Resor till Salamanca

Staden ligger precis 210 kilometer nordväst om Madrid vid floden Tormes. Denna flod är en biflod till Dourofloden som den möter nära gränsen till Portugal omkring 100 kilometer västerut. Själva Salamanca är dock mer känt för sina många vackra byggnader av gyllene sandsten. En av dessa byggnader är Spaniens äldsta universitet. De omkring 30 000 studenterna härifrån bidrar till att ge stadens gator liv och en ganska internationell prägel. Idag är det vackra och välrenommerade universitetet tillsammans med turismen de viktigaste intäktskällorna för Salamanca som totalt har omkring 143 000 invånare.

Det vackra universitetet som grundades 1218 av Alfonso IX de León är i sig en populär sevärdhet. Det finns emellertid mycket annat att se och uppleva på en resa till Salamanca. I stadens gamla centrum kan du gå på upptäckt i ett virrvarr av smala gator som mynnar ut i stämningsfulla torg och platser med massor av uteserveringar. Överallt känner du att Salamanca är en historisk stad.

Den gyllene staden

De många iögonfallande gyllene byggnaderna har gett Salamanca benämningen La Dorada (Den gyllene staden). Stadens historia sträcker sig faktiskt ända tillbaka till 300-talet före Kristus då kelterna byggde ett försvarsverk här. 150 år senare var detta försvarsverk dock inte starkt nog för att hindra Hannibal och hans kartagiska styrkor från att inta området. Senare kom staden under romerskt herradöme vilket gjorde Salamanca till en mellanstation på Vía Lata (silverrutten). När Spanien på 700-talet invaderades av morerna så föll även Salamanca.

De nya makthavarna kunde under en period njuta av sitt herradöme över Salamanca men snart väckte staden åter intresse bland de kristna makterna. Detta ledde till att staden under flera århundraden ömsom var i muslimska händer och ömsom i kristna fram tills att Alfonso el Bravo under det första århundradet av den så kallade Reconquista (återerövringen) en gång för alla fördrev morerna. Under perioden som följde därefter byggdes det många kyrkor och det var även nu som universitetet uppfördes.

Största upplevelserna

Når du idag sitter och njuter av en kopp kaffe eller en måltid på ett av caféern på det stora Plaza Mayor (Rådhustorget) kan du inte undgå att känna historiens vingslag. Runt omkring längs torget nedanför de gyllene byggnaderna löper en lång, skuggande valvgång med butiker och caféer. Här är det nästan alltid massor av liv. En resa till Salamanca är en perfekt möjlighet att smaka på den lufttorkade skinkan Jamón Ibérico som förvisso inte är den billigaste på menyn men väl värd sitt pris. Tack vare de många studenterna som vanligtvis inte har så mycket pengar på fickan är det dock lätt att hitta en mer budgetvänlig måltid. Inte minst på de många barerna där man traditionen trogen nästan alltid serverar läckra tapas.

Utöver de många caféerna så används Rådhustorget ofta vid olika marknader och andra intressanta arrangemang. Bland andra sevärdheter utöver universitetet och Plaza Mayor bör du absolut även besöka den spektakulära katedralen som rent faktiskt består av Catedral Vieja från 1100-talet och den nyare Catedral Nueva från 1500-talet samt Puente Romano (den romerska bron).

Det är ett sant nöje att bara promenera runt i den gamla stadsdelen Casco Historico som är kompakt nog för att utforska till fots. Många reser till Salamanca för att studera arkitekturen, museerna och de historiska sevärdheterna. Nästan oavsett vilken tid på året du reser hit har du dessutom möjlighet att uppleva ett levande kulturliv som inkluderar åtskilliga traditionsrika festligheter som till exempel Fiesta de la Virgen de la Vega i september. Då arrangeras det massor av konserter, folkdans, fyrverkerier och en medeltidsmarknad.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Salamanca