Rundresor i Andalusien

När du reser på bilrundresa i Andalusien passerar du de mest fantastiska områden. Söder om Sevilla finns kilometervis av flacka olivlundar och nära Granada finns Spaniens högsta berg som kallas Sierra Nevada. Du kan nå den snöklädda toppen med bil. Andalusien är rikt på sevärdheter och det finns knappast ett resmål som lämpar sig bättre för en bilrundresa än Andalusien. Läs mer om resor till Andalusien. Andalusien är rikt på sevärdheter och det finns knappast ett mer passande resmål för en bilrundresa än Andalusien.

Läs mer om resor till Andalusien i Spanien.

Inspiration till en bilrundresa

Det lönar sig inte att spara in på motorvägsavgifterna genom att köra på de mindre vägarna med mindre du är på en upplevelsetur. De små vägarna är oftast långsammare då de snirklar sig genom bergsområden och för att trafiken här kan vara mycket tät. På många platser till exempel mellan Malaga och Gibraltar kan du välja mellan en gratis- och en avgiftsbelagd motorväg. På grund av den täta trafiken kan det skilja 1 timme på turen. I den avgiftsbelagda motorvägen ingår dessutom i köpet finare utsikt.

På en bilrundresa i Andalusien bör du köpa en bra karta exempelvis från Michelin. Med hjälp av den får du snabbt överblick över den snabbaste och vackraste vägen från plats till plats.

Det är vackert överallt. Men missa för allt i världen inte turen från A336 från Burgos till Ronda.

Om du planerar en bilrundresa under sommaren i Andalusien bör du boka hotellen i förväg, många hotell är under säsongen helt fullbokade. Vintertid när klimatet fortfarande är milt kan du åka på bilrundtur på måfå i Andalusien. Du kommer inte kunna undgå alla härliga upplevelser.

Upplevelser på en bilrundtur

Här kan du läsa om ett urval upplevelser och sevärdheter du kan besöka på en bilrundresa i Andalusien. På vår blogg om resor får du mycket mer inspiration till semestern och i blogginläggen kan du läsa mer om sevärdheter och restips i Andalusien.

Knappt en halv timme inåt landet kan du häpet betrakta de månliknande kalkstensformationerna i området El Torcal och besöka konsthantverksbutiker och förhistoriska stenrösen i det inte lika välbesökta Antequera. Eller kör mot nordväst för att utforska den imponerande ravinen vid El Chorro med den svindlande "Kongens lilla stig" och de närliggande azurblå sjöarna som vaknar upp på våren med ett rikt fågelliv. Det idylliska berglandskapet runt Riogordo och Colmenar har först nyligen blivit upptäckt av turister tack vare några vackra, lantliga boenden man kan ha som utgångspunkt för sin resa. 

Andalusien är också ett känt mecka för golfspelare - med fler är 50 banor av världsklass och ett av de bästa klimaten i Europa (fler än 300 dagar sol per år). Här finns många stränder och alla är inte översållande av irländska pubar eller solbrända engelsmän. Man blir lätt begeistrad av stränderna i centrala Marbella och Malaga. Dessa är välbesökta sommartid men passar egentligen helt perfekta även under lågsäsong för jogginturerer på morgonen eller för en tur in till stan på kvällen. 

Du ska absolut inte missa Malaga som är belägen runt en gigantisk renässanskatedral. Den gamla stadsdelen bjuder på förstklassiga tapasbarer, muséer och nattliv medans den trafikerade hamnen tillför lite lokal prägel. Om man önskar nåt liknande men med lite finare butiker - åk till Marbella under helgen och festa med de andalusiske jetsetarna. 

Besök Malaga

Malaga, porten till Costa det Sol präglas av en pulserande gammal stadskärna samlad runt en gigantisk renässanskatedral genomskuren av den eleganta trafikfria Calle Larios. Det finns fler skäl att åka hit. För de förstklassiga tapas (prova El Refectorium, Casa de la Guardia eller Tragabuches om du vill prova en Michelinrestaurang) för at besöka pulserande musikscener (titta i en "Vad händer-broschyr") för att kolla in de överbyggda marknaderna (en sevärdhet i sig) för att besöka CAC Malaga - det moderna konstcentret (nära havet och helhäftigt) eller ett superbt Picassomuseum (med 200 av hans finaste verk; konstnären föddes trots allt här).

