Resor till Costa Blanca

Söker du strand, sol, delikat mat & vin, vandringssemester, cykelsemester eller otaliga former av vattenaktiviteter? Då är Costa Blanca en bra destination för din nästa semester och här nedan lyfter jag fram några guldkorn som kan bidra till att ge dig en klarare bild av denna underbara kuststräcka :)

Alicanteprovinsen på Spaniens östkust som sträcker sig från Torrevieja i söder till Dénia i norr är känd som Spaniens vita kust för kuststräckan som är över 200 kilometer lång är full av härliga stränder vid det azurblåa Medelhavet. Välkommen till Costa Blanca med Escapeaway, vi är specialister på resor till Spaniens vita kust. När du reser med Escapeaway så bor du på handplockade hotell och semesterbostäder under din semester.

Lokala specialiteter som får munnen att vattnas

Spanien är känt för sin gastronomi och längs hela östkusten hittar du fantastiska restauranger som serverar den ena specialiteten efter den andra – bara tanken gör att det vattnas i munnen! Lika passionerade som spanjorerna är när det gäller fotboll lika passionerade är de när den spanska specialiteten paella ska lagas till. Paella kommer ursprungligen från Valenciaregionen där Alicanteprovinsen ligger vilket gör att du kan räkna med att få smaka ett antal varianter av rätten som av många anses vara Spaniens Nationalrätt när du är på semester på Costa Blanca. Den ursprungliga paellan består av kyckling, kanin och sniglar men det finns även Paella Mixta som består av skaldjur som musslor och räkor som blandas med kyckling och grönsaker.

Och passionen är inte att ta miste på om du besöker några av de trevliga spanska städerna för många av städerna menar att just deras sätt att tillaga den populära risrätten är det bästa.  Smaka och bedöm själv – du hinner prova många varianter för Paella serveras både till lunch och till middag J. Utöver Paellan kan jag varmt rekommendera de spanska tapasen som serveras tillsammans med fisk och skaldjur i alla de former. Starta eftermiddagen med en kall sangria och njut sedan av ett gott spanskt rödvin till maten – så fulländas en solig dag på den vita kusten på bästa sätt.

Costa Blanca Passar alla sinnen

Spaniens vita kust erbjuder många olika sätt att hålla semester på och med sin långa kuststräcka är det en perfekt destination för en badsemester. Här finns allt från stora vita sandstränder och stadsstränder till exotiska och lugna bukter. Det är även gott om klippor vilka ger idealiska förhållanden för en snorkeltur eller ett dyk eller två ner i det klara vattnet. Utöver detta finns här nästan oändliga vattensportsmöjligheter som windsurfing, kitesurfing, vattenskidor, kajak, kanot och paddleboard.

Det bergiga landskapet lämpar sig perfekt för vandring och cykling där man kan njuta av det frodiga landskapet med sina mandelträd, olivlundar, apelsinlundar och naturligtvis vingårdar. Besök Europas största palmlund som finns med på UNESCOs världsarvslista, helvetesklyftan vid den lilla byn Fleix för lite mer avancerad vandring och besök någon av de många bodegorna som bland annat erbjuder lokalproducerade viner. Vid Algar vattenfallen utanför staden Callosa d´en Sarriá kan du ta en svalkande simtur i någon av lagunerna – Ja Costa Blanca har något för alla sinnen och smaker.

Om du spelar golf så är Costa Blanca en perfekt destination året runt, kanske lite i varmaste laget under juli och augusti.

Utöver detta finns det många intressanta städer att besöka allt från små bergsbyar med fantastisk utsikt, idylliska fiskebyar, trevliga små kuststäder och större städer som Costa Blancas huvudstad Alicante. Om du är historiskt intresserad kan du besöka någon av alla de gamla medeltida städerna med historiska lämningar ända tillbaka från den tiden när morerna härskade här.

Festivalernas hemland

Spanien är känt för sina många ”fiestas” och naturligtvis finns de även här på Costa Blanca. Upplev dans, parader och musik under Carnival i Benidorm i februari, eldfestivalen Fallas i Denia under mars månad med fyrverkerier och stora bål, bålfesten San Juan i Alicante då man tänder bål på stranden för att fira sommarsolståndet i juni, Bous a la mar (tjurar i havet på svenska) i Denia under juli månad då både tjurar och människor får sig en svalkande simtur i havet och i april firas Moros y Christianos festivalen i Alcoy till minne av kampen mellan morer och spanjorer.

Resor året runt

Det sägs att solen skiner mer än 320 dagar om året varför du även kan resa bort från den kalla nord och ner till Costa Blanca under vintermånaderna. Här möter du från november till februari en genomsnittligdagstemperatur på mellan 17 och 20 grader. Under sommarmånaderna är det inte ovanligt att temperaturen stiger till 30 grader eller mer så då är det skönt att söka skugga under en palm med ett glas sangria i handen J.

