Resor till Costa de la Luz

Costa de la Luz (Ljusets kust) ligger på den västra delen av Andalusiens kustlinje, som vänder ut mot Atlanten. 

Costa de la Luz har en rik och levande kultur, och bjuder på fina stränder med gyllene sand, imponerande klippor och backar, samt många spännande fritidsaktiviteter. Denna del av kusten har inte haft samma boom av höghus, som andra områden har haft, men här finns gott om nöjen som säkrar dig en vällyckad semester.

Vädret

På grund av sitt sydliga läge, är klimatet på Costa de la Luz inte så extremt som på andra semesterorter vid Medelhavet. Sommartemperaturerna är självklart ofta ganska höga, men den svalkande brisen från havet gör, att det fortfarande är skönt att ligga på stranden.

Costa de la Luz blomstrar också på vintern, då temperaturen fortfarande är härligt mild. Staden Huelva är faktiskt känd för sina vinterjordgubbar. Det ljumna vädret året om betyder, att du också utanför högsäsongen kan rymma från det trista svenska vädret och njuta av mindre turister och strålande sol. En resa till Costa de la Luz på våren eller hösten är dessutom ofta billigae, liksom du har goda chanser att hitta en sista-minuten-resa.

Landskapet

Costa de la Luz är en betagande syn. Vid första ögonkastet är det stränderna som sticker ut med 300 kilometer att välja emellan. Stränder som Conil de la Frontera och Bolonia är perfekta till en avslappnande dag, med sol och bad, där det relativt oförstörda landskapet endast följer den lugna stämningen i området.

Med ett ovanligt högt antal floder och sjöar i området, betyder det också att du här hittar ett för södra Spanien rätt ovanligt stort utbud av gröna områden. Naturreservat som Coto Donana är de bästa platserna att uppleva denna naturliga skönhet på, varav många är hemstd för lokala fåglar och annat djurliv. Oavsett om du vill ligga på stranden eller utforska naturen, är en semester på Costa de la Luz den perfekta destinationen för att åka på en eller ett par dagars avslappning med familjen.

Stränder

Med över 30 stränder som fått blå flagg för dess renlighet och goda faciliteter, är Costa de la Luz den perfekta destinationen för strandälskare. Här finns en strand för alla, oavsett om du vill slappna av i solen eller utforska klitterna och titta på djurlivet. Några av de mest populära Blå Flag-stränderna i Cadiz omfattar Cruz de Mar i Las Canteras, Regla, Puntalillo och Vandelagrana. Matalscanas-stranden, som ligger på gränsen till Donana Park, är framförallt en populär strand bland famioljer och är ofta välbesökt på sommaren.

När det kommer till en strandsemester i Costa de Luz, har Cadiz en av de bästa stränderna i Spanien, Bolonia. Denna vackra, oförstörda strand har gyllene sand och är en stor hit bland naturälskare tack vare det rika djurlivet i området. bolonia-stranden ligger också i närheten av de romerska ruinerna Baelo Claudia, vilket för att du kan kombinera strandliv med kulturella intryck. En annan av Cadiz bästa stränder är La Caleta, som är känd för sin fina sand och blida vågor. När det gäller Huelva-området på Costa de Luz, omfattar Blå Flagg-stränderna La Bota, Playa del Parador och Playa Central de Isla Cristina.

Mat och dryck

Liksom stränderna, har även maten i Costa de Luz något autentiskt spanskt över sig - och den är också mycket varierad. Många av semesterorterna på Costa de Luz har gott om tapasbarar där du kan smaka på några av regionens mest berömda delikatesser. Värt att anmärka är att man fortfarande håller isesta i denna del av Spanien, vilket betyder att folk är upp sent och äter middag sent. Gastronomin på Costa de Luz är baserad på en härlig kombination av lokalt producerat vin och massor av fisk och skaldjur. Lokala delikatesser inkluderar bläckfisk, krabbor, hummer och torkad tonfisk, känd som mojama. Det finns ett brett urval av restauranger i området, med något för var och ens smak, oavsett om du letar efter en fin restaurang eller ett avslappnad café. Många av restaurangerna har en traditionell spansk stämning, med massor av livliga barer som ger helt rätt ramar om en minnesvärd matupplevelse.

Nattliv

Medan det helt klart är lugnare här än i närliggande semesterorter på Costa Blanca och Costa del Sol, är nattlivet på Costa de Luz levande och känns mer traditionellt spanskt. Det finns endast ett par nattklubbar på Costa de Luz, men i gengäld massor av fina restauranger på strandpromenaden som håller öppet till sent, för att inte tala om barerna och hotellbarerna. Du som önskar ett livligt natliv, kommer föredra Punta Umbria, som är hemstad för en av de hetaste klubbarna i området, Mosquito Club. Detta är en spännande hybridklubb, som är värd för konst-, sport- och kulturarrangemang samt poesinätter och levande musik-kvällar. Det är ett bra val, om du tycker om latinomusik och reggae. Om du är på Costa de Luz på jejresa, är Horizontal Beach Club i El Rompido de bästa valet för cocktailälskare med en omfattande meny av de bästa mojitosen i området. För en avslappnad resa tillsammans med killkompisarna, är Orange Grove Sports Bar i El Rompido ett bra val med sport på stora skärmar och en välsmakande meny med överkompliga priser.

Aktiv semester

Om du vill höja energinivån på semester, finns här gott om stäckor med stenar, klitter, kullar och berg som ramar in en perfekt utflykt i det blå. Folk reser hit från hela världen för att utöva vattensporter med vågor och vind som ger ideala förhållanden. El Palmar är ideal för vindsurfing, medan Cape Trafalgar och Canos de Meca är bäst till kiteboarding. Iavsett om du är nybörjare eller en erfaren srfare, finns det gott om surfskolor där surfare på alla nivåer kan delta. Andra spännande aktiviteter inkluderar surfing, paddleboarding, ridning, tennis och golf.

Kultur

Costa de Luz rika kulturarv har rötter tillbaka till 1100-talet f.Kr. och involverar många av de mest ikoniska civilisationerna i världshistorien. Kulturella höjdpunkter omfattar Baelo Claudia, ruinerna från en romersk stad, samt den legendariska Cape Trafalgar, där Nelson besegrade de spanska och franska styrkorna år 1805. Costa de Luz är också hemstad för La Rabida-klostret i Palos de la Frontera nära Huelva, där Christopher Columbus bad om stöd från de franciskanska munkarna för att kunna resa till den Nya Världen. Många festivaler äger också rum under året på Costa de Luz, t.ex. den årliga Nosinmusica-festivalen i Puerto de Cadiz, och den viktigaste musikhändelsen i Cadiz, karnevalen, som äger rumi februari varje år.

Huelva-provinsen

Isla Canella är sammankopplat med fastlandet via en bro. Det är en ö som består av sträner och ett naturreservat rikt på fågelliv, kombinerat med en vacker lustbåtshamn, en golfbana, moderna butiker och restauranger. Fiskeorten El Rompido bjuder på restauranger vid hamnfronten, som bjuder in till avslappning i likhet med det moderna semesterstället Islantilla. Här finns också vackra stränder, golfbanor och ett brett utbud av vattensportsaktiviteter.

Cadiz-provinsen

Den vackra staden Cadiz är omgiven av de gyllene stränderna La Caleta och La Victoria. besök också katedralen Nueva med sin vackra guldbelagda kupol, utforska blomstermarknaden Plaza de las Flores och se Santa Catalina-borgen. Upplev de spanska traditionerna i den pittoreska staden Jerez, med guidade turer till sherryhusen, till tapasbarerna och till flamencokvällarna. Rota och Novo Sancti Petri ligger på varsin sida om Cadiz omgivna av sträner och naturparker, vilka är ideala till vindsurfing, segling och andra friluftsaktiviteter.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Andra länkar

Hotell i Costa De La Luz