Resor till Cruz de Tejeda

En resa till vackra Gran Canaria handlar inte enbart om att sola och bada på stranden. Öns bergiga inre landskap är fult av fantastiska sevärdheter med allt från dramatiska bergstoppar till fridfulla, vackra gårdar, historiska minnesmärken och vackra, traditionella byar. En av de mest populära bergsbyarna är Tejeda, som är platsen med det berömda, uthuggna stenkorset Cruz de Tejeda.

Denna lilla intressanta bergsby ligger mitt i själva hjärtat av ön och cirka 1 000 meter över havet. Du når byn via slingrande bergsvägar och när du väl kommer fram är det ingen tvekan om att det verkligen var värt turen: Här kan du glädja dig över åsynen av terrassformade åkrar som påminner om dem du även kan se på en del ställen i Italien, råa klippor och charmiga gårdar där mandelträden står sida vid sida. I början av februari lockar mandelträdens blomning till sig besökare från hela ön när de kommer för att fira festivalen Almond Tree Fiesta.

Även om Tejeda bara är en liten by så är atmosfären mycket livlig och här finns ett bra urval av barer, butiker, restauranger... och naturligtvis bagerier, där du kan provsmaka och köpa läckra mandelkakor!

Välkommen till Gran Canaria med Escapeaway, vi är specialister på resor till Cruz de Tejda och andra resmål på ön där du under din semester bor på noga utvalda hotell. Du kan resa till Gran Canariaalla dagar året runt och i precis det antal dagar som passar med dina semesterplaner. I sökmotorn hittar du aktuell information om flygavgångar och från vilka flygplatser du kan flyga. Skulle du vilja kombinera din vistelse i Cruz de Tejda med något av de många andra handplockade "gömställena" i programmet så läs mer om rundresor med bil, eller beställ ett skräddarsytt erbjudande till en "helt egen" rundresa.

Äventyr och aktiviteter på din semester i Cruz de Tejeda

Cruz de Tejeda är ett härligt ställe att resa till om du vill komma bort från vardagens stress och jäkt samt kliva in i naturens skönhet och lugn. Själva byn är ett behagligt ställe där du kan sitta och koppla av på et café och beundra utsikten, men området runt omkring är fyllt av äventyrsmöjligheter! De omgivande bergens toppar kommer tilltala även de mest äventyrslystna vandrarna och klättrarna. 

Det finns emellertid vandringsleder för alla åldrar och erfarenhetsnivåer, så alla kan få möjlighet att njuta av det spektakulära landskapet runt Tejeda. Många av lederna följer de urgamla "caminos reales" eller "kungliga vägarna" som slingrar sig runt bergen på öns centrala delar. Dessa leder anses kunna dateras ända tillbaka till de första bosättarna på Gran Canaria. Att köra längs de slingrande vägarna som närmast påminner om en rutschkana i en nöjespark är i sig själv en ganska äventyrlig upplevelse men helt klart ett underbart sätt att njuta av den fantastiska utsikten över ön.

Attraktioner och sevärdheter

Tejeda har en rik historia och här kommer du hitta en massa fascinerande, historiska attraktioner som du kan besöka. Naturligtvis står det kända, ikoniska stenkorset, Cruz de Tejeda, överst på listan, men det finns mycket annat att se och välja bland. Konstälskare kommer njuta av Abraham Cárdenes skulpturmuseum, där du kan se en del av denna berömda, kanariske konstnärs verk. Eller varför inte lära mer om historian och folket på ön på det Etnografiska museet? Eller få gröna fingrar på det medicinska växtcentret där du kan utforska den helande kraften hos några av Gran Canarias naturligt hemmahörande växter. 

Om du inte är museum typen så finns det massor av andra spännande historiska sevärdheter som du kan besöka och där du verkligen får känslan av att resa bakåt i tiden. Roque Bentayga är ett fantastiskt bra val där du kan vandra upp till några urgamla begravningsgrottor och heliga klippor. Här kan du även träda in i Cuevas del Ray-grottorna där du kan se grottmålningar och gamla uthuggningar i klipporna. Besök den mäktiga El Roque Nublo, en enorm monolit, som är över 70 meter hög. Denna vulkaniska klippa är Gran Canarias officielle symbol, och ligger verkligen på en imponerande utsiktsplats.

>> Läs även om färdiga paketresor till Gran Canaria här
>> Eller varför inte boka en lyxsemester på Gran Canaria?

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Cruz de Tejeda