Resor till Castilla-La Mancha

- en annorlunda och upplevelserik del av Spanien

Regionen Castilla-La Mancha ligger både söder, norr och öster om Madrid, och sträcker sig ut över ett stort område hela vägen ner till Andalusien. Mot öst når det nästan till Valencia, Murcia och Alicante, och mot väst när gränsen Extremadura. Det betyder stora olikheter i t.ex. landskap och kulturer, vilket gör regionen ännu mer spännande att utforska. Så glöm det där med att hinna med allt på din semester - gör istället en plan och välj ut tre huvudpunkter, och låt resten vara upp till spontanitet på vägen genom landskapet där små landsorter, en ruin eller vackra naturområden kommer kalla på dig.

>> Läs även om resor till Costa Blanca i Spanien

Fantastiska Spanien

Min första tur till Castilla-La Mancha, inleddes med just tre huvudpunkter: Madrid, Toledo och Cuenca. En ögonöppnare som fick mig att inse, vilket enormt vackert, fantastiskt och annorlunda land  Spanien är.

Efter tre dagar i Madrid, hoppade jag in i hyrbilen och körde de nästan 80 kilometerna till medeltidsstaden Toledo. Wow, och en gång till: wow! Staden är så vacker, där den ligger hävd över slätten på en backe med murar och torn och en katedral vars spira nästan nåt himlen. Du kommer helt säkert känna, att du tar ett kliv in i historian.

Samtidigt är staden både levande och modern, med cirka 84.000 invånare. Njut av staden och dagen i ditt eget tempo, ta dig tid att släntra runt, dricka kaffe och äta lunch. Besök sevärdhetern och missa inte El Greco-museet, greken som levde och dog i Toledo och som räknas som en av de mest betydelsefulla målarna på din tid. Njut av ett glas vin på torget, vila på hotellet och gå ut för att äta middag (vid kl 21-22, så att du äter med de lokala invånarna).

Även om målet efter Toledo är Cuenca, så ta dig tid att uppleva regionen, stanna i en liten landsort på vägen och ta en kopp kaffe om ett litet café dyker upp. Det är cirka 183 kilometer till Cuenca, så ta din tid!

In love with Cuenca

Ju närmare du kommer Cuenca, desto vildare blir landskapet med klippformationer som nästsan liknar katedraler. Här är otroligt vackert, och ja - magiskt!

Det är den gamla staden också. Smala kullerstensgator som går brant uppför, byggnader i vackra fäger, medeltida minnesmärken i form av kyrkor och monument. På vägen upptäcker jag en skylt: Museo Municipal de Arte Moderno - i denna lilla stad? Museet är inte så stort, men dock intressant! Även själv byggnaden, som tidigare fungerat som fängelse, är värd att titta närmare på.

Efter den upplevelsen är det hög tid att besöka Cuencas mest berömda sevärdhet: de hängande husen som sedan 1000-talet (antar man) har hängt "utanpå" stadsdelen. Idag återstår endast tre av dem, varav en är en restaurang och två ett konstmuseum. Du måste kanske övertala dig själv att gå över tröskeln, men det är värt det! Därtill kan den för övrigt fantastiska utsikten också få dig att svimma, då du kan se ner i en djup, djup dal. 

Ta dig över den 107 meter långa bron över dalen och titta tillbaka på den gamla stadsdelen och de hus du precis var inne i. Vänd tillbaka igen för nu är det hög tid för en drink på Plaza Mayor och ensiesta på hotellet. Cuenca - I love you.

>> Läs mer om resor till Cuenca här

Matglädje (och massor av vitlök!)

Att äta i Spanien är ett nöje - också i Castilla-La Mancha, som är känd för sina enklare rätter med massor av smak. Här kan du bland annat smaka på grytor, vilt, stekt lamm och get, olika korvar och inte minst den goda Manchego-osten. Om du älskar vitlök har du kommit till rätt plats, då det används i nästan varje rätt. Inte så mäkligt, då de är storproducenter av den läckra grönsaken. Man skördar mer än 50 ton vitlök om året (ja, du läste rätt!).

Även saffran är en stor inkomstkälla, då 75 procent av världens saffransproduktion sker i Spanien, framförallt i Castilla-La Mancha. Saffran utvinns främst från saffranskrokusen och det är världens dyraste krydda på grund av den väldigt komplicerade produktionen. En exklusiv souvenir som håller länge.

Som ett litet avslut, och ett informativt tips: vad många inte vet (inte heller jag visste det), är att Castilla-La Mancha är det näst största området i Spanien (efter Andalusien) för produktion av olivolja. Så även här, finns många souvenirer att ta med hem.

Vin och galna riddare

Att äta i Spanien är ett nöje, så också att dricka. Inte minst i Castilla-La Mancha, som är en av världens största vinproducenter och står för hälften av den spanska vinproduktionen. Utforska både kända och okända viner, bland annat från La Mancha, Valdepenas, Almenas och Mondejar.

Det går inte att nämna Castilla-La Mancha utan att nämna riddaren Don Quixote de La Mancha och hans vapendragare Sancho Panza. Boken om riddaren publicerades på 1600-talet och skrevs av Miguel de Cervantes - och är nog de mest kända verket från Spanien. Historien är fantastisk, inflytandet stort i Castilla-La Mancha, och du möter ofta Don Quixote och Sancho på skyltar och plakat. Om du vill följa deras fotspår kan du t.ex. köra rutten Route of Don Quixote, där du bland annat möter många av de vindmöller som han i sitt förvirrande huvud kämpade emot.

Kolla också in följande rutter: Ruta de los Pueblos Negros ("Route of the Black Villages"), Route of the Saffron Fields och Route of the Castles. 

Hasta luego – på återseende

När karavanen återvänder mot Sverige igen, hoppas jag att du - liksom jag - kommer att sitta och klura på när du kan återvända till denna del av Spanien igen! 

Bara ett avslutande råd: res på våren eller hösten. Sommaren är en bastu, och vintrarna kan vara bitande kalla.

>> Läs mer om hotell i Spanien här

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Resmål i Castilla-La Mancha

  • Almonacid de Toledo är en lugn liten landsort vid foten av en imponerande borgruin, bara 20 minuter från Toledo, den Iberiska halvöns spirituella huvudstad. Landsorten ger dig den perfekta utgångspunkten för att utforska regionen Castilla-La Mancha.
  • Torrijos
    1 hotell
    I Torrijos har du både Toledo och Madrid - med deras otaliga sevärdheter och kulturella utbud - inom kort räckvidd. Samtidigt har du en bra utgångspunkt för att utforska regionen Castile la Manchas alla små, okända pärlor i form av trevliga ... landsorter och vingårdar. Läs mer