Bienvenidos a Costa Blanca och ha en riktigt trevlig semester med Escapeaway

Vänliga hälsningar

Amalie

Boka din resa lätt och tryggt online, eller få ett reseerbjudande

Hos Escapeaway hittar du resor till Costa Blanca i Spanien med unika semesterbostäder och hotell. Boka din paketresa online och med prisgaranti, inkl. hotell, flyg och hyrbil eller transfer. Föredrar du att själv arrangera din resa till något av resmålen på Costa Blanca kan du naturligtvis nöja dig med att enbart boka din hotellvistelse genom Escapeaway.

Vill du uppleva ännu mer av denna del av Spanien? Då skickar vi dig gärna ett reseerbjudande på en skräddarsydd resa helt efter dina önskemål och där du bor på flera hotell under din resa. Du kan läsa mer om förslag på rundresor under restema.

>> Läs även om resor till Costa del Sol
>> Läs om familjesemester i Spanien här

Hotell i Costa Blanca

Populära hotell i Costa Blanca

Spanien, Valencia-regionen, Benimaurell
9,2
Fantastiskt
1244 omdömen
  • Närmaste flygplats: 116 km
  • Närmaste stad: ca. 400 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Valencia-regionen, Benimantell
9,5
Fantastiskt
623 omdömen
  • Närmaste flygplats: 74 km
  • Närmaste stad: ca. 1 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Valencia-regionen, Alicante
8,7
Mycket bra
6337 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Närmaste strand: ca. 250 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter

Costa Blanca bjuder på ett överflöd av fantastiska stränder men vad kan du titta på när du vill ta en paus från strandlivet? Jag har här valt ut några få av alla de sevärdheter som du kan se och uppleva under din semester på Costa Blanca. Beskrivningarna är enbart menade som inspiration till din resa varför vi reserverar oss för eventuella faktafel.
 
Om du vill läsa mer om andra sevärdheter på Costa Blanca och i övriga Spanien rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor. Där kan du läsa intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Benidorm

Benidorm är den populäraste staden på Costa Blancas kust och den största semesterorten i hela Spanien och dessutom en av de största i Europa (den allra största enligt vissa källor). Fram till 1960-talet var Benidorm bara en liten fiskeby men idag har staden över 70 000 invånare varav många är permanent boende utlänningar.
 
Varje år lockar staden och det omkringliggande området ca 5 miljoner besökare vilket utgör en betydande del av Spaniens totala antal semesterfirare. Det hävdas bland annat av den engelske journalisten Giles Tremlett att det var i Benidorm som konceptet paketresor (det vill säga resor som minst innehåller hotell samt transport till och från destinationen och i vissa fall även andra produkttyper som hyrbil, och aktiviteter runt själva resan) uppstod för första gången.
 
Utöver sina berömda stränder – av vilka de tre största är Playa de Levante, Playa de Poniente och Playa de Mal Pas (vilka samtliga har den eftertraktade blå flaggan som innebär högsta kvalitet) – erbjuder staden den charmiga stadsdelen El Castell, Europas högsta hotell på 186 meter, tre familjeanpassade temaparker (häribland den populära vattenparken Aqualandia), den gröna neoklassicistiska parken L´Aigüera Park. Utöver detta finns här en rad historiska byggnader och monument såsom kyrkan San Jaime som är tillägnad stadens skyddsängel men som i övrigt mest är känd för sin blåa kupol.

Alicante

Alicante är den största staden på Costa Blancas kust med knappa 330 000 invånare – och 760 000 invånare om man räknar hela det metropola området vilket gör Alicante till den näst största staden i regionen Valencia och dessutom till Spaniens åttonde största stad samt huvudstad i Alicanteprovinsen som omfattar hela Costa Blancakusten.
 
Till stadens största sevärdheter hör fästningen Santa Bárbara som tronar på berget Mount Banacantil 166 meter över staden och hamnen, promenaden Explanada de España som är belagd med mer än 6,5 miljoner bitar av marmormosaik och inramas av underbara palmer vilket gör den till en av Spaniens vackraste gågator. I Alicante finns även den gamla stadsdelen Barrio de la Santa Cruz som ligger sydväst om Santa Bárbara fästningen och vars trånga, blomsterprydda gränder leder upp till fästningen, stadens arkeologiska museum som 2004 vann priset som årets europeiska museum, de 20 försvarstornen som kallas Huerta de Alicante och som byggdes för att försvara staden mot piratangrepp och till sist den äldsta civila byggnaden i staden, från 1685, som idag hyser ett konstmuseum.

Montgo naturpark

Montgo naturreservat ligger i den norra delen av Alicanteprovinsen och är ett mycket populärt område bland vandrare och cyklister. Från parken har du en fantastisk utsikt över Medelhavet.
 
Parken utgör hem för många sällsynta arter av både flora och fauna i det senare fallet bland annat örnar, falkar, ugglor, grodor, ödlor, ormar och kaniner.
 
Det finns tre större vandringsleder i parken som vars svårighetsgrader varierar mellan lätt och svår. Den lättaste leden går i Les Planes området medan den svåraste leden startar i Cabo San Antonio där du kan njuta av den fantastiska utsikten över Javea och Denia. Många besökare föredrar att gå eller cykla den ena vägen för att sedan ta båten tillbaka.

Elche Palmlund

Elche Palmlund - eller El Palmeral de Elche som den heter på spanska - ligger vid staden Elche i de centrala delarna av Costa Blancaområdet. Förutom att finnas med på UNESCO:s världsarvslista så är palmlunden i Elche Europas största palmskog.
 
Palmlunden har en lång och spännande historia som sägs starta redan på 600-talet före Kristus då punerna planterade palmer i området. Senare utvecklades ett bevattningssystem till palmlunden under morernas herradöme över området i slutet av 700-talet och detta bevattningssystem är i bruk än idag.
 
Parken som idag breder ut sig över ett område på 1,5 kvadratkilometer innefattade vid sin höjdpunkt omkring 200 000 palmer. I dag finns här lite över 11 000 palmer till största delen dadelpalmer varav några har nått den imponerande åldern av 300 år.

Information och fakta

Jag har här sammanställt lite information och fakta om Costa Blanca bland annat gällande kustens geografi, historia och klimat. Informationen är enbart avsedd som inspiration till din semester varför vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografisk avgränsning

Costa Blanca är namnet på en 200 kilometer lång sträcka av den spanska östkusten i provinsen Alicante som är en del av Valenciaregionen.
 
Kustens namn som översatt till svenska betyder ”vita kusten” kom till när det brittiska flygbolaget British European Airways (föregångaren till våra dagars British Airways) 1957 skulle göra en reklamkampanj för deras flygningar mellan London och Valencia. Sedan dess har kusten behållit detta namn trots dess lite tillfälliga uppkomst.
 
Kusten sträcker sig från staden Dénia i den norra delen av Alicanteprovinsen till Pilar de la Horadada i den södra delen av Valenciaregionen.
 
Längs kuststräckan ligger kända städer som Alicante, Elche, Torrevieja och Benidorm.

Klimat och väder

Costa Blanca har ett övervägande mediterrant klimat med varma, torra somrar, milda vintrar, många soltimmar och mycket lite nederbörd. Världshälsoorganisationen (WHO) har beskrivit klimatet på Costa Blanca som ett av de sundaste i världen.
 
De varmaste månaderna på året längs den spanska kuststräckan är augusti och juli med mellan 29 och 27 grader i genomsnittstemperatur medan januari med 11 grader i genomsnitt är årets kallaste månad följd av december och februari med genomsnittliga 12 grader. 
 
Flest soltimmar är det i juli som har hela 12 soltimmar i genomsnitt på dygnet medan juni och augusti har näst mest soltimmar med vardera 11 soltimmar per dygn i genomsnitt. De månader som har minst soltimmar är november, december och januari men trots det har de ändå 6 soltimmar per dygn.
 
Om du vill undvika regn under din semester på den redan torra Costa Blanca kusten så bör du sikta in dig på juli och augusti som i genomsnitt har 6 millimeter nederbörd medan november med sina 42 millimeter i genomsnitt är den månad som har mest nederbörd.

Historia

Costa Blancas tidigaste mänskliga forntid döljer sig – som så många andra områden i världen – i gissningarnas dimmor men man har i alla fall hittat spår efter mänsklig aktivitet i närområdet som sträcker sig helt tillbaka till 29 000 år före vår tideräkning. Dessa tidiga spår utgörs av grottmålningar i Parpallógrottan i Mondurbergen nära Gandia lite längre upp längs kusten.
 
Senare befolkades området av iberiska stammar, fenicier och greker varav de två sistnämnda anlade handelsstationer i kustområdena.
 
Efter de iberiska stammarna, fenicierna och grekerna kom romarna till området och deras framfart kan du fortfarande se spår av i det vi idag kallar Costa Blanca. I Alicante som romarna kallade Lucentum finns idag ett 30 000 kvadratmeter stort arkeologiskt område med romerska ruiner.
 
Efter romarna så hemsöktes Costa Blancaområdet av olika germanska stammar bland annat goter och vandaler men från deras vistelse i området finns det idag nästan inga fysiska spår.
 
Från början av 700-talet (år 718) och fyra hundra år fram i tiden koloniserades området av morerna som bland annat införde välutvecklade bevattningssystem i de uppodlade områdena längs kusten.
 
Under modern tid har området tillsammans med övriga Valenciaregionen utmärkt sig genom en snabbt växande industri inom lantbrukssektorn. I dag är det emellertid huvudsakligast turismen som präglar kustområdets städer och som envist håller fast i områdets position som en av Spaniens populäraste destinationer för badlystna semesterfirare.

 

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Vad tycker gästerna om i Costa Blanca?

8,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 60 recensioner