Resor till Alora

Alora ligger 40 kilometer norr om Malaga mellan tre små berg vid floden Guadalhorce. På den ena av bergstopparna ser man på långt avstånd den borg som ursprungligen byggdes av fenicierna och som sedan byggdes ut av både romarna och morerna. Alora är med andra ord en stad med djupa historiska rötter.

Vid ett första ögonkast ser Alora ut som en av Andalusiens klassiske vita byar "pueblos blancos". Staden har emellertid enligt den senaste folkräkningen omkring 13 436 invånare så by är väl kanske inte längre en rättvis beskrivning av Alora. Detta faktum förändrar emellertid inte att stadens atmosfär är behagligt avslappnad trots närheten till ett av Spaniens mest populära resmål. Här är det ett sant nöje att bara gå runt på de smala gatorna som slingrar sig mellan de vitkalkade husen med sina röda tegeltak. Det är en kuperad terräng även inne i staden så lite svett i pannan är att förvänta men det kan det vara värt när du plötsligt befinner dig på en av stadens utsiktspunkter och kan njuta av den vyn över de röda taken och det vackra landskapet.

När du betraktar landskapet omkring Alora kommer du se de fruktträdgårdar, olivlundar och vinodlingar som man traditionellt sett har levt av här. Området inbjuder till cykel- och vandringsturer där den självklara starten bör vara en tur upp till borgen Castillo de Álora för att där njuta av panoramautsikten över Guadalhorce-dalen och lära lite mer om stadens historia.

Nere i själva Alora hittar du ett bra utbud av både restauranger och caféer samt diverse affärer, bageri och minimarkets som kan täcka de flesta av semesterns behov. Skulle du känna behov av ytterligare shoppingmöjligheter eller ett ännu rikare restaurangliv kan du eventuellt ta tåget ut till Malaga någon dag (cirka 40 minuter). Många känner bara provinshuvudstaden som en inkörsport till Costa del Sol men staden i sig har också mycket att bjuda på i form av spännande sevärdheter.

Utflykter

Även om du bör avsätta gott om tid för upptäckter i stämningsfulla Alora och dess närområde så är en resa hit även en upplagd möjlighet till lite längre utflykter. Här har du både stränderna på Costa del Sol och massor av spännande sevärdheter inom räckvidd.

På sommaren kan du naturligtvis nästan inte resa till Alora utan att köra en tur ut till kusten för att njuta av solen och det azurblåa Medelhavet där det finns massor av stränder att välja mellan. Kör du i stället längre in i landet så kommer du till den berömda Caminito del Rey. Denna vandringsled har kallats för världens farligaste men genomgick 2015 en total renovering och är nu ett av Andalusiens mest eftertraktade utflyktsmål. Tycker du om spektakulära naturupplevelser så är detta en upplevelse du inte får missa på en resa till Alora. På grund av ledens popularitet bör du redan hemifrån boka tid på vandringsledens egen hemsida

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Alora