Resor till Cabo de Gata

Cabo de Gata halvön som utgör Andalusiens största kustnära naturreservat är en av höjdpunkterna på alla naturälskares semester på Costa Almeria. Detta spektakulära månliknande landskap precis norr om Almeria stad bjuder på en fantastisk blandning av dramatiska klippkuster, vulkaniska berg, torra öknar, sanddyner och dolda små badvikar. Detta natursköna område utövar av naturliga skäl en stor dragningskraft på fågelskådare, mountainbikers och vandringsentusiaster. Det är dock även de många historiska ruinerna, trevliga fiskelägena och inte minst de långa sträckorna med storslagna stränder som gör Cabo de Gata till ett unikt resmål på Costa Almeria som är väl värt at rekommendera.

Information och fakta

Väder

Vädret i Cabo de Gata är bland det bästa i hela Europa med solsken året runt och temperaturer som varierar från 20 grader på vintern till 30 grader på sommaren. Cabo de Gata som för övrigt har minst nederbörd på hela den Iberiske halvön är därför ett fantastiskt resmål på alla årstider.

Landskap

Cabo de Gata är välsignat med ett vackert landskap av klipputsprång, sandbukter och klart vatten. Det finns gott om möjligheter att hitta en avskild strand där du kan ligga och njuta av den omgivande naturen, den strålande blå himmeln och det fantastiska spanska solskenet. Här hittar du även en enastående saltvattenlagun som lockar till sig färgglada flamingos och massor av andra fåglar. 

Aktiviteter

Det kristallklara vattnet runt halvön är idealiskt för snorkling, dykning, paddling, windsurfing och all slags fiske. På land kan mountainbikeåkare och 4x4 entusiaster bege sig upp bland kullarna medan vandrare kan njuta i full utsträckning av över 20 markerade leder.

Du kan även använda semestern till att utforska de charmiga fiskelägena på Cabo de Gata, besöka en övergiven kyrka som ligger högt uppe bland klitterna eller vandra bland de dramatiska klipporna. Vill du ha ett lite mer avslappnat sätt att tillbringa dagen på har du alltid de breda sandstränderna eller de isolerade bukterna.

Närliggande Mojacar är också värt ett besök. Här kan du uppleva hur livet levs i en spansk by på landet.

Kultur

Cabo de Gata har genom tidens lopp lockat till sig många olika folkslag. Araber, romare och fenicier har sökt sig hit för att utnyttja områdets rika mineraltillgångar i form av salt, agat, jaspis och viktigast av allt guld. Senare sökte Barbareskpiraterna sin tillflykt här i det avlägset belägna kustområdet, även om de många vakttornen som ligger utspridda i landskapet tydligt vittnar om att de inte var välkomna.

Stora delar av kustlinjen är bara tillgänglig till fots och det torra landskapet i inlandet bjöd tills för några årtionden sedan på barska levnadsvillkor för lokalbefolkningen. På senare tid har dock turismen gett områdets ekonomi en välbehövlig injektion i takt med att fler och fler har upptäckt områdets fantastiska potential. Detta har medfört en ökning i byggandet av hotell och semesterbostäder i kustorterna men man gör mycket för att bevara landskapets unika skönhet.

Nattliv

Cabo de Gata bjuder inte på något pulserande nattliv likt det man hittar på andra semesterorter men i gengäld får du här möjlighet att uppleva hur spanjorerna verkligen lever. Njut de sena kvällarna på tapasbarer och restauranger som området fullkomligt vimlar av. Här serveras sagolika fiskrätter ackompanjerade av traditionell musik och dans. 

I augusti hålls den årliga Almerian-stadsfesten som förvandlar gatorna i denna närliggande stad till ett bombardemang för alla sinnen av färger, musik, dans, parader, tjurrusningar och andra nöjen. I Spanien befinner man sig aldrig långt från en byfest eller fiesta nästan oavsett tid på året.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Cabo de Gata