Resor till Sevilla

Huvudstaden i Andalusien, Sevilla, är en värld av kulturella, historiska och gastronomiska upplevelser. Längs Guadalquivir-floden upplevs en av de mest spanska av alla spanska städer. Här råder en autentisk, spansk passion och atmosfär, i flamencons hemstad.

Staden har det varmaste klimatet i västra Europa, en värld av kulturella och historiska sevärdheter, som bland annat inkluderar hela tre världsarvs-sevärdheter erkända av UNESCO: Reales Alcázares de Sevilla, Archivo General de Indias de Sevilla och Sevillas katedral. Dessutom finns här ett överflöd av bra restauranger och barer, där du kan smaka på den brömda tapasen, ibland ackompanjerad av en konserter med den, för Andalusien, ikoniska flamencomusiken.

Information och fakta

Längs floden Guadalquivirs fruktbara bredder, ligger Sevilla, den mest spanska av alla Spaniens städer, sett med turistens ögon. Du behöver inte befinna dig en längre tid i Sevilla, innan du blir tagen av den atmosfär som alltid har sammankopplats med de två berömda stadsbarnen, Carmen och Don Juan. Inte för inte, fanns flamencons vagga i Sevilla, där sigenarna blandade sina toner med delar från morerna och andra delar från européerna.

Sevärdheter i Sevilla

Sevilla har en rad fantastiska attraktioner, som varje år lockar tusentals besökare från hela värden.

En bra plats att starta rundturen i Sevilla, är vid stadens katedral, som inte bara är den tredje största kyrkan i världen (och världens största katedrak), men också den slutgiltiga viloplatsen för den berömda upptäcktsresenären Christopher Columbus och hans son. Den byggdes ursprunligen som en moské, men blev år 1248 omgjord till en katedral av Ferdinand III, efter hans kristna återerövring av Sevilla. Idag är katedralen erkänd som världsarv av UNESCO.

En annan av Sevillas världsarv, är Reales Alcázares de Sevilla, som började byggas år 1181 som moriskt palats och fort, vilket senare övertogs av de kristna kungarna. Palatset är byggt både i mudéjar- och renässansstil, och dess trädgårdar rymmer också både moriska och kritna traditioner.

Det tredje världsarvet i Sevilla, är Archivo General de Indias de Sevilla, som kom till år 1785, på order från Karl III av Spanien, med målet att samla in dokument gällande de spanska kolonierna, som fram tills dess hade varit utspridda i tre olika arkiv: Simancas, Cádiz och Sevilla. Arkivet innehåller mer än 9.000 hyllmeter med cirka 43.000 dossierer och 8.000 kartor och teckningar som härstammar från de kolonianska förvaltningarna och som bevaras i byggnaden Casa Lonha de Marcaderes, byggt mellan 1584 och 1598 av Juan de mijares under Filip II av Spaniens tid.

Det kan också rekommenderas att åka på en tur genom det judiska kvarteret, med dess smala, snirkliga gator, och oberörda arkitektur eller besöka den praktfulla parken, Maria Luisa Park.

Om du vill ta dig en bit utanför stan, kan du åka på en halv- eller heldagsutflykt till de närliggande landsorterna Sierra de Aracena och Sierra Norte.

Stadsfesternas stad

Sevillas invånare är mästare på att ställa till fest. De arrangerar världens vackraste stadsfest, som i en hel vecka förvandlar Sevilla till en färgprakt. Påsk-processionerna med deras blandning av religiös höhtidhet och folklig entusiasm saknar motstycke!

Monument

Sevilla är monumental. Framför Spaniens största katedral får man titta högt för att se spiran på La Giralda, det berömda klocktornet, som tidigare var minaret när katedralen var en moské på morernas tid.

Sevilla präglas samtidigt av en intim atmosfär, som är lika karaktäristisk. Den upplevs i din renaste form i den skuggiga borgen Alcázar, och i det gamla judiska kvarteret Santa Cruz, där man enkelt går vilse i gränderna mellan stängda stenmurar. Till och från får man genom en öppning öga på en rikt dekorerad innergård, runt en vacker fontän. Fasaderna är vackra - men de vänder innåt.

