Resor till Antequera

Antequera ligger omkring 50 kilometer norr om Malaga och många passerar bara snabbt igenom staden på sin väg mot Granada. Det är emellertid synd för de som känner Andalusien väl vet att Antequera är en riktig pärla och historisk stad med mycket att erbjuda sina besökare. På grund av sitt centrala läge mellan Málaga, Granada, Córdoba och Sevilla kallas staden för Andalusiens hjärta. Vill du uppleva det meste möjliga av denna sydspanska region så är Antequera helt rätt resmål.

Andalusiens hjärta

Vid ett första ögonkast ser Antequera med sina kyrkspiror, stadsmurar och moriska borg ut som en typisk andalusisk medeltidsstad, men faktiskt sträcker sig stadens historiska rötter nästan 5 000 år tillbaka i tiden.

Bland de äldsta av de många historiska sevärdheterna kan det nämnas två bronsåldershögar, Dolmen de Menga och Dolmen de Viera, som ligger i en liten park i utkanten av staden. Dessa högar uppfördes omkring 2 500 före Kristus men återupptäcktes först 1903. När de grävdes ut hittade man hundratals skelett i de innersta gravkamrarna. Det finns många liknande gravhögar i Andalusien men ingen av samma imponerande storlek. År 2016 upptogs gravhögarna på UNESCO:s Världsarvslista.

Antequera är inte större än att du kan gå runt till de flesta av stadens sevärdheter. Det kan bland annat rekommenderas att styra kosan förbi borgen Alcazabar från 1000-talet från vars murar du har en fantastisk utsikt över stadens röda tegeltak. När du går på upptäcktsfärd nere bland gatorna möter du en stad som trots sin ökande popularitet som resmål har betydligt färre turister än badorterna vid den närliggande Costa del Sol. Det autentiska Spanien kan du bland annat uppleva på stadens alla restauranger och tapasbarer där framför allt de senare är väl ansedda i regionen.

Vill du inte äta ute varje dag när du reser till Antequera, även om det är mycket frestande, eller om du bara behöver köpa lite förnödenheter så finns det bra inköpsmöjligheter. Utöver välsorterade supermarkets, kiosker och diverse specialbutiker kan du även göra bra inköp på Mercado Municipal. I denna saluhall på Plaza San Francisco hittar du läcker färsk frukt och grönsaker, kött och fisk. Priserna är i och för sig lite högre än på stadens supermarkets men upplevelsen att utforska de olika stånden är värd priset. Varje tisdag är det dessutom en utomhusmarknad vid tjurfäktningsarenan där du har fina möjligheter att hitta unika souvenirer. 

Utflyktsmål

Tack vare stadens fina läge en bit in i landet har du en hel rad av Andalusiens mest intressanta utflyktsmål inom din räckvidd. En resa till Antequera ger därför perfekta möjligheter till dagsutflykter för att besöka bland annat Córdoba och Alhambra vid Granada som är ett par av Spaniens mest kända historiska sevärdheter.

Avsätt dessutom gärna en dag till att utforska det närliggande naturreservatet El Torcal. Området är framför allt känt för sina unika klippformationer som skapats av vind och väder genom miljoner år. Här väntar dig en enastående naturupplevelse om du ger dig ut längs någon av de utmärkt markerade vandringslederna. Skulle du efter några dagar med sightseeing eller långa vandringsturer känna för att bara slappa vid vattnet så ligger kustens lockande stränder mindre än en timmes körning bort.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Antequera