Resor till Edinburgh

Oavsett om du är intresserad av kultur eller historia eller om du reser tillsammans med familjen, vännerna eller ensam, kommer du garanterat bli förälskad i den skotska huvudstaden. Res till Edinburgh med Escapeaway och upplev det bästa Skottland har att erbjuda.

Centrum av Edinburgh är relativt litet, och har en härlig atmosfär. Dessutom är staden full av vackra historiska och kulturella sevärdheter som du kan spendera lång tid att upptäcka. I närheten av staden hittar du flera utflyktsmål och på stadens gator och torg kan du botanisera bland butiker, restauranger och caféer. 

Upptäck Edinburgh med omnejd

Den gamla stadskärnan utgör hjärtat av Edinburghs medeltida centrum, och det är också här flera av de stora turistattraktionerna ligger. Du behöver aldrig gå långt för att uppleva stadens fantastiska arkitektur. Besök till exempel Edinburgh Castle från 1100-talet, som vakar över staden från sin höjd. Under juletid är slottet upplyst och skapar en otroligt vacker kuliss när du besöker julmarknaderna i Edinburgh. Edinburgh Castle är byggt in i klippan Castle Rock, som inte bara är en klippa utan också en inaktiv vulkan. Vill du har lite mer utmaning, kan du också ta turen upp till Calton Hill där du har en fantastisk utsikt ner över den historiska gatan Royal Mile, som ligger mitt i hjärtat av staden.

Nationalmuseet i Skottland, National Museum of Scotland, grundades 2006 och erbjuder en unik visning av landets historia. Här finns många attraktioner för barn och en takterass med den bästa utsikten över stan. Museet har också speciella arrangemang på kvällstid och på helgerna. 

Stockbridge och Canon Mills är ett exklusivt område med många spännande butiker och verksamheter. Här kan du också besöka den vackra botaniska trädgården, Royal Botanic Gardens, och njuta av lugnet medan du beundrar de cirka 15 000 arterna av exotiska och sällsynta växter.

Ingen tur till Edinburgh är komplett utan en tur till Holyrood Park och vidare upp till legendariska Arthur's Seat. Från toppen har du en storslagen utsikt över staden och en tur upp hit är lika populär bland stadens lokalinvånare som bland turister. När du är här uppe, bör du också besöka St. Anthony's medeltida kapell från 1400-talet, som har en fantastisk arkitektur. 

Besöker du Edinburgh på sommaren och gärna vill spendera en dag på stranden, kan du bege dig till Portobello Beach som endast ligger 3-4 kilometer från stadens kärna. Med sin gyllene sand är det en ideal plats för sol och bad.

Mat och Dryck

Bara en kort promenad från centralstationen hittar du ett stort urval restauranger från världens alla hörn. När du är i Skottland kanske du vill prova rätter från det lokala köket, och en av landets mest berömda rätter är Haggis (fårhjärta, lever och lungor blandat med hackad lök, havregryn och talg). Detta är en av Skottlands mest traditionella rätter och äts alltid på Burns Night då man firar den skotska poeten Robert Burns födelse. 

I Edinburgh är det också vanligt att ta en typisk skots pubrunda eller en kopp afternoon tea med ett stort urval kakor. Glöm inte heller den berömda skotska whiskyn, som du kan smaka på flera olika platser i staden. 

Lokal transport

Du kan ta dig runt Edinburgh både till fots och med kollektivtrafiken. Den gamla stadskärnan är kompakt och liten och kan lätt utforskas på en skön promenad. Kom ihåg att ta med sköna skor då gatorna är både kuperade och branta. Med hop on/hop off bussar kan du besöka de flesta sevärdheterna. Det är också möjligt att hyra cykel och ta sig fram på bilfria cykelstigar.

Boka din resa till Edinburgh

Det avgår dagligen flyg till Edinburgh från de större flygplatserna i Sverige och Danmark. Hos oss på Escapeaway kan du välja om du enbart vill boka hotell eller om du vill sätta ihop ditt boende med ett flyg och eventuell hyrbil i ett paket som täcks av resegaranti. Hos oss hittar du också unika hideaways, noga utvalda hotell och gömda pärlor som bidrar till din helhetsupplevelse på plats.

Flygplatsen Edinburgh Airport (EDI) ligger endast 13 kilometer från centrum. Edinburgh Trams är det enklaste sättet att ta sig från flygplatsen och centrum. 

>> Se alla våra hideaways i Edinburgh

>> Läs mer om Skottland här

Resor till Skottland

Läs mer om Skottland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Skottland här

Hotell i Edinburgh

Populära hotell i Edinburgh

Skottland, Edinburgh
8,7
Mycket bra
2808 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2.1 km
  • Internet/Wi-Fi
Skottland, Edinburgh
8,8
Mycket bra
6144 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Avstånd till centrum: ca. 600 m
  • Internet/Wi-Fi
Skottland, Edinburgh
8,5
Mycket bra
4463 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.4 km
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Edinburgh?

9,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner