Semesterboenden i Andalusien

Det finns ett stort urval av semesterboenden i alla städer i Andalusien. Turistindustrin i denna del av Spanien är mycket stor och omfattar bland annat Solkusten, Costa del Sol. På Escapeaway har vi lagt ner mycket tid på att resa runt i Andalusien och handplocka de bästa semesterboendena.

Läs mycket mer om resor till Andalusien eller se ett urval av semesterboenden i nedanstående översikt

Andalusien är Spaniens som du alltid föreställt dig: vitkalkade städer i bergen, maioriska palats, apelsinblommor, paljettklädda matadorer, flamencodansare, stadsfester, stränder, sherrybodegan ... kanske klichéer men inte mindre charmerande för det. Här finns fantastiskt många vackra byggnadsverk från Sevillas knappt kända romerska ruiner till det världsberömda Alhambrapalatset i Granada. Och det finns fortfarande några härliga överraskningar kvar - från att rida på hästrygg genom kastanjeskogen i Aracena till vandringsturer med snöskor på Spaniens högsta punkt på Sierra Nevada.

Vart du än åker finns ett frestande urval av platser där du kan övernatta - från historiska palats i städer till charmerande små ställen på landet där du kan dra dig tillbaka. Många av dessa överträffar de statligt ägda vandrarhemmen. 

Här finns fler barer än i något annat land i Europa och här serveras allt gott från havet och den bästa sherryn. Med ca. 4 timmars flygresa från Sverige till Malaga i Andalusien finns inget som hindrar dig från att åka om så bara för en weekend. Det svåra är faktiskt att resa hem igen.

Andalusien omfattar bland annat det legendariska Costa del Sol - en 160 km låg sträcka från Gibraltar till Malaga. Åk till Atlantkusten eller österut mot Almeria om du söker lugnare stränder. Var uppmärksam på sommarvärmen och småbrottslighet i städerna. Om du planerar att besöka både områdena under en av de berömda festerna - boka i god tid. 

Resmål i Andalusien

Costa de la Luz

Costa de la Luz kallas den oförstörda "solkusten" på grund av den eviga solen. Den är omgärdad av gyllene surfstränder och naturreservat från Tarifa till Cadiz.

>> Läs mer om resor till Costa de la Luz här

Granada och Sierra Nevada

Granda och Sierra Nevadas snötäckta bergstoppar omger denna livliga stad med bohemkvarter i Albachin, med stora måltider, livemusik och det spektakulära moriska Alhambrapalatset.

Malaga och Cordoba

Malaga och Cordoba erbjuder breda sandstränder, Malagas gömda skatter, trendiga Marbella, bergsvandringar, flamingos och blommor och Cordoba vars historiska centrum är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. 

>> Läs om resor till Cordoba här

Sevilla

Sevilla är klassiskt spanskt: passionerad flamencodans, tapas av världsklass, moriska palats, pulserande fiestas och fantastisk romersk arkitektur.

De vita byarna

Spektakulär tågresa genom traditionella städer i bergen, El Tajo-klyftan i Ronda, utsikten mot Afrika från Gaucin, doftande pinjeskogar och silverglänsande korkskogar. Läs mer om de vita småstäderna i Andalusien på vår blogg med inspiration till din resa.

En villa på landet

Det finns möjlighet att hyra en villa på landet i bergen en bit från stadens larm och här finns ganska ofta de mest fantastiska utsikter över berg, dalar och havet. En semesterbostad som denna är ofta stor nog till flera familjer och ni hittar lätt ett hus med pool och bra facilieter. Du kan känna dig rätt säker på bilder och beskrivningar. Standarden är i allmänhet god. 

Semesterlägenhet

Det är möjligt att hyra semesterlägenheter i alla prisklasser i Andalusien och i allmänhet följs pris och kvalitet åt. Många semesterlägenheter ligger i lägenhetskomplex med olika gemensamma faciliteter som pool, spa, fitnessutrustning, takterrass och så vidare. Andra semesterlägenheter har inte tillgång till gemensamma faciliteter - det är viktigt att du observerar detta när du söker efter din semesterbostad i Andalusien.

På den andalusiska landsbygden, i de historiska delarna av badorterna, finns många semesterbostäder i traditionella radhus. Dessa hus surrar av äkta spansk stämning och speciellt i de mindre städerna är grannarna ofta inhemska bybor. Det ger en härlig möjlighet att få inblick i den andalusiska livsstilen. Du kommer märka att dina grannar är öppna, vänliga och tillmötesgående. Ett radhus är ett semesterboende som absolut kan rekommenderas. 

Billiga semesterboenden

De billigaste semesterboendena ligger långt ifrån stranden eller de större städerna. Vissa semesterboenden är vanliga lägenheter i städer och hyrs ut privat. Om du söker ett mycket billig semesterboende i Andalusien ska du göra allt för att försäkra dig om bostadens standard. De allra billigaste semesterboendena ligger ofta illa till och du måsta använda mycket pengar till transport. 

Semesterboenden i de andalusiska bergen

Om du väljer ett semesterboende i bergen ska du vara uppmärksam på hur klimatet är under den period som ni har semester. Om din semester är förlagd till för- eller eftersäsong eller t.o.m. till vintern är det ofta rätt kallt i bergen och dina drömmar om en ljum vind kan vändas till förkylning. 

Men nära sydkusten upplever vi nordbor nästan alltid vädret som varmt och fint.

Försök under alla omständigheter att kontakta de lokala ortsborna. Andalusierna är mycket vänliga och intresserar sig för sina gäster. Det rekommenderas - om du verkligen vill lära känna dem - att du lär dig spanska.

Upplev Andalusien under en bilrundresa 

Jag vill rekommendera att du tittar närmare på de bilrundturer vi på Escapeaway erbjuder - du bor på utvalda semesterboenden i regionen. En fördel med en bilrundresa är att du inte ska tillbringa mer än nödvändig tid i bilen och att du upplever mer med att bo på fler olika semesterboenden. Vi har planerat rutten och de semesterboenden som ingår i den så att du ska uppleva så mycket som möjligt.

Läs om bilrundresor i Andalusien 

>> Läs mer om semesterbostäder

Karta över Andalusien

Populära hotell i Andalusien

Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Marbella
  • Närmaste flygplats: 52 km
  • Närmaste strand: ca. 150 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Vélez-Málaga
  • Närmaste flygplats: 57 km
  • Närmaste stad: ca. 2.9 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Nerja
  • Närmaste flygplats: 74 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)