Resor till Fuerteventura
4, 3, 2 och 1… Det låter som en nedräkning men är faktiskt bara min lista över ö besök på min förra resa till Kanarieöarna. Det finns totalt 7 ”syskonöar” var och en med sin alldeles egna personlighet. Fuerteventura är inget undantag från denna regel – snarare tvärt om.
Det är åtminstone den ö som har etsat sig hårdast fast i mitt minne för den skiljer sig väldigt mycket från de andra öarna vilket jag ser fram emot att få berätta för dig om. Om du letar efter några av Europas vackraste, bredaste och längsta stränder så hittar du dem här på Fuerteventura.
Välkommen till Fuerteventura med Escapeaway, vi har en passion för resor där du bor på handplockade hotell och semesterlägenheter med karaktär.
Fuerteventura är den näst största ön i ögruppen Kanarieöarna och lång är den. Med sina 100 km är den nästan lika lång som Öland varför jag hinner njuta länge av fågelperspektivet under inflygningen och förbereda mig på vad ön har att bjuda där nere på marken. Det känns som en evighet innan hjulen mjukt möter landningsbanan för nu ska jag ut och lära känna Fuerteventura in i minsta detalj.
Europas Karibien – med stort K
Redan namnet låter ganska exotiskt och jag bara älskar att rulla på R-et när jag ska uttala Fuerteventu’rrrrr’a: ). Namnet har en smak av Karibien och det är inte långt ifrån för jag har aldrig tidigare upplevt så kritvita stränder som är så långa att jag inte kan jogga från ände till ände på min morgontur. Aldrig förr har jag sett ett så kristallklart vatten i azurblå nyanser – det gör nästan ont i ögonen av att se på detta intensivt blåa vatten i kontrast mot den kritvita sanden.
Därför är det också mer regel än undantag att de gäster som väljer Fuerteventura (även under vinterhalvåret) kommer för att bada, bada och åter bada. Det finns gott om plats för alla såväl stora som små och även för några alldeles speciella besökare till vilka jag ska ge dig några ledord nedan.
De älskar vind i håret och de får ett större leende på läpparna ju högre vågorna är. Du ser dem ofta komma körande i gamla VW bussar som har gott om plats för deras utrustning.
Som du har förstått talar jag om surfare och då handlar det om surfare från hela världen som kommer hit till Fuerteventura för att utmana de fantastiska vågorna. Surfarna är här året runt då väder och vind runt ön skapar ideala förutsättningar för surfing sommar som vinter. Det har till och med hållits världsmästerskap i surfing på ön ett par gånger de senaste åren och vid dessa tillfällen har det sjudit av liv längs kusten på den östra sidan av Fuerteventura.
Surfer’s paradise, men även mitt paradis…
Även om jag har landat flera tusentals kilometer hemifrån så får jag ändå en sorts hemkänsla om vi bortser från ökenlandskapet och den höga temperaturen vill säga. För här mitt i den 35 gradiga värmen är det nästan som att stå på sandklitterna i Skåne eller Halland och blicka ut över havet. Varför känns det då så? Jo för att på Fuerteventura blåser en västanvind som inte de andra Kanarieöarna har och just den västliga vinden får mig att känna mig som hemma. Den västliga brisen som får det att fladdra lite i håret är bara behaglig med tanke på de höga temperaturerna här under sommarmånaderna: ).
Surfare eller inte - Fuerteventura är även mitt paradis. Här finns det plats för alla och är du dessutom lite av ett vattendjur så kommer du att stortrivas här utanför den Nordvästafrikanska kusten.
Aktiviteter till lands och till havs
Det finns även andra möjligheter till att uppleva havet om du liksom jag (inte har riktigt koll nog på balansen) för att stå på en surfbräda. Du kan dyka, snorkla eller ge dig ut på båtturer när du får lust att utforska Fuerteventuras kristallklara vatten. Både söderut vid Costa Calma och även längre norr ut vid Corralejo finns det professionella dyk- och båtföretag som anordnar turer. Fråga i receptionen på ditt hotell så hjälper de dig gärna att planera och boka.
Det är inte bara i och omkring havet du kan roa dig och upptäcka nya saker för även cykling och vandring är populära aktiviteter på ön. Om du har rätt sorts skor med dig i semesterbagaget så finns här rikliga möjligheter till omväxlande och mer eller mindre krävande vandringsturer. Om du bokar in dig hos en guide så kan du samtidigt lära dig mer om ön – flora, fauna, vulkaner, aloe vera, landskapet och mycket mera.
Andra förslag på upplevelser under din semester
Ost, ost och mera ost – smaka på Queso Majorero!
Ett ordspråk lyder: Om du inte har sett solen, om du inte har tagit en simtur och solbadat på de kritvita sandstränderna, om du inte har tagit dig tid att besöka alla sevärdheter och om du inte har smakat Queso Majorero…då har du inte varit på Fuerteventura.
Så enkelt kan det sägas och det är heller ingen tillfällighet att det är just Queso Majorero som nämns. För det är en getost som förekommer i olika former och Fuerteventura har specialiserat sig på ostar på samma sätt som andra regioner i Spanien har specialiserat sig på vin eller olivolja. Det finns faktiskt fler getter än människor på ön så du har rikligt med möjligheter att smaka på öns specialitet Queso Majorero.
Du kan smaka på osten på de flesta restauranger där den ofta ingår som en del av menyn. Du kan också ta din hyrbil och besöka en riktig lantegendom och provsmaka den alldeles färsktillagade osten. Eller så gör du något helt annat och besöker Museo del Queso Majorero (getostmuseet) som ligger mitt på ön vid staden Antigua.
Det sägs vara ett av öns bästa och mest moderna museer med många interaktiva möjligheter att få uppleva hur produktionen går till. Barn brukar uppskatta museet där man bland annat kan se en ”virtuell mjölkning”. Du guidas genom hela processen från mjölkning till slutprodukt utan att själv behöva lyfta ett finger. Även om det hade varit upplagt så ges det inte möjlighet till att smaka på osten här på museet men om du kombinerar besöket med en smakning på något av öns lantbruk så blir din ostdag komplett. Planera bara innan du ger dig av och detta hjälper hotellet gärna till med genom att föreslå olika möjligheter.
Aloe vera – drick det eller smörj in kroppen med det
Fuerteventura har en del karakteristiska formationer och om du är i tvivel om vilka formationer jag menar så kan jag avslöja att det är vulkanerna och landskapet runt dessa vilket jag nu ska berätta lite mer om. Tack vare den vulkaniska aktiviteten långt nere i marken så är ön inte rik på färgglada växter men det skapar en perfekt miljö för ”underplantan” Aloe vera.
Som en kontrast till det karga landskapet med lavajord och de närmast ökenliknande sandbankarna så breder i det närmaste ändlösa fält med aloe vera ut sig. Aloe vera utgör öns största naturproduktion och den vårgröna färgen lyser upp landskapet när du kör runt i din hyrbil eller på mountainbike. På många ställen längs vägarna står det bodar där man säljer olika aloe vera produkter som är en perfekt gåva eller souvenir att ta med sig hem. Fuerteventura har specialiserat sig i allt från schampo, badtvål, krämer, parfym och även en liten drickfärdig aperitif – allt tillverkat av aloe vera. Så gör som Kleopatra – ta med dig lite aloe vera hem så kommer du om sägnen stämmer att se mycket yngre ut: ).
Saltmuseet och ”det vita guldet” vid Salinas del Carmen
Förr i tiden var utvinningen av salt en viktig del av Fuerteventuras produktion detta kan du se med egna ögon om du besöker saltmuseet nära Caleta de Fuste där även Salinas del Carmen ligger och som är den ända kvarvarande saltbassängen på ön. Här får du först en historisk genomgång på museet och efteråt kan du köpa med dig en liten påse salt hem. Utanför kan du se de små högarna av finaste salt vars vita färg står i skarp kontrast mot det i övrigt karga och mörka landskapet på ön.
När en liten ekorre kan vara en stor attraktion
Ja, du läste rätt: ) ekorren vem skulle ha trott det – och på Fuerteventura. Vi befinner oss mitt ute i Atlanten där närmsta kontinent är Afrika med sitt rika djurliv. Av alla dessa djur lever ett i bästa välmående på Fuerteventura, Barbaryekorren. Så medan Afrika kan skryta med sina ”Big Five” så har Fuerteventura sin ”Little One”.
Oftast ser du dem hoppa runt i den södra delen av naturreservatet Betancuria som för att vara väldigt exakt har koordinaterna 28°22'45.8"N 14°05'41.9"W
Dessa djur med sitt söta utseende har blivit en populär attraktion som besökarna frestas att mata varför myndigheterna har blivit tvungna att utfärdat ett matningsförbud. Man får inte glömma att det är vilda djur så det är viktigt att vi som besökare nöjer os med att se men inte röra – eller mata.
Stranden Playa de la Barca
Den mest ikoniska stranden och som du nog ser på de flesta bilder från ön är Playa de la Barca strax söder om Costa Calma på Fuerteventura. Även om ordet ”calma” betyder lugn på spanska så är det nog det mest opassande namn du kan tänka dig för i detta område blåser vinden i ditt hår alla tider på dygnet. Faktiskt är det nog det blåsigaste stället på ön men skönhetsupplevelsen är det inget fel på. Du vet att din GPS har fört dig till rätt plats när du ser alla kitesurfare som far fram och tillbaka längs stranden. Sanden här påminner nästan om puder så glöm inte att ta med badhandduken när du med din hyrbil styr kosan mot Playa de la Barca och Costa Calma – för det vore synd att inte stanna till här för att sola och bada.
