Resor till Granada

Den sägensomspunna staden, Granada är en av de vackraste historiska städerna i världen. När du reser till Granada, kommer du till en av de vackraste städerna inte bara i Andalusien, men i hela Spanien. Ett länt spanskt talesätt säger "Si no has visto Granada, no has visto nada" (om du inte ha sett Granada, har du inte sett någonting).

Granada är huvudstad i provinsen med samma namn, och ligger omgiven av de höga och spektakulära Sierra Nevada-bergen, samt morernas gamla lantbruksland - kallat La Vega - söder om staden. Granada en en del av "det gamla Spanien" - ett Spanien, som har bevarat sina traditioner och seder genom modern tid - oavsett om det gäller tapaskulturen, tjurfäktning eller flamencomusik. Men staden är också en del av det Spanien som präglas av alla de olika kulturer som bott här genom tiderna och bidragit till det stora kulturarvet. 

På en semester i Granada upplever du detta inflytande tydligast vid den moriska borgen Alhambra, som stäcker sig över staden, med Sierra Nevadas snötäckta toppar i bakgrunden, och de två historiska stadsdelarna Albaicin och Sacromonte, varav den första också har moriskt ursprung. Men staden är också rik på byggnader och monument, som antingen är byggda av, eller dedikerade, det katolska kungaparet Isabella och Ferdinand, som återerövrade Grenada från morerna, och som under sin tid som regenter satte stor prägel på staden.

Även om staden ligger inne i landet, omgivet av berg och dalar, ligger kusten endast cirka 1 timmer bilfärd bort, och de andra stora andalusiska städerna såsom Malaga, Córdoba och Sevilla kan enkelt nås med buss, tåg eller hyrbil. I Alpujarra-bergen, nära Granada, kan du uppleva de vita landsorterna, Los Pueblos Blancos, som är goda utgångspunkter för vandringar mellan landsorterna Pampaneira och Bubion. 

Information och fakta

Grenada breder ut sig längs Sierra Nevadas bergssluttningar, och blir tätare mellan floderna Darro och Genil. Väster om Granada ligger La Vega, ett platt och fruktbart område. El Altiplano ligger i norr, och i söder ligger Costa Tropical. De högsta topparna på den Iberiska Halvön finner du i Sierra Nevada, som är en erkänd nationalpark, naturpark och biosfärsreservat. Bergstoppen Mulhacén når en höjd på 3.482 meter och det legendariska berget Veleta når upp till 2.298 meter.

Sevärdheter

Den mest ikoniska byggnaden i Granada, är utan tvekan Alhambra-palatset, som är byggt ovanpå ruinerna av en gammal borg från 889, under perioden 1248-1354, först på order av Mohammed ben Al-Ahmar, som grundade den berömda Nasrid-dynastin, och sedan av hans efterföljare. Det blev ett kungligt palats under Yusuf I, sultanen av Granada, år 1333. Sedan 1984 har det stått med på UNESCOs världsarvslista och det är idag en av Spaniens största turistattraktioner.

Under det moriska herredömet var arabiska badhus centrala för livet i Granada, och resterna av några av dem står fortfarande synliga i stan, däribland El Bañuelo, som har pekats ut som ett nationellt monument och som står graciöst med sina glansiga stenvalv, vackra kakelplattor och elegant utskurna kolonner i Carrera del Darro.

En annan av Grenadas stora sevärdheter, är stadens katedral, Santa Iglesia Catedral Metropolitana de la Encarnación de Granada, som byggdes i perioden mellan 1526 och 1561 i spansk renässans-stil, även om den urpsrungligen planerades att byggas i gotisk stil. Som en symbol på de stora maktkamperna om Andalusien och Spanien, som hade utspelat sig under de förgående århundradena mellan morerna och de katolska kungarna, byggdes katedralen ovanpå stadens tidigare moské (vilket kan ses även i Mellanöstern - men då tvärtom - t.ex. i gamla Konstantinopel efter att osmanerna erövrade staden). Till katedralen hör också ett kapell, Capilla Real de Granada, där det katolska kungaparet, drottning Isabella och kung Ferdinand, ligger begravna tillsammans med deras dotter.

