Resor till Castilla y León

Castilla y León är den största regionen i Spanien och är känd för sitt traditionella (och goda!) kök, kraftiga viner och storslagna natur. Här hittar du stora, spanska katedraler, stolt kultur och historia och enastående naturupplevelser.

Det finns inga stränder i Castilla y León, men i gengäld rymmer denna nordspanska region några av Spaniens vackraste naturområden, däribland den kända nationalparken Picos de Europa, och bjuder dessutom på en värld av kulturella upplevelser - inte minst gastronomiska. Regionens kök kan bäst beskrivas som lite konservativt med fokus på gott kött, men se också fram emot att fördjupa dig i lokala specialiteter som i denna högslätt-region inkluderar ugnstekt lamm, lufttorkad skinka samt kvalitetsviner från Rivera del Duero, som bland annat är känd för sina goda Rioja-viner. 

Det är också i Castilla y León du kan besöka universitetsstaden Salamanca, samt Segovia vars gamla stadsdel och romerska akvedukt är erkända som kulturarv av UNESCO. Du får inte heller missa de vackra katedralerna i León och Burgos, liksom utnyttja chansen att vandra en bit på den berömda pilgrimsrutten som passerar genom regionen. Castilla y León är en del av Spanien, som många resenärer inte känner till, men på många sätt och vis är det den bästa platsen att resa till, om du vill uppleva det autentiska Spanien. Det är således inte här du hittar pulserande feststäder, men däremot får du ideala förutsättningar för att hålla en fridfull semester med många oförglömliga natur- och kulturupplevelser.

Inspiration och fakta

Castilla y León täcker en del av den spanska högslätten, La Mesata, och med en genomsnittlig höjd på 830 m.ö.h. är detta den högst belägna regionen i Spanien. Samtidigt har man här det mest utpräglade fastlandsklimatet i landet, där somrarna är heta och soliga, medan det blir bitterkallt när vinden blåser från nordöst på vintern. Det stundtals barska klimatet, som framförallt tidigare var en utmaning för lantbruket, är orsaken till att regionens städer primärt uppstått i den skyddade floddalen. De öppna slätterna är glesbefolkade, och här kan du ibland känna att tiden har stått still. Lantbruk har dock fram till nyligen varit regionens viktigaste inkomstkälla, men under de senare åren har det dock skett ett skifte över en mer kunskapsbaserad ekonomi. Det satsas till exempel nu mer på flygfartsindustri, utveckling av grön teknologi och IT.

Som namnet antyder, skapades regionen år 1983, genom sammanslagningen av regionerna Castilla la Vieja och León. Idag täcker Castilla y León drygt 94.000 km², vilket gör den till den största av Spaniens 17 regioner. Trots att regionen utgör cirka 20 procent av Spanien, utgör de cirka 2,5 miljoner invånarna endast cirka 5 procent av landets samlade befolkningsantal. Regionshuvudstaden Valladolid har cirka 300.000 invånare, och den förhållandevis låga befolkningstätheten vittnar om, att detta är en del av Spanien där du har rik möjlighet att uppleva stora orörda naturområden.

Sevärdheter och upplevelser

Bland naturälskare och vandringsfolk är regionen framförallt känd för att husera en del av nationalparken Picos de Europa, som var den första i sitt slag i Spanien. År 2002 blev nationalparken dessutom utnämnd som biosfärområde av UNESCO. Den högsta toppen i nationalparken, Torrecerredo (2646 meter) är bara en av fler än 200 bergstoppar, som når upp över 2000 meter i det bergrika området. Det är ingen överdrigt, att jämföra naturskönheten i Picos de Europa med den du hittar på vandringar i Pyrenéerna. Ändå är Castilla y León och Picos de Euroa mycket mindre kända, vilket betyder att du sällan möter många andra vandrare på stigarna. Det ger mer lugn och ro att njuta av landskapen och de rika djurlivet, som bland annat innehåller björnar och vargar. Du har dock mycket större möjlighet att se kungsörnar sväva högt på himlen. Picos de Europa är dock endast ett av 40 fredade naturområden i regionen, så är det en aktiv semeter du är på jakt efter, finns det gott om möjligheter - testa t.ex. att vandra eller cykla på en del av pilgrimsleden Santiago de Compostela.

I tillägg till den enastående naturen, är detta en region full av historia. Faktiskt har man i denna region hittat några av de tidigaste spåren efter våra förfäder i Europa. Bland de historiskt mest intressana sevärdheterna i Castilla y León, finns de arkeologiska utgrävningarna vid Atapuerca, där man hittat spår från de första människorna som satte sin fot i Europa för över en miljon år sedan.

Regionen har också spelat en viktig roll för det moderna Spanien. Det var till exempel i detta område, som det spanska språket på 1000-talet skapades som en vidareutveckling av latin. Det finns dessutom en värld av mer påtaglia historiska sevärdheter. Det ligger till exempel 300 medeltida borgar runt om i regionen, vilket är fler än i någon annan europeisk region. Därtill kommer de vackra katedralerna, varav 11 är fördelade i regionens största städer. En av de mest imponerande av dessa, är den gotiska katedralen i Burgos, som tog över 500 år att bygga. Den är inte helt överraskande upptagen på UNESCOs världsarvslista. Befolkningen i Castilla y León, är med rätt stolta över deras rika kulturarv, som bland annat firas med flera olika fiestas under året. Dessa fester inkluderar ofta tjurkapplöpningar, till exempel i Ciudad Rodrigo sydväst om Salamanca. 

Så här hittar du en resa till Castilla y León

Använd sökmotorn här på sidan för att söka bland våra handplockade hotell i Castilla y León. Kombinera med en flygbiljett med reguljärflyg från Sverige eller Danmark och lägg eventuellt till en hyrbil i ett samlat paket som täckas av Resegarantin. Så reser du med Escapeaway!

>> Åk på en lyxsemester till Spanien
>> Läs mer om semesterbostäder i Spanien

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Castilla y León