Resor till Skottland

Skottland är känt för sitt dramatiska landskap med höga berg och frodiga dalar, böljande slätter och djupa skogar. Landet är därför rena paradiset för dig som tycker om en aktiv semester med vandringsturer i vacker natur. Likaså kan Skottland skryta med att ha uppfunnit golfen och erbjuder mängder av golfbanor som räknas bland de bästa i världen. 

Men även om många av oss per automatik ser det storslagna höglandet och gamla borgar vid spegelblanka sjöar framför oss när det pratas om Skottland så finns här även en kuperad kustlinje och ett betagande lågland med charmiga städer. Här hittar du massor av liv och rörelse samt ett rikt kulturarv med rötter som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden.

Du kan se fram emot att besöka traditionsrika whisky-destillerier och stämningsfulla pubar där du möter de gästvänliga skottarna på deras hemmabana. Det finns inte många egentliga storstäder i Skottland, men i gengäld är de som finns bland de intressantaste i Storbritannien. Edinburgh och Glasgow bjuder på ett sprudlande nattliv. intressanta butiker, välrenommerade restauranger och inte minst massor av unika sevärdheter.

Skottland är ett av flera nya resmål du snart kan resa till med Escapeaway. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ oss på sociala medier för att vara bland de första att få reseerbjudanden när vi öppnar upp för resor till Skottland. 

 

 

 

Resmål i Skottland

 • Gästrecensioner 9,7
  Edinburgh
  33 hotell
  Skottlands huvudstad belägen mellan Nordsjön och böljande kullar, är en enastående stad med en spektakulär medeltida arkitektur, fantastiska naturomgivningar och liten nog att utforska till fots.

Populära hotell i Skottland

Skottland, Edinburgh
9,0
Fantastiskt
1600 omdömen
 • Närmaste flygplats: 15 km
 • Avstånd till centrum: ca. 1.3 km
 • Internet/Wi-Fi
Skottland, Edinburgh
8,4
Mycket bra
3240 omdömen
 • Närmaste flygplats: 16 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Skottland, Edinburgh
9,2
Fantastiskt
3060 omdömen
 • Närmaste flygplats: 16 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi

Information och fakta

Här nedan får du lite nyttig information om Skottland samt råd och tips om upplevelser som förhoppningsvis kan fungera som inspiration inför din semester. Informationen är uteslutande tänkt som inspiration varför vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare tips inför din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där du hittar många intressanta artiklar om Skottland.

Skottland - rikt på kultur

I Skottlands huvudstad, Edinburgh, kan du uppleva en massa av de saker som Skottland är känt för. Stora slott, vackra gamla stadsdelar, och inte minst säckpipemusik. Edinburgh finns också med på UNESCO:s världsarvslista.

Du kan till exempel använda det mesta av din semester på att bara utforska gamla slott i resten av landet. En del av slotten vilka består av allt från ruiner till välbevarade pärlor stammar ända tillbaka från 1200-talet. Flera av dem kommer du säkert att känna igen från berömda Hollywoodfilmer eller som hem åt den kungliga familjen som till exempel Balmoral Castle. Inte bara slotten utan även Skottlands sagolika natur har genom tiderna också använts till många spännande och spektakulära filmer. En av de senaste och mest kända filmerna är Harry Potter, där Hogwarts Expressen kör över järnvägsviadukten nära Glenfinnan.

Vill du ha en mer nutida inblick i den skotska kulturen så är det emellertid inte de imponerande slotten du ska besöka utan istället någon av de många små och mysiga pubarna eller matställena där du genast kommer att trivas och känna dig välkommen bland de otroligt gästvänliga skottarna, och en kväll med levande musik i Skottland - modern eller traditionell - kommer bli ett oförglömligt semesterminne.

Whisky

Om du åker till Skottland går det inte att undvika landets mest kända dryck, whisky. Whiskyn är Skottlands största exportvaror, och detta på goda grunder. Missa inte möjligheten att besöka ett av alla bryggerier, stora som små, och smaka på de gyllene dropparna som ligger djupt i varje skottes hjärta.

Skotska myter

På en resa till Skottland, är Loch Ness nästan ett måste att besöka - framförallt om du har hört myten om Loch Ness-odjuret. Du kan ta vägen förbi besökscentret och få höra myten igen, eller låta din egen fantasi spela dig ett spratt när du promenerar längs sjön. Oavsett om du lyckas få syn på Nessie eller inte så är sjön ett vackert utflyktsmål att njuta av. Det sägenomspunna sjöodjuret är inte det enda som är unikt med sjön, Loch Ness rymmer till exempel mer vatten än alla sjöarna i England och Wales tillsammans.