Mat och dryck

En resa till Granada, är också en kulinarisk upplevelse av rang! Granadas rika och mångfaldiga gastronomi avspeglar dels de gamla andalusiska traditionerna med den berömda tapaskulturen, dels det stora inflytandet som den moriska kulturen satt på området, framförallt genom användandet av arabiska kryddor och ingredienser som idag ofta blandas med de lokala spanska produkterna från bergen och kusten. Fisk och skaldjur står ofta högt på menyn, då havet som nämnt inte ligger längre än en timme bort.

Vad gäller stadens tapas-barer, hittar du på gatan Pedro Antonio de Alarcon ett överflöd av bra tapasbarer som också levererar läckra sangriadrinkar. Innan eurons införande, var tapasmaten inkluderat i priset, när du på en av stadens tapasbarer beställde en öl, ett glas vin eller en drink, men sedan euron infördes har priserna på tapas - och på alla andra rätter på stadens restauranger och barer - stigit så mycket, att den traditionen tyvärr är på väg att försvinna, vilket betyder att du ska betala för en tapas. Det samma gäller för övrigt i de andra spanska regionerna, där tapas är mycket utbrett.

Aktiv semester

Om du älskar naturen, kommer en resa till Grenada ger dig möjlighet att få många unika upplevelser under öppen himmel. Du kan t.ex. vandra i Sierra Nevada på sommaren, eller åka skidor ner längs bergen på vintern.

Alternativt kan du hyra en mountainbike och köra från Sierra Nevadas Biosfärreservat ner till de spektakulära dalarna som omger Granada, eller - till de mer äventyrslystna - testa paragliding från 1300 meters höjd ner i delen Cenes de la Vega.

Vid havet, endast en timmes bilfärd från staden, finns dessutom en värld av vattensportsaktiviteter i det vackra Medelhavet.

Stränder

Granada har inte - med sitt läge vid Sierra Nevadas fot - någon strand, men de närmaste stränderna ligger endast en timmes bilfärd söderut, på kuststräckan som är känd som Costa Tropical. En av de mest populära stränderna för stadens invånare, är stranden i den lilla, trevliga och charmiga staden Salobreña, som passar bra till simning och har massor av strandfaciliteter, så du och familjen kan slappna av och njuta hela dagen i solen.

Om du är på jakt efter en plats att dyka eller snorkla, så testa stranden La Rijana i Castell de Ferro, som är en lugn stenstrand skyddad av klippor och en bukt - som för övrigt älskas av lokalbefolkningen. Den prisbelönta stranden La Herradura i Almuñecar kan också rekommenderas, med dess vackra utsikt till Sierra de la Almijara och dess mörka strand.

Väder och trafik

På grund av Sierra Nevadas närhet, bidrar bergen till att skillnaden mellan dag- och nattemperaturer är mycket markant i Granada. På vintern krävs en varm jacka. Sommartemperaturerna i Granada är lägre än i övriga andalusiska provinshividstäder, och det blir ofta kallt på natten. Det regnar främst på höst och vinter.

Granada har mycket fina landsvägsförbindelser. Motorväg A 44 (E 902) förbinder staden med den norra delen av Andalusien. Landsväg A92 förbinder Granda med Málaga och Sevilla i väster, samt Almería och Mucia i öst och den östra medelhavskusten från Alicante och Almeria. Landsväg N432, som också är känd under namnet Kalifarutten, leder till Córdoba. En perfekt möjlighet för att upptäcka området runt Granda, är att hyra en bil och köra runt på egen hand.

Från Chauchina flygplats, som endast ligger sjutton kilometer från stadskärnan, finns det fasta förbindelser till de största spanska städerna. En annan möjlighet att ankomma till Granada, är med tåg, då det finns en tågförbindelse till de viktigaste stationerna i Spanien.

Så hittar du en resa till Granada

Med Escapeaway kan du resa till Grenada från flygplatserna i Sverige, Danmark och Norge, antingen direkt eller via en mellanlanding. Vi söker efter flygbiljetter med reguljärflyg, till nätets bästa priser, och packer ihop dem med ett av våra handplockade hotell i Andalusien - allt i ett samlat paket som täcks av resegaranti, där du också kan lägga till en hyrbil om du vill.

>> Här hittar du paketresor till Spanien
>> Läs också omresor till Costa del Sol

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Granada

Populära hotell i Granada

Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Granada
9,2
Fantastiskt
1304 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Granada
9,5
Fantastiskt
535 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Närmaste strand: ca. 67 km
  • Internet/Wi-Fi
Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Granada
9,0
Fantastiskt
724 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Granada?

9,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 11 recensioner