Hotell Costa del Sol

Costa del Sol betyder "Solens kust", och det är definitivt inte något missvisande namn. Här på en av världens mest kända semesterdestinationer skiner solen 325 dagar om året, vilket ger dig de perfekta förutsättningarna för att hålla en skön semester på denna vackra kust året runt.

Här befinner du dig i den Sydspanska regionen Andalusien, som inkluderar provinsen Malaga och staden med samma namn. Några av de mest populära resort områdena i detta soliga hörn av Spanien är Benalmadena, Torremolinos och Puerto Banus. 

Med en fantastiskt fin balans mellan sandstränder, glittrande resorts och lyxiga all-inclusive-hotell, är Costa del Sol ett fantastiskt ställe att tillbringa en semester, oavsett vilken tid på året du vill resa. En del Nordeuropéer har ett rätt speciellt förhållande till denna kust, som inte bara under många år har varit en otroligt populär semesterdestination för svenskar, engelsmän, tyskar, holländare m.m. utan har även en ganska stor befolkning från nordligare trakter som kallar Costa del Sol för sitt permanenta hem. En av de bra sakerna med Costa del Sol är att det går många billiga flygresor hit och det är ofta möjligt att hitta riktigt bra erbjudanden på hotellrum. På så sätt slipper du spendera alla dina sparade pengar bara för att ta reda på varför så många älskar "Solkusten". 

Vädret på Costa del Sol

Costa del Sol ligger skyddat av berg och kullar och en stor del av de vindar som blåser eller det regn som faller i andra områden av Spanien kommer aldrig hit. Därför har kusten här sitt alldeles egna milda och solrika mikroklimat där temperaturerna når sin högsta nivå i juli och augusti. Under dessa sommarmånader är det ofta över 30 grader varmt i skuggan.

Men det är i ytterkanterna av sommarsäsongen som du verkligen kan uppleva Costa del Sol från sin mest fantastiska sida. Från mars till oktober håller temperaturen ofta sig på den varma sidan av 25 grader i skuggan, vilket gör det speciellt lämpligt att arbeta på din solbränna långt före och efter att den stora tillströmningen av semestergäster ankommer under högsäsongen. Det är dessutom oftast lättare att hitta billiga flygbiljetter och hotellrum på våren och hösten eftersom många inte kan resa vid denna tiden på grund av arbete och skola.

Stränderna

Andalusiens glittrande kuster bjuder på några av de bästa stränderna i Spanien att hålla en avkopplande badsemester vid. Alla Fuengirolas stränder har Blå Flagg och det är den enda staden i Spanien där samtliga stränder har fått denna utmärkelse.

Om du vill ha roligt på sanden på Costa del Sol, så bege dig till den mjuka, närmast puderaktiga sanden på Playa La Carihuela i Torremolinos. Marbellas tre berömda sandstränder är även de välskötta för semesterområdets kända och rika semestergäster. Sträck ut dig på de 5 kilometer långa, vackra, palmomgärdade stränderna i San Pedro de Alcantara, som är hemorten för en populär matmarknad som äger rum varje vecka och är även ett ställe där du kan utforska ruiner från den gamla romerska tiden. 

Vad kan jag göra på min semester på Costa del Sol? 

Som du nog kan föreställa dig, är detta området av Spanien fullpackat med aktivitetsmöjligheter för hela familjen. För många är det bästa och mest autentiska sättet att uppleva Costa del Sol på att delta i en festival eller en karneval. Det skulle till exempel kunna vara Fiesta de Los Reyes, som går av stapeln den 5 januari, eller den årliga karnevalen omkring pingst. Sådana händelser ger dig möjligheten att uppleva lokalbefolkningen från deras bästa sida, och du får en god inblick i äkta andalusisk kultur.  

Det finns många museer och religiösa sevärdheter runt omkring i provinsen, och ett besök på den berömde, spanske målaren Pablo Picassos födelseort är alltid populärt. Costa del Sol är också som gjort för sportintresserade, och inte minst är kusten ett fantastiskt ställe att spela golf på under vintern. Det kan du bland annat göra på banor som den kända Valderrama. Läget vid havet gör naturligtvis att du även har rika möjligheter att ägna dig åt vattensport och att dyka. 

Kultur

Costa del Sol har haft stor glädje av sitt läckra, milda klimat, ända sedan de första bosättarna lockades till denna kust fram till dagens turism. Fenicierna såg potentialen i Costa del Sol, och det var under deras herradöme som staden Malaga etablerades. Området övertogs senare, tillsammans med övriga Spanien, av romarna. Det var under deras dominans som denna sydliga kust började byggas upp som ett populärt semesterställe - bad, vägar och officiella byggnader byggdes och många ruiner från denna tiden kan ses än idag. 