En god portion frisk luft får du på promenaden längs den livliga Malagueta stranden eller så tar du linbanan till de maoriska Alcazabapalatset - en oas från 11-talet med gårdsträdgård och jasmindoftande trädgård. 
Av ren nyfikenhet eller för kändisspaning finns ingen bättre plats än stranden och marinan i Marbella. Du kan stöta på Joan Collins, Craig David, Bruce Willis eller Antonio Banderas och Melanie Griffith som regelbundet semestrar här (förvänta dig inte att stöta på Sean Connery som nuförtiden efter en lokal schism föredrar Bahamans).

Även om du inte ser en endaste celebriteter är turen inte bortkastad. Den gamla andalusiska, maouriska stadskärnan charmerar med sina blomsterfyllda balkonger och smala gator. Konstälskare njuter av muséet med konst av Picasso, Dali och Miró (bland annat) Paseo Maritimo fylld av skulpturer - en sommarsäsongen opera och dans (i juni hålls den årliga stadsfesten) och sist men inte minst en mängd små gallerier. 

Staden är kanske också den perfekta basen för golfspelare. Det finns fler än 30 golfbanor inom 1 timmes bilresa - kanske tätaste förekomsten av golfbanor i Europa - bland golfbanearkitekter kan Robert Trent Jones, Seve Ballesteros, Peter Alliss, Dave Thomas och Tony Jacklin nämnas.

Och missa inte den klassiska vita staden - Mijas - bara 20 km bilresa bort.

Antequera

Ovanför Antequera finns en platå med kalkstensformationer som skulle begeistra en freudiansk geolog. Här finns former som påminner om bland annat svampar och huvuden. Märkta och färgkoordinerade stigar på 3 till 5 km leder dig förbi hisnande vyer och tillbaka igen. För att undvika grupper av spanska skolelever rekommenderar vi ett besök under sena eftermiddagen. Kommer du under våren kan du hitta upp till 30 olika orkidéarter. 

Den betydande köpstaden som ligger 100 km väser om Granada och 40 km norr om Malaga har en vacker tjurfäktningsarena, ett utmärkt muséum och en handfull intressanta kyrkor. Dess främsta attraktion är en rad förhistoriska rösen - eller sten täckta gravkammare. De ovala kamrarna är täckta av massiva takplattor där en av dem (i Cueva de Menga) väger hela 180 ton. Det går att tyda några ingraverade symboler och beundra att man på den tiden beräknat var den stigande solen skulle nå in i kammaren vid sommarsolståndet. Den sista begravningen ägde troligtvis rum för 4500 år sedan. 

Om du anländer en fredag möts du av en livlig stad fylld av och handlare och kunder på marknaderna. Många förhandlar om priset på olivolja som för övrigt är regionens huvudexportprodukt (kan köpas i 5 liters dunkar).

50 km nordväst om Malaga ligger en av Spaniens mest dramatiska kalkstensraviner. Järnvägen leder igenom en del av den och vill du beskåda ravinen närmare kan du (om tillstånd ges och på egen riks) följa en svindlande stig, som kalas för Camino del Rey efter Alfonso XIII, som balanserar på utsidan av brottet. Stigen börjar vid ett vattenkraftverk 12 km från stationen i El Chorro. Om du inte tycker detta är spännande nog kan du hitta många butiker med klätterutrustning och färdigbultade rutter för både vana och nybörjare. Rutterna har intressanta namn som "polisen stjäl min walkman" och "mamma vill vara tjurfäktare". Du kan köpa guideböcker för klättrare på engelska. 

Nordväst om Antequera vid Fuenta de Piedra finns Andalusiens största naturliga sjö som varje år bjuder en stor flock flamingor välkommen. Det lugna vattnet med högt saltinnehåll och ett överflöd av kräftdjur gör detta till en idealisk barnkammare för dessa märkvärdiga, rosa fåglar. Vintertid kan du se tranor och under alla tider på året (om områder sommartid inte är helt uttorkad) vadarfåglar nog för att glädja varje ornitolog. Du kan gå ett stycke längs kustbandet men det är inte tillåtet att bada. 

>> Läs mer om bilrundresor