Resor till Mojacar

Mojacar är en enastående vacker badort med vita villor längs slingrande gator ner mot havet. Här kan du lätt få dagarna att gå med att utforska den gamla stadsdelen med sin äkta spanska charm och därefter bege dig ut på tur i det frodiga landskapet som omger staden. Du kommer även bli hopplöst förälskad i platsen redan innan du kommer ner till den måleriska stranden. Ljus, gyllene sand fin som pulver och ett lugnt och klart vatten ger dig perfekta förutsättningar för att njuta av medelhavssolen. 

  • Familjer: Njut av semestern i Mojacar på stranden, uppe i staden eller på de närliggande badlanden.
  • Historiskt intresserade: Utforska alla skrymslen och vrår på stadens gamla gator och museerna uppe i pueblon. 
  • Naturälskare: Mojacar som är en av de vackraste semesterorterna längs kusten ligger omgivet av gröna kullar med härliga panoramautsikter.

Information och fakta

Mojacar är ett bra val om du drömmer om att ta en paus från den hektiska vardagen för att bara koppla av i varma och lugna omgivningar. Både familjer och par kommer njuta av den fantastiska kusten och de vitkalkade husen som pryder det vackra landskapet. Tillbringa din semester på den mjuka sanden medan du smuttar på en uppfriskande cocktail under den varma medelhavssolen.

Språk: Man talas spanska i Mojacar.

Valuta: Man använder euro (€)

Lokal tid: Mojacar ligger i samma tidszon som Sverige

Flyg till: Almeria flygplats, omkring 40 minuter från kusten. Flygtid från Sverige: Cirka 3,5 timme.

Turistinformation: Du kan se mer om staden på den officiella hemsidan

Landskap

Din semester i Mojacar kommer bjuda på kilometervis av soldränkta stränder, strålande klar och blå himmel samt kullar med vacker utsikt. Det är inte utan att man kan kalla detta för den vackraste semesterorten i Spanien.

Stränder

Nedanför den gamla staden ligger Mojacars senaste attraktion - stranden. Här är stämningen en helt annan än uppe i den gamla stadsdelen. Stranden är perfekt utrustad för en modern badsemester. Den livliga strandpromenaden har massor av moderna butiker, caféer och restauranger och löper längs den gyllene sanden och det turkosa havet. Den fridfulla stranden är det bästa stället i Mojacar att lapa i sig av det livgivande solskenet och här finns gott om liggstolar och parasoller för ändamålet. När du får lust att sträcka på benen kan du gå en tur bort till hamnfronten och få dig något kallt att dricka.

Väder

Det är svårt att hitta ett mer perfekt semesterväder än det du får i Mojacar. Costa Almeria är officiellt det torraste området i Europa där regn på sommaren är ett närmast okänt begrepp och en sällsynthet på vintern. Ett milt medelhavsklimat innebär dessutom att vintertemperaturerna sällan faller under 20 grader och ligger runt underbara 30 grader på sommaren. Dessa temperaturer och de i genomsnitt 320 soldagarna per år gör Mojacar till ett perfekt semesterresmål året runt.

Aktiviteter

Om du inte vill tillbringa hela semestern med att slappa i solen på stranden eller vid poolen finns det mycket annat att göra i Mojacar. Utforska de smala gatorna och hitta den moriska fontänen som har försett staden med vatten sedan romartiden och fortfarande utgör centrum för den lilla stadens liv. Ta en uppfriskande klunk av källvattnet innan du går vidare mot torget med sina många caféer där du kan stifta bekantskap med det lokala köket samtidigt som du har en fantastisk utsikt över det glittrande havet och de omkringliggande kullarnas sluttningar. Du får inte heller lämna Mojacar utan att besöka den ovanliga, befästa kyrkan Santa Maria som är hjärtat i stadens religiösa liv samt den gamla stadsporten och det gamla tullhuset.

Du kan även välja att spela en runda golf på en av områdets många förstklassiga banor. Kanske vill du se Mojacar lite från ovan? Boka då plats för en tur med luftballong eller kanske en paraglider?

Kultur

Mojacars långa historia sträcker sig omkring 4 000 år tillbaka i tiden. Fenicierna, kartagerna, romarna och grekerna har alla lockats hit på grund av områdets sällsynta skönhet och strategiska läge, än idag du kan tydligt se det inflytande de haft på staden. Det var emellertid under morerna som staden hade sin verkliga blomstringstid. De befäste stadens murar, byggde borgen och gjorde Mojacar till en viktig muslimsk stad i utkanten av det kristna Europa. På senare tid har Mojacar varit en älskad tillflyktsort för konstnärer och det finns fortfarande många konsthantverkare och ett konstnärsliv i staden. En av höjdpunkterna under årets lopp är de fantastiska kristna och moriska paraderna som äger rum i maj månad.

Lokal transport

Till fots: Mojacar är en sagolik plats att utforska till fots med sin gamla stadsdel på toppen av en kulle och en labyrint av branta, smala gator med dolda skatter runt varje gathörn. Det finns guidade promenader som ger dig en större möjlighet att lära känna staden och det finns även vandringsstigar i det omgivande landskapet.

Buss: Staden ligger inom gångavstånd till stranden även om vägen är kuperad. Skulle du vilja vila fötterna så går det regelbundna bussförbindelser.

