Resor till Jerez

Den historiska staden Jerez de la Frontera i södra Spanien i Costa de la Luz-regionen är synonym med sherry, hästar och flamenco.

När du är på semester i Jerez de la Frontera bör du absolut även se en uppvisning på Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre som kan jämföras med spanska ridskolan i Wien. Du bör även följa med på en rundvisning på en sherrybodega för att se hur det berömda starkvinet framställs.

Flamenco som sägs härstamma från Jerez de Frontera är en sagolik spansk dans att beskåda och där de passionerade dansarna rör sig till starka rytmiska toner av traditionell spansk musik. Det finns många restauranger och barer i Jerez där du kan se flamenco.

Det Medeltida Jerez de Frontera är en stad som är rik på historiska byggnader och arkitektur. Ta med dig ett par rejäla promenadskor så du kan gå på upptäcktsfärd bland stadens gator. Katedralen, Alcazar, Cartuja de Nuestra Senora de la Defension, bodegan och ett urval av museer är bara en liten del av allt du kan uppleva i Jerez de Frontera.

Information och fakta

Stränder

De närmsta stränderna ligger i Puerto Santa Maria cirka 25 minuters körning från stadens centrum. Det är 2 stränder som är breda med gyllene sand på båda sidor av floden Guadalete och en mer fridfull strand vid sidan om Puerto Sherry marinan. Vill du surfa kan du bege dig mot Rota och Las Redes stranden.

Aktiviteter

Tag en promenad runt i staden och upplev den spännande historiska arkitekturen, kyrkor, däribland Jerez-katedralen och de många torgen från 1700- och 1800-talet. Alcazar med sina underbara trädgårdar och Camera Obscura ligger vid sidan om Jerez-katedralen och nära shoppinggatorna. Permartin-palatset som rymmer det andalusiska flamenco-centret ligger mitt bland de smala stenbelagda gatorna nära Plaza San Juan.

Ridskolan Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre ligger vackert och erbjuder guidade turer runt i stallarna där du kan se de vackra hästarna samt spektakulära uppvisningar. Självklart är det närmast obligatoriskt att besöka någon av de karakteristiska bodegorna.

Det finns även en rad intressanta museer, bland annat ett klockmuseum och konstgalleriet (Joaquin Rivero). Du kan lära dig mer om Jerez-viner på Mystery of Jerez och om tjurfäktning på Museo Turino.

Tycker du om den atmosfär som råder vid lokala festligheter kan du välja att tima in ditt besök med den heliga veckan (fram mot påsken), den veckolånga hästmarknaden i maj eller Flamenco-Festivalen.

Matställen och inköp

De smala gatorna har massor av charm och det finns många vackra plazas och alléer att utforska. Koppla av på en uteservering på Plaza del Arenal och beundra fontänen, shoppa i designerbutikerna och flanera ner längs den hektiska shoppinggatan Calle Larga som är avgränsad med apelsinträd.

På den västra sidan av staden vid sidan om gokartbanan ligger det en supermarket och ett inköpscenter.

Närliggande attraktioner

Staden Cadiz ligger på halvön på motsatta sidan av bukten från Puerto Santa Maria sett och bjuder på massor av historiska sevärdheter samt breda gyllene stränder, det är cirka 30 kilometer dit från Jerez. Nova Sancti Petri ligger cirka 50 kilometer söder ut och kuststaden Rota cirka 30 kilometer åt väster.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Jerez