Storslagen natur

Loch Ness är långt ifrån den enda natursevärdheten i Skottland. Höga berg, glittrande lochs, djupa skogar och kilometervis av orörda kuster - Skottland bjuder på en otrolig variation av landskapstyper som alla kommer att imponera på dig, oavsett om du kör bland de böljande kullarna i låglandet eller omgiven av imponerande berg i höglandet. Skottland är nästan dubbelt så stort som Danmark men har ändå bara ca. 5,1 miljoner invånare, så här finns massor av orörd natur.

Loch Lomond, Storbritanniens största sjö, Cairngorms National Park, Storbritanniens största nationalpark, är bara ett par av de största naturattraktionerna, men därtill kommer otaliga mindre pärlor av vilka många ligger inom kort avstånd från både Glasgow och Edinburgh. Naturupplevelserna behöver för den sakens skull inte upphöra vid solnedgången. Skottlands största skogspark, Galloway Forest Park, som utöver måleriska skogar bjuder på mängder av cykel- och vandringsleder är till exempel känt för sin klara natthimmel. Galloway Forest Park är faktiskt Storbritanniens första Dark Sky Park, där du på grund av den mycket begränsade bebyggelsen i området kan njuta av en ofördärvad natthimmel full av klara stjärnor.

Resmål

Här nedan kan du läsa mer om städer och resmål i Skottland, som är värda att besöka på en resa i landet.

Glasgow

Glasgow har några av de bästa sevärdheterna Skottland kan erbjuda: Kelvingrove Art Gallery and Museum, Glasgow Cathedral, The University of Glasgow, fotbollsstadion Hampden Park eller shoppinggatan Buchanan Street. Skottlands största stad hälsar dig välkommen med öppna armar, med mörk öl, haggis, säckpipemusik och intensiva fotbolls- eller rugbymatcher. Bland kännare anses Glasgow ha bland det bästa butikslivet, liksom att du knappast hittar städer i Skottland med ett mer allsidigt nattliv.

Edinburgh

I Skottlands huvudstad, Edinburgh, finns mycket att uppleva. Mest populär är Edinburgh Castle, den gamla medeltida borgen som kan spåras flera hundra år tillbaka i tiden. Stadens centrum erbjuder också fantastiska shoppingmöjligheter för var och ens smak. Det händer alltid något i Edinburgh, som inte utan anledning är känt som "Festival City". Den årliga konstfestivalen Fringe i augusti är en av de största i världen men även Jazz & Blues festivalen och filmfestivalen lockar mängder av festglada människor till huvudstaden.

Når du känner dig färdig med Edinburgh, eller bara behöver en paus från stadslivet, har du dessutom i staden en bra utgångspunkt för utflykter till det vackra skotska höglandet där du kan uppleva den överväldigande keltiska kulturen.

Glencoe

Lika allsidigt som urvalet av sevärdheter och attraktionsmöjligheter är i Glasgow og Edinburgh, lika tydligt är det angående vad som är den huvudsakliga attraktionen i byn Glencoe: den omkringliggande naturen. Glencoe har på goda grunder inofficiell status som inte bara Skottlands utan Storbritanniens friluftshuvudstad. I det omkringliggande Lochaber-området kan du utforska några av de vackraste höglandslandskapen i landet, både till fots och i bil. Även om området är välkänt bland vandrare så är det bara en 2 timmar lång biltur från Glasgow till Glencoe för att få denna enastående naturupplevelse. Du passerar till exempel bland annat förbi Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg.

Lokal transport

Skottlands två huvudsakliga flygplatser vid Edinburgh och Glasgow har bra förbindelser med resten av Europa, inklusive Skandinavien. Efter din ankomst har du goda möjligheter att ta dig vidare med offentlig transport inte bara till de närliggande storstäderna utan även till de flesta andra stora städer. Du hittar som regel en buss- eller en tågförbindelse till ditt slutliga resmål i Skottland.

Trots de generellt sett bra offentliga transporterna så råder det ingen tvekan om att en hyrbil ger dig den bästa möjligheten att utforska Skottland. Framför allt om du vill uppleva det berömda Highland (höglandet), så är en hyrbil närmast ett måste. Det finns ett bra urval av biluthyrningsföretag på flygplatserna och i de större städerna.

Turistinformation

Har du behov av mer information om Skottland? Turistkontoret hjälper gärna till med upplysningar och inspiration till din resa till Skottland. På den officiella hemsidan för Skottlands turistbyrå, hittar du bland annat artiklar om några av Skottlands toppattraktioner, och en rad praktiska upplysningar om att resa i landet. Därutöver hittar du också upplysningar om olika aktuella händelser och nyheter i Skottland.

>> Läs även om resor till England
>> Läs också om resor till Wales

Vad tycker gästerna om i Skottland?

9,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner