Resor till Spanien

Det är inte utan anledning, som Spanien är ett av våra absoluta favoritresmål för en semester. Inget annat land i Europa, bjuder på ett så stort mångfald som Spanien - och det gäller både när det handlar om natur, kultur och historia.

Även de som har rest till Spanien flera gånger, blir förvånade att det fortfarande finns regioner, städer, landskap och sevärdheter att upptäcka. I vilket annat land hittar du fem officiella språk, 17 självstyrande regioner och sju dialekter? Eller en historia som rymmer några av de viktigaste kulturella strömningarna i europeisk historia? Eller ett landskap som bjuder på allt från fantastiska kuststräckor, gyllene ökenlandskap och ändlösa slätter, till storslagna bergskedjor och djupa skogar.

Turismen är Spaniens klart största inkomstkälla, och det är enkelt att förstå varför. Året runt kan du får sol och värme på Kanarieöarna, vars närmsta granne är Sahara och det stabila klimatet styrs av Atlanten och Golfströmmen. Vem skulle inte älska att åka en tur till Teneriffa i februari? Och på sommaren kan du njuta av höga temperaturer, läckra stränder och den något kortare flygturen till de Baleariska Öarna, där Mallorca står i naturligt centrum. Och så har vi självklart fastlandets glädjeämnen, med ikoniska Costa del Sol, som bjuder på kända namn som Malaga, Marbella och Fuengirola.

Även storstadsälskaren har mycket att se fram emot i Spanien. Besök till exempel Gaudìs stad Barcelona, som bjuder på Sagrada Familia, Ramblan och kanske en fotbollsmatch på Camp Nou. Inne i landet bjuder huvudstaden Madrid på otaliga museer i absolut världsklass, toppfotboll på Santiago Bernabeu och naturligtvis tapas och sangria på det 400 år gamla Plaza Mayor.

När du reser till Spanien med Escapeaway, kan du välja att resa från flygplatserna i Stockholm, göteborg, Malmö och Köpenhamn, med ankomst till valfri destination, där en hyrbil står redo och väntar på dig så att du snabbt kommer iväg till din slutdestination. Har du lust till att enbart boka din semesterbostad/hotell hos oss, och själv stå för transporten, kan du också göra det. Gemensamt är, att avresa och ankomst är flexibla, och anpassade efter dina behov.

Inspiration och fakta

Spaniens metropoler

Barcelona, Spaniens nästa största stad, bjuder på en värld av intressanta historiska och kulturella sevärdheter, förutom ett överflöd av bra barer, restauranger och caféer.

Madrid är ofta mindre populär bland oss här hemma, är Barcelona, men Spaniens kosmopolitiska huvudstad är minst lika mycket att erbjuda, som dess katalanska syster i öst. Liksom Barcelona, bjuder Madrid nämligen på ett överflöd av museer, torg, parker och fantastiska caféer och restauranger - och utöver det är staden också full med kungliga palats som du endast hittar i Spaniens huvudstad. Här kan du följa spåren av Madrids position som nav i ett mäktigt imperium.

Utöver de två storstäderna bjuder Spanien även på en rad medelstora städer och även i dessa står upplevelserna på kö. Res till exempel till glödheta Sevilla och upplev Andalusiens huvudstads charm och enastående kultur. Eller vad sägs om den moderna kuststaden Valencia - Spaniens tredje största stad - där du kan se imponerande arkitektur som griper om såväl förtiden som framtiden. I alla städer kan man uppleva toppfotboll med spansk passion på stadions med namn som Bernabeu, Camp Nou, Mestalla och Ramón Sánchez Pizjuán.

>> Läs även om kulturresor till Spanien

Spanien - tid att slappna av

Så det finns många goda grunder till att resa till Spanien - och då har vi ännu inte nämnt den viktigaste: den lugna och avslappnade tidsrytmen, som framförallt kommer fram runt lunch på sommaren i form av siesta. För en stressad nordbo som kommer på besök, är siestan något att se fram emot, och njuta av.

Spaniens eldiga flamenco

Om du reser till Malaga och därifrån vidare till några av Andalusiens enastående sevärdheter, som t.ex. den moriska borgen Alhambra i Granada, Mezquitan i Cordoba eller La Giralda i Sevilla, så befinner du dig också på helt rätt plats om du vill stifta bekantskap med Spaniens berömda tapas-kultur. Här kan du också se fram emot framträdanden med den djärva och passionerade flamencons som huvudnummer.

Vädret när du reser

De flesta sammankopplar Spanien med det varma och torra medelhavsklimatet, men landet är så stort och varierat, att det också bjuder på andra typer av väder. Spaniens storlek, samt påverkan av Medelhavet och Atlanten skapar speciellt på vintern markanta skillnader i vädret, mellan kuststräckorna och det inre landet. Större delen av Spanien har således varma och soliga somrar, men där vintern är mild vid havet, är den ofta kall och snörik inne i landet.

Vädret i den norra delen av Spanien

Detta är den blötaste och mest molniga delen av Spanien, då den påverkas av ett lågtryck från närliggande Atlanten. Du kan dock också uppleva många varma och soliga dagar på sommaren i denna region.

Vädret i den centrala delen av Spanien

Här faller mycket snö på vintern, men i övrigt är mängden nederbörd låg i denna del av landet. Istället är centrala Spanien präglat av höga sommartemperaturer men en rätt låg luftfuktighet gör att hettan går att tackla.

Vädret vid Spaniens Medelhavskust

Alla populära turistdestinationer vid kusten njuter av ett härligt klimat med många solskenstimmar om dagen på sommaren. Även om vädret kan vara mycket varmt och fuktigt, bidrar den svalkande brisen från havet till att det går att njuta fullt ut vid den spanska kusten.

Upplev Spanien på ett utvalt hotell med högt omdöme

Spanien är ett av svenskarnas favoritresmål, med ikoniska stranddestinationer som Mallorca, Gran Canaria, Teneriffa och Lanzarote - och möjlighet för en unik storstadssemester i Barcelona och Madrid. Hos Escapeaway hittar du ett stort antal resor till Spaniens största och bästa destinationer, men med fokus på hotell och semesterlägenheter som enbart fått höga omdömen från sina tidigare gäster. Detta, i kombination med hotellets läge och charm, gör din semester med Escapeaway till något speciellt.

>> Läs här om långtidssemester i Spanien

Turistinformation

Spanien är mycket mer än bara sol och strand. På Spaniens turistbyrås officiella hemsida kan du hitta artiklar om några av Spaniens alla sevärdheter, allt från pilgrimsrutten till det spännande spanska köket. Dessutom har turistbyrån också en rad praktiska informationer att ge, gällande resor till Spanien. Du hittar upplysningar om aktuella händelser och nyheter i landet, samt inspiration inför din resa.

Hur bokar jag en billig resa till Spanien?

Använd sökmotorn högst upp på sidan för att hitta en resa till Spanien som passar för dig och dina planer. Sökmotorn har en rad olika filter som kan underlätta för dig att hitta fram till precis rätt resmål. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn - vi letar bland alla flygbolag och hittar den billigaste flygresan att kombinera med noga utvalda hotell i Spanien, bara de som fått bra omdömen. Du får en paketresa till nätets bästa pris som dessutom är säkrad av Resegaranti.

Escapeaway önskar dig en härlig semester i Spanien!

 

Resmål i Spanien