Under loppet av 400-talet började kristendomen breda ut sig i regionen, och den kunde lyckligtvis trivas sida vid sida med morerna, som kapitaliserade på områdets läge vid vattnet genom att använda det som centrum för handel. Antalet av konverteringar till kristendomen ökade stadigt och det dröjde inte länge innan det arabiska styret sönderföll. Under den senare historien var Costa del Sol ett av de områden i Spanien som hade en enorm glädje av turismens utveckling på 1950-talet; en period då berömdheter som Marlon Brando och Grace Kelly var flitiga gäster i området. 

Ut och äta!

Det andalusiska köket är läckert och samtidigt ärkespanskt och fullt av spännande impulser från andra kulturer. Några av de kända rätter som du kan hugga in på under din semester på Costa del Sol, är Ajo Blanco, Huevos de la Flamenca och Gazpacho. Maten här är påverkad av de kulturer som tidigare har styrt över området så som den arabiska när det gäller frukt och grönt och den romerska när det gäller användandet av olja och vitlök. 

Du kan äta läcker mat nästan var som helst, allt från de fina förstklassiga restaurangerna i Marbella och Puerto Banus till caféerna på stränderna eller i La Axarquia-bergen. Prova även de många trevliga, lokala och framför allt autentiska matställena i de små "Pueblos Blancos": De charmiga små städerna med sina vitkalkade hus, som det finns så många av i regionen. Det arrangeras många festivaler under årets lopp på Costa del Sol, och de är ett perfekt tillfälle till att smaka på många olika lokala och traditionella, läckra rätter.

Var ska jag bo?

Familjehotell

Costa del Sol är ett av de bästa ställena att resa till i Europa på en familjesemester. Med vad som verkar som en ändlös sträcka på över 150 kilometer med genomgående familjevänliga restauranger, över 60 års erfarenhet av att serva semesterfirare från norra Europa och ett stort urval av mycket familjevänliga hotell så kunde Costa del Sol gott visa sig vara det perfekta valet om du ska ut och resa med familjen. 

En av de stränder som kan sägas vara bland de bäst ägnade för familjer hittar du i Estepona. Den heter El Cristo Stranden och det långgrunda vattnet här gör den till det idealiska stället för barnen att plaska runt på, medan föräldrarna kopplar av. Det finns två vattenparker på Costa del Sol, och den bästa av dem ligger i Torremolinos. Den heter mycket passande Aqualand, och kan skryta med ett stort urval av pooler och rutschkanor som bildar inramningen till en lyckad dag med simning, bad och nöjen. Skulle barnen vilja besöka en mer traditionell nöjespark så behöver du inte leta längre bort än till Tivoli World i Benalmadena. Parken är fylld med adrenalinframkallande nöjen som till och med får mammas och pappas hjärtan att slå några extra slag. 

Andra populära ställen för familjen inkluderar Mijas med sina trygga stränder i Fuengirola i närheten och längs Mijas Costas, plus lokala butiker, barer och restauranger i Mijas Pueblo. Nerja bjuder på en lite mer traditionell atmosfär och har ett härligt ställe att bada på, nämligen Playa Burriana.  

Hotell för par

De romantiska känslorna är lättare att ta fram här på Costa del Sol, där du njuter gott av en fantastisk cocktail av sol, fantastiska stränder och en varm välkomnande atmosfär vilken den andalusiska charmen och den vänliga lokalbefolkningen så gärna tillhandahåller. Puerto Banus, som är det mest glittrande och lyxiga stället är den perfekta platsen att suga i sig lite exklusivitet medan Nerjas bjuder dig på en mer traditionell Costa del Sol-stämning. 

Marbella har en imponerande gammal stadsdel med romantiska restauranger som serverar mat som är tillagad från grunden, smala, slingrande gator och en underbar medeltida atmosfär som utstrålar från de gamla byggnaderna och murarna. Torg inramade av vitkalkade byggnader, skuggiga platser och två historiska kvarter att välja mellan, nämligen Barrio Alto och Barrio Nuevo, gör Marbella till ett fantastiskt ställe att kombinera avkoppling på stranden med romantiska promenader. 

Andra bra val för en romantisk parsemester på Costa del Sol inkluderar Estepona, som har sin egen vackra gamla stadsdel, Mijas med sin Mijas Pueblo (en historisk stad inne i landet) och ett fantastiskt läge, eller någon av Resort städerna Benalmadena eller Torremolinos, om du söker en semester där det ska hända en massa.

>> Läs mer om hotell

Karta över Costa del Sol

Populära hotell på Costa del Sol

Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Benalmadena
9,1
Fantastiskt
153 omdömen
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Närmaste strand: ca. 900 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Benalmadena
9,8
Fantastiskt
973 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Benalmadena
9,3
Fantastiskt
968 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)