Taxi: Det finns även taxi i staden. Har du hyrbil kan det vara svårt med parkering.

Sevärdheter

Som en tidigare tillflyktsort för konstnärer har den gamla stadsdelen i Mojacar (känd som Pueblo) även i våra dagar en spännande bohemisk atmosfär. Det är en intressant plats att utforska till fots med alla dess butiker, gallerier och pastellfärgade byggnader längs de snirklande, stenbelagda gatorna. Skulle du vilja hitta en speciell present eller souvenir är detta rätta stället. Många av de bästa attraktionerna i Mojacar finns uppe i pueblon. Här hittar du byggnader och monument med många hundra år på nacken däribland den majestätiska moriska fontänen, La Fuente Moro.

Händelser

Medeltidsparad: I juni kan besökare i Mojacar bli vittnen till en storslagen händelse, den moriska och kristna festivalen, Fiestas de Moros y Cristianos som lokalbefolkningen använder hela året till att förbereda sig inför. En spännande weekend full av upplevelser som inkluderar medeltida marknader och kläder, ridning, parader och fyrverkerier på de sena timmarna.

Augusti: Vanligtvis den sista helgen på årets varmaste månad håller man i Mojacar en fiesta till ära av sitt skyddshelgon Agustin. Under denna fiesta klär sig lokalbefolkningen i traditionella kläder och tar med sig blommor till kyrkan.

Nattliv

Den spanska förkärleken till att äta sent innebär att tapasbarerna och restaurangerna först vaknar till liv sent på kvällen. Njut av de lokala specialiteterna som lämpligen sköljs ner med ett glas rioja eller två, lyssna till musik och upplev hur spanjorerna verkligen lever. Du behöver inte tänka på att ordna barnvakt för även de yngsta familjemedlemmarna är välkomna.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Mojacar

Mat och dryck

Mojacar är en charmig blandning av gammalt och nytt. Precis som i andra traditionella fiskebyar är staden känd för att ha utsökta fiskrestauranger och dessutom finns här en gammal arabisk stadsdel full med tapasbarer och idylliska gator. Bli därför inte förvånad över att fisk utgör en stor del av maten på restaurangerna och caféernas menyer och där dagens fångs som regel kan fås i flera läckra varianter. Allt handlar emellertid inte om fisk utan du kan även stilla din hunger med kötträtter baserade på lokalt uppfödda djur. Ett par av de traditionella rätterna som du bör prova när du är här gurullos, som är en gryträtt på kanin eller rapphöna samt migas som är en typisk gammal herderätt, couscous, caldo de pimenton bouillon och Sanktpersfisken. Vinet som serveras till maten här är vanligtvis importerat som regel från Almeria Alpujarras eller Lucainena de las Torres.

Familjesemester

För en aktiv familj som tycker om vattenaktiviteter är det närmast ett måste att bege sig till badlandet nära Vera med sina rutschkanor, pooler och lekplatser. Tycker ni om att snorkla och dyka kommer ni älska Cabo de Gata naturreservatet, här är fisk och djurlivet verkligen spektakulärt. På land är en annan stor upplevelse att träffa och rida på kameler på Playa de la Marine de la Torre - här finns det verkligen möjlighet att ta bra semesterbilder. Ni kanske fördrar att hålla er till hästar och i stället besöka en av ridskolorna i området och följa med på ridturer i det fantastiska landskapet. Till fots är det som gjort för att utforska vandringslederna i Mojacar, följ till exempel Marina de la Torre stigen som kommer fascinera både barn och vuxna med sina fruktträd och exotiska fåglar. Både vuxna och små kommer dessutom älska den vackra utsikten längs vägen samt den historiska lilla staden. En annan stig är Mojacars trädgårdsstig som ger dig möjlighet att utforska fridfulla trädgårdar.

Resor för par

Det långsamma tempot man upplever i Mojacar är i kombination med de måleriska omgivningarna perfekta för en romantisk semester. Ni kan njuta av kulturen i form av stadens arkitektur, de små caféerna och barerna där ni kan tillbringa avkopplande dagar utomhus i solskenet. Cabo de Gata naturreservat är även det ett sagolikt och naturskönt område att utforska tillsammans precis som parkerna i Sierra Maria-Los Velez och Sierra Nevada erbjuder en fantastiskt romantisk inramning till en parsemester. Det finns nästan inte heller något bättre än att som par besöka de lokala vingårdarna. Ni kan även besöka Europas enda öken på en jeepsafari om ni vill ha lite mer äventyr eller så kan ni bara tillbringa dagen vid havet på någon av de vackra stränderna.

Aktiv semester

En av de mest populära aktiviteterna i Mojacar är att bege sig ut i öknen med dunebuggy men det är absolut inte den enda möjligheten till en aktiv semester. Det finns massor av saker du kan göra för att få lite spänning tack vare de många olika naturområdena. Du kan utnyttja läget vid kusten till att följa med på dykturer eller så kan du klättra upp på ett berg, åka skidor eller till och med utforska grottor i Karst y Yesos de Sorbas parken. Ett av de bästa sätten att komma ut och utforska området på samtidigt som du får adrenalinet att pumpa är att hyra en fyrhjulig motorcykel. Alla aktiviteter behöver emellertid inte vara så aktion präglade. Skulle du bara känna för en kväll med bowling så är det också möjligt.