Resor till Agaete

Agaete ligger på Gran Canarias norvästra kust och är omgivet av Atlanten i väst, Gáldar i nordost och Artenara i söder. Staden som har 6000 invånare kallas ofta för Gran Canarias pueblo blanco (vita by) på grund av stans många vita hus. Stadens vackra huvudgata, Calle de la Concepción, flankeras av typiska kanariska hus av vilka en del har de traditionella träbalkongerna medan centrum av stan domineras av den vackra huvudkyrkan, Iglesia de la Concepción.

Beläget bara 1 kilometer från själva stan ligger stadens hamn, Puerto de las Nieves, som fram till 1800-talet var huvudhamn för hela ön men som idag enbart används som terminal för snabbgående färjor som förbinder Gran Canaria med Teneriffa. Agaete är ett litet och mycket charmigt ställe med svarta stenstränder omgärdat av vackra berg samt känt för sina bra fiskrestauranger som besöks av både lokalbefolkningen och turister på helgerna.

Agaete är ett resmål som gjort för dig som söker en genuin, kanarisk stad där du kan njuta av god, lokal mat, simma i havet, snorkla, fiska (om du tycker om det), lyssna till chikaderna på kvällen medan du dricker ett glas vin - och där du fortfarande kan få uppleva öns unika kulturella traditioner, häribland en lång rad färgsprakande stadsfeste och högtider som firas vid olika tidpunkter på året.

Välkommen till Agaete med Escapeaway, vi är specialister på resor till Gran Canaria där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Res i precis det antal dagar som du har lust med och från den flygplats som passar dig bäst, du kan bl.a. flyga till Gran Canaria från Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamns flygplats. Vill du läsa mer om Gran Canaria eller om de många andra resmålen vi erbjuder på ön så hittar du alla resor och destinationer i vår guide om Gran Canaria.

>> Se alla resmål och resor till Gran Canaria här

 

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Agaete

Sevärdheter och upplevelser

Iglesia de la Concepción

På stadens huvudtorg hittar du Iglesia de la Concepción. Den vackra församlingskyrkan som härrör från 1875 då den ersatte det ursprungliga kapellet från 1515 som brann ner. Inne i kyrkan kan du bland annat se huvudkapellet med dess eklektiska altartavla och en illustration i trä av San José tillverkad i Barcelona  1901, samt illustrationer av San Antonio de Padua och en San Juan Bautista med reducerede proportioner och uppenbar "populär" karaktär. 

Agaete rådhus

Beläget på det centrala torget, Plaza de Francisco de Armas, ligger rådhuset i Agaete. Detta rådhus är speciellt för att det är så alldagligt. För att uttrycka det annorlunda så är det inte bara stadens rådhus utan även en typisk representant för stans vita byggnader, för precis som allt annat i Agaete är rådhuset vitt.

Det sägs bland de lokala på Gran Canaria (om det sen är sant, är en annan sak...), att om du äger ett hus i Agaete och inte målar det vitt och ger det antingen gröna, blåa eller bruna dörrar (beroende på om du bor i själva stan, vid hamnen i Puerto de las Nieves eller i Agaete-dalen), så riskerar du böter...

Huerto de las Flores

En oas mitt i stan? Ja det kan man faktisk säga. Stadens vackra botaniska trädgård rymmer växter och träd från världens alla fem kontinenter och de blommar till och med fortfarande på samma tidpunkt på året som när de befann sig i sina ursprungliga hemland (istället för att anpassa sig till de kanariska årstiderna). Trädgården skapades ursprungligen på initiativ från en av stadens dominerande familjer, familjen De Armas. De Armas ägde förutom den mark som den botaniska trädgården nu ligger på även den byggnad som idag utgör rådhuset (därav rådhusets namn). En dag bad en av De Armas-familjens medlemmar en vän till familjen att ta med frön hem från sin semester som kunde sås på familjens mark, och så var trädgården född.

Trädgården har dessutom bildat kuliss åt en av Gran Canarias mest kända diktare, Tómas Morales, som arbetade som läkare i Agaete och som gifte in sig i Amas familjen. Han älskade att skriva dikter i Huerto de las Flores´ skuggiga lugn och träffade här även andra litterära personligheter så som Paul Saulo Toron och Alonso Quesada. 

Trädgården användes även av vanliga bybor som av De Armas familjen fick lov att äta av trädgårdens frukter och även ta med sig påsar fulla med frukt från de olika tropiska träden och buskarna.

Valle de Agaete

Vid första anblicken kan Agaete-dalen påminna om Californiens Death Valley. Landskapet ger vid en första anblick ett torrt och gulnat intryck. Men om du förflyttar dig längre från stan så blir Agaete dalen grönare och du kan här se imponerande kaktusar blomma tillsammans med kaffe-, apelsin- och papayaträd. Du kan även se var man odlar druvorna till några av Gran Canarias mest kända viner från till exempel Bodega Los Berrazales.

Stränder

Det finns hela åtta stränder inom Agaetes kommungräns. Två av dem ligger vid Las Nieves hamn där det - som redan nämnts - finns flera fantastiska fiskrestauranger så här kan du under dagen äta en läcker lunch eller släcka törsten med någon uppfriskande dryck.

Söker du någon lite mer avskild strand så bör du besöka en av de tre stränderna; Guayedra, Playa del Juncal eller La Caleta. La Caleta  som ligger bara 5 minuters promenad från Las Nieves och normalt är det mycket få - om några - strandbesökare här. Du kan emellertid bara simma här vid lågvatten.

För att komma till de tre mest avlägsna stränderna är du tvungen att gå sista biten för det går inte att köra hela vägen fram. Detta gör dem av naturliga skäl mindre besökta - och har du tur kan du till och med få hela stranden för dig själv!

>> Läs även om lyxhotellen på Gran Canaria
>> Se vårt utbud av paketresor till Gran Canaria

Vad tycker gästerna om i Agaete?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner