Familjesemester i Spanien

När svenska familjer ska planera en bra och avslappnad semester som tillgodoser alla åldrar, så kikar vi ofta mot Spanien, och det är ingen tillfällighet. Turismen är Spaniens största industri och här hittar du en rad legendariska destinationer som bjuder på sol - och ännu mer sol - samt vackra stränder, vacker natur, god mat och förnuftiga priser. Samtidigt är de spanska flygplatserna bra förbundna till Europa, med många direkta avgångar varje dag från både Sverige och Danmark.

Mallorca

Mallorca är utan tvekan vår familjefavorit i Spanien och öns flygplats betjänar varje år runt 30 miljoner resenärer. På Mallorca finns gott om möjligheter för fysiska utmaningar, t.ex. på cykel eller för att svalka sig i havet i Alcudiabukten. I Tramuntanabergen får du makalösa utsikter och följer du den snirkliga vägen fram till Port de Soller, kan du se några av Medelhavets största och dyraste lyxyachter. Och den lilla storstaden Palma är ett kapitel för sig själv, dom bjuder på vacker arkitektur, tillbakalutad stämning och tapas i överflöd.

>> Läs mer om en familjesemester på Mallorca

Andalusien

Spaniens sydligaste region är känd för både sin kultur och sin popularitet som badregion. Besök de vackra städerna Cordoba, Sevilla och Granada, besök det enorma Alhambra-komplexet, åk skidor i Sierra Nevadabergen eller betrakta den vackra bron i Ronda. Och då har vi inte ens nämnt kusten: väster om miljonstaden Malaga sträcker en rad badstäder ut sig, som har fått det samlade namnet Costa del Sol, och detta är inte utan grund. Här faller cirka noll millimeter regn på sommaren, och moln är en sällsynt gäst, vilket är perfekt till en familjesemester som ska spenderas vid poolen eller på stranden. I slutet av kuststräckan ligger den otroliga enklaven Gibraltar, och landtungan vid Tarifa, där Europa nästan rör Afrika.

>> Här hittar du resor till Andalusien

Barcelona

I katalanernas huvudstad bor cirka 1,5 miljoner människor, som varje år görs sällskap av miljoner av turister, som önskar besöka otroliga byggnader som Sagrada Familia, Casa Mila och Casa Batello, som alla är ritade av mästaren Antonio Guadì. Barcelona är också en populär hamn för kryssningsfartyg, liksom här ligger e rad vackra, men dock rätt fulla stränder. Från staden kan du åka på utflykt till Pyrenéerna, som är en av Europas högsta bergskedja eller så kan du bege dig ut på shoppingtur på La Rambla. Kommer du hit en annan säsong än sommaren, kan du också se på fotboll i världsklass på kända Camp Nou - en stor upplevelse för hela familjen, också för dem som inte är särskilt intresserade av fotboll.

>> Läs mer om resor till Barcelona här

Costa Blanca

Nästa lika berömd som kusten i söder, är Spaniens östra kust, Costa Bianca, som är ännu en populär destination för barnfamiljer. Från Torrevieja i söder, via storstaden Alicante till Dénia i norr, hittar du en nästan oavbruten 200 kilometer lång kuststräcka med badorter och ljusa sandstränder med massor av liv, men också små, gömda bukter med massor av plats. Är du intresserad av historia, kommer du inte heller att ha tråkigt, för här finns massor av gamla medeltidsstäder och historiska lämningar från morernas tid. Här möter du en dygnstemperatur på 17-20 grader från november till februari, men på sommaren är det inte ovanligt att du kan njuta av temperaturer på över 30 grader eller mer. Leta upp en palm som ger skugga, och slå dig ner med en sangria i handen. 

>> Läs mer om resor till Costa Blanca här

Kanarieöarna

Som om ovanstående inte vore nog, så sträcker sig de spanska semesterområdena sig också ut i Atlanten, där du hittar en unik ö-grupp utanför Afrikas kust. Kanarieöarna är ett välkänt semestermål året runt, men framförallt under vintermånaderna flockas barnfamiljer här, för att säkra sol, värme och avslappning när det är kallt här hemma. Besök Fuerteventura med den karaktäristiska, karibiska stämningen, vulkanön Teneriffa med den stora Teide-vulkanen, den spännande lavaön Lanzarote och naturligtvis Gran Canaria med huvudstaden Las Palmas. Bara Teneriffa tar emot cirka 5 miljoner turister om året. 

>> Läs mer om resor till Teneriffa här

Ett land med möjligheter för hela familjen

Utöver ovan nämnda platser, hittar du i Spanien också intressanta städer som Madrid och Valencia, fästningsorter, öde bergområden och de ikoniska, vita landsorterna. I Spanien kan familjen därför alltid hitta spännande destinationer och goda upplevelser. Samtidigt är prisnivån generellt låg i förhållande till andra resmål, och barnen tycker ofta om den lokala maten.

Res på en härlig familjesemester med Escapeaway till Spanien, med direkta avgångar från Sverige och Danmark. Sätt ihop din helt egen paketresa, eventuellt med en hyrbil inkluderad, och åk iväg med lugn och ro i sinnet.

>> Läs också om en familjesemester i Andalusien
>> Läs också om en familjesemester på Mallorca

>> Läs mer om familjesemester

Karta över Spanien

Populära hotell i Spanien

Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Benahavis
8,5
Mycket bra
457 omdömen
  • Närmaste flygplats: 71 km
  • Närmaste strand: ca. 4 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Mallorca, Sa Coma
9,3
Fantastiskt
277 omdömen
  • Närmaste flygplats: 68 km
  • Närmaste strand: ca. 750 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Kanarieöarna, Gran Canaria, Playa del Inglés
8,7
Mycket bra
2492 omdömen
  • Närmaste flygplats: 32 km
  • Närmaste strand: ca. 1.8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)