Resor till Tejeda

Landsbyn Tejeda ligger 6 kilometer norr om Pico de las Nieves och 23 kilometer sydväst om Gran Canarias huvudstad Las Palmas. Det är en lugn och skön bergsby som ligger på 1 000 meters höjd och har en vacker kyrka och branta slingrande gator, traditionella kanariska hus med sina karakteristiska balkonger och en helt otrolig utsikt över det omgivande bergslandskapet.

Är du intresserad av att vandra så är en resa till Tejeda det perfekta valet. Tejeda används nämligen i stor utsträckning som start- eller slutpunkt för vandringsturer på de centrala delarna av Gran Canaria på grund av de spektakulära bergslandskapen som omger staden, området omkring Tejeda omfattar nämligen den högsta punkten på Gran Canaria, Pico de las Nieves på 1 949 meter och därutöver andra höga och sevärda berg i området såsom Roque Nublo på      1 803 meter och Roque Bentayga på 1 414 meter.

I samma område - närmare bestämt 1 kilometer väster om Roque Bentayga - ligger Cuaves del Rey, som är en antik grottstad, och enbart 2 kilometer längre västerut därifrån kan du uppleva en annan antik grottstad Acusa Seca. Alla dessa platser står med på den officiella listan över spanska kulturhistoriska arv.

Oavsett vilken rutt du väljer för att komma fram till Tejeda så kommer den föra dig genom ett fantastiskt landskap av imponerande klippor och djupa klyftor. Precis som alla andra destinationer på Kanarieöarna är här underbart året runt men vill du uppleva en extra spektakulär semester i Tejeda så kom hit i februari när mandelträden blommar och staden ser extra charmig ut.

Sevärdheter och upplevelser i Tejeda

De största sevärdheterna och upplevelserna i och naturligtvis omkring Tejeda är som sagt av naturmässig art även om man kan påstå att den vackra lilla staden är en sevärdhet i sig med sina traditionella kanariska hus och sin unika atmosfär. Här i den kommande texten kan du läsa om några av de stora natursevärdheterna som du kan uppleva när du reser till Tejeda.

Pico de las Nieves

Pico de las Nieves är - som redan nämnt - den högsta punkten på Gran Canaria med sina 1 949 meter över havet och dessutom det tredje högsta berget på Kanarieöarna. Berget är inte, som man kanske skulle tro, kalt och öde, eftersom myndigheterna på 1950-talet beslutade att återplantera den endemiska tallträdsarten kanarie-tallen, som nu vackert växer längs bergssidorna. 

Den största delen av den högsta platån på berget är utbyggd med en militärbas med bland annat en stor klotformad radar. Civila besökare får emellertid besöka en plattform lite nedanför militärbasen från vilken man vid vackert väder kan se nästan halva ön samt ana grannönTeneriffas berömda vulkan Pico del Teide. Du kan vanligtvis även se Roque Nublo härifrån, vilket är öns näst högsta berg.  

Roque Bentayga

Ett par kilometer väster om Tejeda ligger Roque Bentayga, som med sin höjd av 1 414 meter är en av de mest unika klippformationerna på Gran Canaria. Roque Bentayga betraktas dessutom som en helig plats eftersom här finns en så kallad "almogarén", som en gång under öns förhistoriska tid var en plats där man utövade ritualer till ära för gudarna, häribland användandet av getmjölk eller fårmjölk som dryckesoffer. 

Missa inte Centro de Interpretación vid foten av klippan som ger en fantastisk inblick i den för-spanska världen i Gran Canarias centrala bergsområden.

Roque Nublo

Roque Nublo är en vulkanisk sten som är 67 meter hög och som vilar på en bergstopp 1 813 meter över havet, vilket gör den till öns näst högsta punkt. Stenen som bildades vid ett vulkanutbrott för omkring 4,5 miljoner år sedan är numera ett känt varumärke för Gran Canaria och har status som nationellt naturarv.

Det anses att Roque Nublo - liksom Roque Bentayga - har använts till olika religiösa ritualer av öns urbefolkning.

Cruz de Tejeda

Bara omkring 6-7 kilometer från Tejeda (beroende på vilken rutt du tar) ligger Cruz de Tejeda med sitt berömda stenkors, som inte enbart har gett namn åt platsen (cruz=kors, kryss), utan även markerar att du befinner dig mitt på Gran Canaria och även mitt på den historiska caminos reales (kungavägen), längs vilken man kan korsa hela ön! 

Platsen är en av de mest populära stoppen på öns många guidade turistturer vilket gör att här ofta är många turister, souvenirbodar och erbjudanden om åsneridning. Från platsens utsiktspunkter har du en fantastisk utsikt mot öns största natur-sevärdheter: I väster det heliga berget Roque Bentayga, och vid klart väder den skyhög vulkanen Teide på grannön Teneriffa; åt sydost öns högsta punkt, Pico de las Nieves, och den näst högsta Roque Nublo (ofta inbäddad i skyar, som namnet antyder); och mot nordost Vega de San Mateo.

Härifrån utgår det vandringsleder av alla svårighetsgrader, allt från en halvtimmes promenad på asfalterade stigar till femtimmars vandringsturer bland bergen. Du kan få information och råd från Hotel El Refugio eller turistkontoret vid sidan av den stora gratisparkeringen. En semester i Tejeda är inte komplett innan du har besökt "La Cruz".

Vädret i Tejeda

Vädret i Tejeda är vanligtvis milt och blir nästan aldrig vare sig för varmt eller för kallt, trots att det ligger högt uppe mellan bergen och att man därför får räkna med ett skiftande väderförhållanden som ofta präglar högt liggande bergsområden. Den varmaste månaden är augusti med genomsnittliga 24 grader medan den kallaste månaden är januari med en genomsnittstemperatur på 17 grader. 

Mest nederbörd faller det i februari månad med ett genomsnitt på 22 m.m. medan juni och juli har minst med ingen registrerad nederbörd alls. Mest sol är det i juli och augusti med ett genomsnitt på närmare 300 solskenstimmar i var och en av dessa månaderna medan december med sina 180 timmar ligger i botten.

Så reser du till Tejeda

Använd sökmotorn för att söka bland våra handplockade och noga utvalda hotell i Tejeda och på resten av Gran Canaria. Kombinera med en reguljär flygbiljett från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn eventuellt med en hyrbil i tillägg och få på så sätt en paketresa som är säkrad av resegarantin. Så fungerar en semester med Escapeaway.

>> Se alla våra resor till Gran Canaria
>> Boka ett lyxhotell på Gran Canaria

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Tejeda