Parque Natural de Corralejo
Detta naturreservat sträcker sig söder ut från staden Corralejo och jag måste verkligen säga att det är ett speciellt ställe så min kamera gick nästan varm under den korta stunden jag promenerade runt här.
Precis som vid Costa Calma nere i söder så kan det även vid Parque Natural de Corralejo blåsa en del men om du har planerat att solbada här så blir du bara tacksam för brisen som har en behagligt svalkande effekt.
Du kan hyra solstolar och parasoller på stranden men du ska vara ute i god tid för stranden här är mycket populär även bland lokalbefolkningen som använder Parque Natural de Corralejo som mötesplats för vänner och familj under helgerna.
Som att hitta en nål i en höstack
Med en ö som har så mycket att erbjuda så borde det vara enkelt att hitta hotell och lägenheter där vi själva gärna skulle vilja semestra, men det visar sig bli något av en utmaning. Ön har ett stort utbud av jättelika resorts som erbjuder all inclusive och massor av underhållning från morgon till kväll men det är inte en del av Hidaways koncept. Även om jag under min resa till Fuerteventura besöker över tjugo hotell så är det färre än hälften som klarat sig genom nålsögat och som du kan välja bland här på vår hemsida – i gengäld är de som klarat sig igenom ställen jag själv ser fram emot att besöka igen och framförallt ser fram emot att få hälsa dig välkommen som gäster till på denna ö som skiljer sig från de flesta andra du tidigare har besökt.
Så bokar du en resa till Fuerteventura med Escapeaway
Använd dig av sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland handplockade och noga utvalda hotell på Fuerteventura som har fått bra recensioner. Kombinera hotellet med en billig flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, lägg eventuellt till en hyrbil och få det hela satt samman till en paketresa till Fuerteventura som dessutom är säkrad av Resegaranti. Enkelt och flexibelt - så fungerar en semester med Escapeaway.
Vänliga hälsningar
Marie
>> Läs även om resor till Teneriffa
>> Läs allt om våra billiga resor till Kanarieöarna
Resmål på Fuerteventura
Populära hotell på Fuerteventura
- Närmaste flygplats: 9 km
- Närmaste strand: ca. 50 m
- Pool (ev. säsongsöppen)
- Närmaste flygplats: 4 km
- Internet/Wi-Fi
- Restaurang
- Närmaste flygplats: 66 km
- Närmaste strand: ca. 400 m
- Pool (ev. säsongsöppen)
Sevärdheter
Jag har här valt ut några få sevärdheter som du kan se och uppleva under din semester på Fuerteventura. Beskrivningen är enbart menad att fungera som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter i Spanien så rekommenderar jag att du läser vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om många av våra resmål i Spanien. Stort nöje och trevlig resa!
Parque Natural de Corralejo
Parque Natural de Corralejo som ligger på den norra delen av ön är ett naturskyddsområde på hela 2 600 hektar vilket utsågs till naturpark 1994. Nationalparkens spektakulära klitter (sanddyner) vilka är de största på Kanarieöarna är samtidigt en av de populäraste sevärdheterna på ön.
Betancuria
Betancuria belägen på den västra delen av ön är idag en liten by med enbart 800 invånare men var en gång öns och kungadömet de kanariska öarnas huvudstad. Betancuria förblev Fuerteventuras huvudstad fram till 1834.
Staden grundades 1404 av den franske upptäcktsresanden Jean de Béthencourt och den likaså franske korsriddaren Gadifer de La Salle. Staden tilldelades ett biskopsdöme av påve Martin V år 1424 men biskopsdömet varade bara i sju år fram till 1431.
Det finns fortfarande spår från Béthencourts tid på ön bland annat i form av den franskgotiska kyrkan Parroquia Matriz de Nuestra Señora de la Concepción även kallad Parroquia de Santa María de Betancuria vilken uppfördes på order av Béthencourt 1410.
Las Penitas
Las Peñitas är en rad berg- och klippformationer belägna på den västra delen av Fuerteventura och utgör en av de vackraste och intressanta naturupplevelserna på ön.
Bergen har bildats djupt nere i havet för omkring 120 miljoner år sedan och utgör de äldsta bergen på Kanarieöarna. Platsen används huvudsakligast som en unik utsiktspunkt från vilken besökare kan se en liten sjö inbäddad bland växtlighet mitt i det ökenliknande landskapet. Området rymmer även 30 klättringsleder av varierande svårighetsgrad vissa av dem 40 meter långa.
Cueva del Llano
Cueva del Llano som ligger norr om Villaverde i kommunen La Oliva är en grotta – eller ett vulkaniskt rör – som fyllts med stora mängder sediment under tusentals år vilket har efterlämnat en lång rad fossiler som hjälper oss att finna svar på hur det var på Fuerteventura för länge sedan bland annat när det gäller öns klimat.
Grottan utgör i sig själv inte någon spektakulär syn ( på samma sätt som till exempel La Cueva de Los Verdes på Lanzarote – läs mer om detta under destinationen Lanzarote) men är ändå värd ett besök. Som besökare kan du dels ta guidade turer som berättar om de geologiska aspekterna av Fuerteventura och om själva grottans tillkomst och dels besöka utställningar som ger en inblick i uppkomsten av Fuerteventuras fauna.
Som en kuriosa kan nämnas är hemvist för en liten spindelart som heter maioreus randoi och som inte finns någon annan stans i världen.
Information och fakta
Jag har här samlat lite fakta och information om Fuerteventura bland annat gällande öns geografi, befolkning, historia och klimat som du kan använda som inspiration till din semester på Fuerteventura. Beskrivningen är enbart avsedd som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare inspiration inför din resa rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!
Geografi och befolkning
Fuerteventura som ligger i Atlanten enbart ca 100 kilometer från den afrikanska kusten är den näst största ön i ögruppen Kanarieöarna med en total yta som är drygt en halv gång större än Ölands. Ön är 100 kilometer lång och 31 kilometer bred och är känd för sina långa sandstränder som är de längsta av alla sandstränder på samtliga Kanarieöar. Det finns hela 152 sandstränder på ön och hela 50 kilometer av öns kustlinje utgörs av fin vit sand.
Ön har omkring 75 000 invånare varav drygt en tredjedel bor i öns huvudstad Puerto del Rosario. Precis som de andra öarna i ögruppen har Fuerteventura upplevt en befolkningstillväxt i takt med att turismen vuxit sedan 1980 och framåt.
Klimat och väder
Fuerteventuras klimat är huvudsakligen tropiskt och betecknas ibland som ”en evig vår”. Den höga medeltemperaturen hela året runt gör att du kan semestra här mitt i vintern och ändå uppleva det lika varmt (eller varmare) än en svensk vår- eller sommardag.
Det blåser ibland kraftiga vindar från Sahara - på den afrikanska kontinenten – mot ön vilket möjligtvis har gett upphov till öns namn som betyder stark vind men dessa vindar bromsas som regel upp innan de når ön. Däremot påverkas ön emellanåt av en vind med namnet Calima som blåser från sydväst och medför höga temperaturer, torr luft och sämre sikt.
Den varmaste månaden på ön är augusti med 24,6 grader i genomsnittlig temperatur medan den kallaste månaden är januari med en genomsnittstemperatur på 17,6 grader vilket i stort sett motsvarar dagstemperaturen i södra Sverige under maj och juni.
Historia
Fuerteventuras första invånare anses ha kommit seglande från Nordafrika och bodde i hålor och grottor runt omkring på ön. På 1000-talet före Kristus befolkade fenicierna ön vilka även intog grannön Lanzarote. Under de följande århundradena var ön skådeplats för spanska och portugisiska upptäckts- och erövringsresor varav vilka en del resulterade i förslavning och slavhandel med öns lokalbefolkning. Ön intogs även av morerna i en period under denna tid.
1405 intog den franske upptäcktsresanden Jean de Béthencourt ön tillsammans med den franske korsriddaren Gadifer de La Salle på uppdrag av Kastiliens Krona. Jean de Béthencourt hade redan intagit grannön Lanzarote år 1402 (läs mer under destinationen Lanzarote). Béthencourt och La Salle grundade staden Betancuria som uppenbarligen fick sitt namn efter Béthencourt och som under en övergångsperiod var öns huvudstad. 1425 upprättade påve Martin V ett biskopsdöme här vilket blev gällande för samtliga de kanariska öarna med undantag för Lanzarote.
Under de följande århundradena blev ön utsatt för franska, engelska och spanska invasioner samt en lång rad piratangrepp av vilka det engelska piratangeppet 1740 – som en följd av det Anglospanska kriget 1739 – är det mest beryktade.
1912 uppnådde de kanariska öarna rätten till självbestämmande och 1927 blev Fuerteventura och Lanzarote en del av provinsen Gran Canaria. På 1960-talet startade massturismen på ön vilken i sin tur skapade underlag för den senare ekonomiska utvecklingen och befolkningstillväxten.
Resor till Spanien
Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här
Andra länkar
Läs på bloggen
Hitta tips och inspiration till din nästa semester på bloggen