Resor till Edinburgh

Oavsett om du är intresserad av kultur eller historia, om du reser som familj, par eller singel så kommer du säkert att förälska dig i den skotska huvudstaden. Res till Edinburgh med Escapeaway och upplev det bästa av Skottland.

Som resmål på en storstadssemester så är Edinburgh tämligen svårslaget. Staden är ståtlig men samtidigt avslappnad och dess centrum är relativt litet så du har gångavstånd till det mesta, om du inte har något emot att använda trottoarerna under din semester. Dessutom är staden fylld av stora historiska och kulturella sevärdheter samt en hel värld av spännande utflyktsmöjligheter.

Även på regniga dagar så har en weekendvistelse här massor att erbjuda. Du kan besöka National Museum of Scotland, som har mängder av attraktioner som kan underhålla barnen och en takterrass med den bästa utsikten över stan.

Om vädret är bra kan du ta en tur upp till Arthur´s Seat och uppleva en inaktiv vulkan eller så kan du gå en tur i den botaniska trädgården och andas in platsens lugn och ro medan du beundrar de cirka 15 000 arterna av sällsynta och exotiska växter. 

>> Läs även om resor till London här

Hotell i Edinburgh

Populära hotell i Edinburgh

Skottland, Edinburgh
8,3
Mycket bra
5181 omdömen
 • Närmaste flygplats: 13 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Skottland, Edinburgh
8,8
Mycket bra
2355 omdömen
 • Närmaste flygplats: 16 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Skottland, Edinburgh
9,2
Fantastiskt
3073 omdömen
 • Närmaste flygplats: 16 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi

Information och fakta

Jag har här sammanställt en liten guide med information och fakta för dig som ska resa till Edinburgh på semester. Kom ihåg att du alltid kan få ytterligare inspiration på vår blogg, där skriver vi om våra egna erfarenheter från resor till Skottland och om ämnen som till exempel de största sevärdheterna, vädret när du reser, om det lokala kulturlivet, om naturen, tips om upplevelser och utflykter samt maten och mycket mera.

Upplevelser och utflyktsmöjligheter

Den gamla stadsdelen

Den gamla stadsdelen utgör själva hjärtat i Edinburghs medeltida centrum och är platsen där de flesta av stadens stora turistattraktioner ligger. 

Du behöver aldrig gå långt för att uppleva stadens fantastiska arkitektur. Besök till exempel Edinburgh Castle från 1100-talet som tronar högt över staden och som faktiskt är byggd ovanpå en inaktiv vulkan.

Om du har behov av lite större utmaningar kan du ta turen upp till Calton Hill, där kommer du att bli rikligt belönad för dina ansträngningar med en vacker utsikt ner mot den historiska Royal Mile, som ligger mitt i hjärtat av den gamla stadsdelen.

Stockbridge och Canonmills

Stockbridge och Canonmills som ligger norr om den nya stadsdelen är ett exklusivt kvarter med många intressanta affärer och butiker. Dessutom ligger stadens mest avkopplande område här, den Kungliga Botaniska Trädgården.

The Village Urban Resort

Skulle du vilja uppleva en del av Skottlands moderna kultur så rekommenderar vi helt klart Village Urban Resort. Det är ett mellanting mellan en hälsoklubb och ett hotell samt ett extra inköpscenter. 

Holyrood Parks och Arthur

Ingen resa till Edinburgh skulle vara komplett utan en promenad genom Holyrood Royal Park, som leder upp till det legendariska Arthur´s Seat. Med sina 2,5 km2 som bara väntar på att bli utforskade och med en utsikt vars motsvarighet inte finns någon annan stans i Skottland så kommer du inte bli besviken. Och när du nu ändå är där kan du lika väl passa på att besöka St. Anthony's medeltida kapell från 1400-talet som har en fantastisk arkitektur.

National Museum of Scotland

National Museum of Scotland, som grundades 2006, bjuder på en unik framvisning av landets arv. Museet har även speciella arrangemang på kvällarna och i weekenderna. Det är än så länge gratis inträde på museet som är öppet från kl. 10.00 till 17.00 hele året runt, med undantag för juldagen.

Portobello Beach

Bara cirka 3,5 kilometer från Edinburghs centrala delar hittar du Portobello Beach med sin gyllene sand. På sommaren är detta ett idealiskt ställe för camping, solbadande och simmande. Efter ett morgondopp här kommer du känna dig piggare än någonsin tidigare.

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle ligger spektakulärt beläget eftersom slottet rent faktiskt är inbyggt i klippan Castle Rock (som är en inaktiv vulkan). Det bästa är att närma sig slottet från öster nära den hektiska Royal Mile och de skotska parlamentsbyggnaderna. Precis framför slottet ligger själva Esplanaden där slottskonserterna äger rum och där Edinburgh Military Tattoo Festival äger rum i augusti.

Lokal transport

 • Till fots: Både den nya stadsdelen och den gamla stadsdelen är trevliga och koncentrerade och kan därför lätt utforskas till fots. Se bara till att ha bra skor på fötterna och var uppmärksam i de få branta och kuperade områdena.
 • Med buss: Hop-on / hop-off turistbussar stannar vid alla de största sevärdheterna i stan. Det finns även ett nätverk av offentliga bussar som kan ta dig från A till B, tänk bara på att du måste ha ett busskort.
 • På cykel: Om du vill se staden på två hjul så finns det ett par cykeluthyrningsfirmor runt omkring i staden. Du kan även ta en tur ut i det omkringliggande landskapet, där hittar du en del bilfria cykelleder.
 • Med taxi: Taxi är en vanlig syn i stadens centrum, och du kan stoppa dem mitt på gatan. Det är normalt att ge taxichaufförerna 10% i dricks.

Mat och dryck 

Inom ett kort gångavstånd från centralstationen hittar du restauranger med maträtter från hela världen. Men skulle du vilja prova på någon av rätterna från stadens lokala kök så ska du prova den berömda skotska rätten Haggis (får-hjärta, lever och lungor blandat med hackad lök, havregryn och oxtalg). Även om beskrivningen av rätten för en nordbo kan kännas som en utmaning så är det en av Skottlands mest traditionella rätter och äts alltid på Burns Night. 

Om Haggis inte hör till dina favoriter så kan du ju nöja dig med en kopp sött eftermiddagste, som serveras med ett stort urval av kakor, eller den berömda skotska whiskyn, som staden har så rikligt av.

Så bokar du en resa till Edinburgh

Med Escapeaway kan du resa till Edinburgh från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn, antingen direkt eller med mellanlandning på vägen. Vi ger dig flygbiljetter med reguljärflyg till nätets bästa priser, packar ihop dem med våra utvalda hotell i Edinburgh och med möjlighet att lägga till en hyrbil i paketet - allt till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om resor till Irland
>> Läs även om resor till England här

Resor till Skottland

Läs mer om Skottland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Skottland här