Mat och dryck

Det finns ett stort urval av restauranger, caféer och barer i Sevilla, vilket innebär att du alltid kommer att ha möjlighet att njuta av en läcker måltid.

Om du letar efter den autentiska andalusiska matupplevelsen, bör du prova en av många goda tapasbarer i staden, som har blivit dess gastronomiska kännetecken.

En annan specialitet i denna del av södra Spanien, är alla färska fisk- och skaldjursrätter, som du kan skämma bort gommen med på din semester i Sevilla.

Som i resten av Andalusien, har Sevilla också påverkats mycket av olika kulturer och detta kan ses i urvalet av rätter, som ofta har en annan sammansättning än de klassiska spanska rätterna. En av de rätter, som ursprungligen kommer utifrån, men som nu uppfattas som traditionellt andalusisk, är spenat med kikärtor, som du kan hitta nästan överallt i stan.

Familjesemester

Medan många först och främst tänker på Sevilla som ett resmål för vuxna gäster, som är intresserade av alla kulturella och historiska aktiviteter i stan, finns det också massor av aktiviteter och attraktioner för hela familjen i denna mångfaldiga stad.

Katedralen Santa Maria de la Sede är dess klocktorn, La Giralda, är ett UNESCO världsarv och ett fantastiskt ställe att lära sig mer om stadens historia på. Barnen kommer säkert att tycka det är spännande att klättra till toppen av tornet för att njuta av den vackra utsikten över SEvilla och Patio de los Naranjos.

En annan familjevänlig attraktion, är Real Alcazar, som är ett kungligt slott med fantastiska trädgårdar, som barn normalt älskar att leka i, medan de vuxna beundrar slottets betagande arkitektur.

Resor för par till Sevilla

Sevilla är kanske inte första ställe du tänker på, när du överväger romantiska semestermål i Europa, men faktum är, att Sevilla är en fantastisk plats för par på semester - oavsett om ni önskar att fira ett speciellt jubileum, eller om ni bara vill slappna av och njuta av en stilla stud med din utvalda bättre hälft.

Den gamla, gotiska arkitekturen, kullerstensgatorna och stadens alla gröna oaser skapar ideala förutsättningar för romantiska turer som par. På din väg genom staden kommer du dessutom stöta på massor av traditionella tapasbarer, historiska byggnader och trevliga butiker, t.ex. i det gamla kvarteret Tirana.

Sevilla har också en tradition att inspirera konstnärer till att skapa historiska historier med staen som referenspunkt. Flera av de mest romantiska berättelserna i musikhistorien har Sevilla som bakgrundsscen, däribland Bizets Carmen och Mozars opera Figaros bröllop.

En av de mest romantiska delarna av staden, är Barrio Santa Cruz, som tidigare var ett judiskt och moriskt kvarter, som ligger i Sevillas historiska centrum, där du hittar skuggfyllda torg, pittoreska byggnader och natursköna patios (innegårdar) med blommor och frodiga, gröna träd.

Storstadssemester eller rundresa

Idag kan du flyga direkt till Sevilla med Ryanair från Sverige och Danmark, och det finns dessutom goda förbindelser med en mellanlandning från våra olika flygplatser. Primärt reser vi till Sevilla av två orsaker, antingen för att njuta av en långweekend på en storstadssemester eller så besöker vi staden på en rundresa i Andalusien.

Läs mer om en billig storstadssemester här, eller få inspiration till en kulturresa där du reser runt på en rundresa och besöker spännande städer såsom Sevilla, Granada, Málaga och Córdoba.

>> Läs mer om billiga paketresor till Spanien här
>> Så bokar du en lyxresa till Spanien för en billig peng

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Sevilla

Populära hotell i Sevilla

Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Sevilla
9,8
Fantastiskt
728 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Avstånd till centrum: ca. 500 m
  • Internet/Wi-Fi
Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Sevilla
9,8
Fantastiskt
1431 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Avstånd till centrum: ca. 180 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Sevilla
8,8
Mycket bra
5141 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.7 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Sevilla?

9,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 8 recensioner