligare under januari med 21°C. Den lägsta genomsnittstemperaturen faller i januari till kalla 14°C i januari och februari - nätterna är i allmänhet kyliga under hela perioden så varma kläder är ett måste. Regnmängden är liten och blir mindre under vintern - utan förvarning kan dåligt väder med fukt och kyla dra in. Antalet soltimmar håller sig runt ca. 6 per dag. Vattentemperaturen faller sällan under 19°C. I bergen snöar det.

Det skiftande klimatet på Gran Canaria har skapat en mångfald av landskap. Här finns allt från öken till tropisk skog och från palmlundar till alpin tundra. Det finns något för alla på Gran Canaria; megaorter vid havet, pubar, barer och nattklubbar, golfbanor, avskilda stränder, korallrev och ändlösa stigar för vandrare och klättrare.

>> Läs även om charterresor till Gran Canaria här
>> Hitta reseerbjudanden till Gran Canaria här